Sirdsskaitļi, kuri jāzina. 40

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ir skaitļi, kuri jāpatur prātā. Kodi un paroles, tuvinieku dzimšanas dienu datumi, kāzu jubileja. Arī attiecībā uz sirds veselību ir skaitļi, kuri būtu jāzina, lai sekotu līdzi savam veselības stāvoklim un nenonāktu situācijā, kurā, ilgstoši ignorējot savus sirdsskaitļus, sekas būtu pēkšņas un smagas.

40

40 gadi ir vecums, kas iezīmē jauna dzīves posma sākšanos cilvēka dzīvē. Ap šo laiku ķermenis piedzīvo svarīgas izmaiņas, kas atstāj iespaidu arī uz sirds un asinsvadu veselību. Mazinās vairāku organisma procesu aktivitāte, kas var atstāt iespaidu uz holesterīna līmeni asinīs, asinsspiedienu un ķermeņa svaru, kas ir nozīmīgi sirds un asinsvadu veselību ietekmējoši riska faktori. No 40 gadu vecuma vismaz reizi gadā būtu jādodas pie ģimenes ārsta, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes.

9 riska faktori

Kopumā ārsti izceļ 9 riska faktorus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, lai laikus parūpētos par sirds un asinsvadu veselību:

  1. Vecums virs 40 gadiem
  2. Paaugstināts holesterīna līmenis
  3. Paaugstināts asinsspiediens
  4. Diagnosticēta koronārā sirds slimība
  5. Cukura diabēts
  6. Smēķēšana
  7. Nepietiekamas fiziskās aktivitātes
  8. Liekais svars
  9. Iedzimtība (ja, piemēram, kādam vīriešu dzimuma asinsradiniekam attīstījušās sirds slimības pirms 55 gadu vecuma un sieviešu dzimuma radiniecei pirms 65 gadu vecuma)
Foto: Publicitātes foto

 

Fakti

Latvijā vecuma posmā līdz 64 gadiem mirstības rādītāji no sirds un asinsvadu slimībām ir 3 reizes augstāki nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Ik gadu ap 3000 cilvēku Latvijā tiek konstatēta pirmreizēja invaliditāte sirds un asinsvadu slimību dēļ.

80% gadījumu no nāves, ko izraisījušas sirds un asinsvadu slimības, būtu iespējams izvairīties.

Vairāk informācijas: www.krka.lv

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu