Māksla šķīvī: vai garšu jūtam arī ar acīm?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Kvalitatīvs ēdiens ir ļoti svarīgs cilvēkiem, kas rūpējas par savu veselību. Taču daļa no mums piekristu, ka svarīgi ir ne tikai tas, ko ēdam, bet arī tas, kā ēdiens izskatās. Tas, ko redzat šķīvī pirms likšanas mutē, var sniegt papildu baudu, kā arī kļūt par Jūsu radošuma rezultātu.

Sociālajos tīklos „Instagram” un „Facebook” ir daudz kontu, kuros cienītāji un virtuves profesionāļi dalās ar saviem ēdienu meistardarbiem. Bieži vien, ieraugot attēlu, sariešas siekalas un pat var sajust iespējamo ēdiena smaržu. Daudzi piekristu, ka ēdiena pasniegšanas veids ietekmē tā garšu.

Izskatam nebūtu jādominē pār saturu

Tomēr liela daļa šefpavāru ieteiktu šķīvja mākslas radīšanas brīdī atcerēties arī pašus produktus. Jā, restorāna viesis sāk ēst ar acīm, taču šķīvja izskatam nebūtu jānomāc īstais ēdiena saturs.

Interneta plašumos varat atrast daudz skaistu ēdienu, kas uzturvērtības vai garšas ziņā patiesībā ir pieticīgi. Ēdiens būtu jāvērtē nevis pēc tā izkārtojuma, bet pēc satura.

Turklāt mājās eksperimentēt ar ēdiena vizuālo pasniegšanu ir vieglāk nekā restorānā. Kas notiks, ja restorānā 20 cilvēki pasūtīs vienu un to pašu? Kas to visu izkārtos, ja viena šķīvja sagatavošanai ir nepieciešamas 5–7 minūtes.

Pār laba restorāna šefpavāra estētiskajām spējām būtu jādominē spējai nevainojami pagatavot pārtikas produktus, un pamatā jābūt zināšanām par to, cik laika nepieciešams termiskajai apstrādei, cik ilgā laikā ēdiens pēc apstrādes ir derīgs pasniegšanai.

Pasaulē ir piemēri, kad ēdiens tiek pasniegts ļoti vienkārši, bet ir ideāls. Tam punktiņu un caku likšana nav nepieciešama. Reizēm var rasties jautājums, vai necieš pats ēdiens, pārāk daudz spēlējoties ar to šķīvī. Jo, piemēram, gaļai vai zivij ir noteikts laiks no brīža, kad tā ir nevainojami pagatavota, līdz brīdim, kamēr atdziest. Varbūt vairāk vizuāli var pārsteigt ar aukstajiem ēdieniem. Bet palikšu pie sava viedokļa, ka saturs ir svarīgāks par formu.

Tomēr, runājot par kreativitāti uz šķīvja, nav jāaizmirst, ka daudz kas nāk ar pieredzi un praksi. Šeit ir tāpat kā ar mākslu. Var iemācīties ideāli uzzīmēt konusu un kubu, bet vai izdosies no tiem izveidot kompozīciju?

Var apvienot vaļaspriekus

Tomēr, ja jūtat, ka virtuvē esat kā zivs ūdenī, aktīvi piedalāties sociālo tīklu dzīvē, varbūt arī jūs vēlaties kļūt par estētiski pasniegta ēdiena konta autoru.

Piemēram, meitene, kurai „Instagram” un „Facebook” tīklā ir konts „Ideas For Good Looking Food”, saka, ka šī darbošanās viņai palīdz apvienot fotogrāfiju, ēdiena gatavošanu, radošumu, estētiku un komunikāciju.

Konta veidotāja, kas priecājas, ka divu gadu laikā joprojām aug sekotāju skaits, apgalvo, ka viņai patīk saņemt cilvēku atsauksmes, atbildēt uz jautājumiem un vērot, kas interesē apkārtējos.

Kontu ar veselīga un estētiski pasniegta ēdiena fotogrāfijām viņa izveidoja, kad sāka ēst veselīgāk un vairāk gatavot mājās. Ideja radās tad, kad viņa saprata, ka sabiedrībā valda ļoti nepatiess mīts par to, ka veselīgs ēdiens ir tikai pliekana vistas krūtiņa un tvaicēti brokoļi.

Kaut arī daži domā, ka ēdiens ir tikai degviela organismam, patiesībā kopā ar ēdienu mēs gūstam emocijas, socializējamies, ēzdami kopā ar citiem, un dažreiz labi pavadām laiku, tādēļ nevajadzētu pievērt acis uz ēdiena pasniegšanas veidu.

Ikviens jūsu pagatavotais ēdiens var sniegt papildu gandarījumu, ja nedaudz laika veltīsiet tā skaistākai izkārtošanai uz šķīvja.

Mēģinot piešķirt nedaudz estētiskāku izskatu ēdienam, tas var palīdzēt jūsos stimulēt radošumu. Bet varbūt tas kļūs par Jūsu nomierināšanās veidu, lai aizmirstu sarežģījumus un ienirtu savdabīgā meditācijā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu