LG prasīs straujāk paaugstināt gāzes tarifus (27)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņemot vērā šogad straujās pārmaiņas naftas un tās produktu tirgū, no 2006.gada 1.janvāra no Krievijas piegādātās gāzes iepirkuma cenas pieaugums būs par aptuveni 30% lielāks, nekā iepriekš plānots. Tādēļ dabasgāzes piegādātājs "Gazprom" pārskata līgumu par gāzes iepirkuma cenu.

Līdz ar to AS "Latvijas gāze" (LG) gatavos jaunas tarifu izmaiņas, kuras drīzumā tiks iesniegtas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, teikts LG paziņojumā Rīgas Fondu biržā (RFB).

LG informēja, ka iepirkuma cena veido aptuveni divas trešdaļas jeb 66,7% no dabasgāzes tarifa.

Pēc uzņēmuma vadības teiktā, LG un "Gazprom" pagājušā gada nogalē noslēdza līgumu par dabasgāzes iepirkuma cenas pakāpenisku pieaugumu no 2005. līdz 2007.gadam. Cenas pārskatīšanas iemesls bija naftas, tās produktu un gāzes cenu pieaugums pasaulē, līdz ar to piegādātājs veica izmaiņas gāzes piegādes cenās daudzām Eiropas kompānijām, arī Baltijas valstīs.

Ņemot vērā šos apstākļus, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šogad apstiprināja gāzes realizācijas cenas pieaugumu, kas paredz tarifu pieaugumu no 2006.gada 1.janvāra par 6,3%-20%, bet no 2007.gada 1.janvāra - vēl par 6,7%-22,1% atkarībā no gāzes patēriņa.

Patlaban apstiprinātie tarifi nesedz gaidāmās izmaksas, kas ir saistītas ar jauno iepirkuma cenas pieaugumu.

Neapstiprinot jaunās tarifu izmaiņas patērētājiem Latvijā, paredzams, ka uzņēmums strādās ar lieliem zaudējumiem, kas savukārt neļaus modernizēt sistēmu, veikt stabilas piegādes un uzturēt sistēmas drošību, skaidroja LG.

Pēc uzņēmuma vadības teiktā, gaidāmās cenas pārmaiņas ir saistītas ar cenas pieaugumu naftas produktam - mazutam. Gāzes iepirkuma cena un gāzes realizācijas cena Latvijā ir piesaistīta mazuta cenām, jo mazuts mūsu valstī ir tuvākais konkurents dabasgāzei jeb visvienkāršāk aizstājamais kurināmais lielākajai daļai LG klientu.

Līdzīgi dabasgāzes cenas tiek noteiktas klientiem visā Eiropā. Tas atbilst starptautiskajai praksei un standartiem. Mazuta cena, tāpat kā citu naftas produktu un naftas cena, gada laikā ir piedzīvojusi strauju kāpumu - no aptuveni 150 līdz 310 ASV dolāriem par tonnu. Dabasgāzes cenas gada laikā ievērojami augušas visās Eiropas valstīs.

Ar situāciju pasaules energoresursu tirgū un gaidāmajām gāzes iepirkuma cenas pārmaiņām iepazinies arī ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš (JL), kurš šos un citus aktuālos tematus novembra sākumā pārrunāja ar "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieku Aleksandru Rjazanovu.

Pazeminoties naftas un mazuta cenām, kritīsies arī gāzes iepirkuma un realizācijas cena Latvijā, solīja LG.

LETA jau ziņoja, ka LG lielākais akcionārs ir "E.ON Ruhrgas International", kuram pieder 47,15% LG akciju. Krievijas "Gazprom" īpašumā ir 34%, bet Latvijas SIA "Itera Latvija" - 16% no gāzes ieguves kompānijas akciju kapitāla. Citiem akcionāriem pieder 2,84% LG pamatkapitāla.

LG akcijas tiek kotētas RFB Oficiālajā sarakstā.

AS "Rīgas siltums" Informācijas daļas vadītājs Andris Sproģis norādīja, ka gāzes cenu pieaugums par 10% izraisa siltumenerģijas cenu pieaugumu par 5%-7%. Viņš norādīja, ka pagaidām ir pāragri prognozēt, par cik varētu pieaugt siltumenerģijas cenas, paaugstinoties Krievijas gāzes iepirkuma cenai.

Sproģis uzsvēra, ka vispirms ir jāaprēķina un jāapstiprina jaunie gāzes tarifi. Pēc tam attiecīgi savus tarifus varētu rēķināt arī "Rīgas siltums".

Viņš norādīja, ka gāzes cenai nevajadzētu celties tūlīt pēc 1.janvāra, jo LG gada pirmajā pusē varēs izmantot uzkrājumus no Inčukalna gāzes krātuvēm, kuri vēl iepirkti par veco cenu.

SPRK nevēlas komentēt LG plānus, kamēr nav iesniegts tarifu projekts. Kad kompānija regulatoram iesniegs jaunu projektu, tā pamatotība tiks izvērtēta, sacīja SPRK Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Krūmiņa.

Arī AS "Latvenergo" norāda, ka pagaidām regulators jaunus tarifus patērētājiem nav apstiprinājis, tādēļ nevar konkrēti pateikt par gaidāmā gāzes cenu pieauguma ietekmi. Gāze tiek izmantota energokompānijas termoelektrostaciju darbībā.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu