Par vienu "Instagram" bildi - vidējā mēnešalga valstī. Cik pelna influenceri Latvijā? (13)

Annija Vīnkalna
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pēdējā laikā nerimstas kaislības ap sociālo tīklu zvaigznēm jeb tā dēvētajiem influenceriem. Šogad tika izveidota Blogeru un influenceru asociācija, bet tikmēr apgriezienus uzņēma skandāli par sociālo tīklu sekotāju pirkšanu. Taču viens jautājums vēl nav ticis iztirzāts: cik tad galu galā pelna šīs modernās profesijas pārstāvis - influenceris?

Influenceri - tās ir sociālo tīklu slavenības ar ievērojamu sekotāju skaitu. Kāds izrāda savus tērpus, kāds cep kūkas, cits dod padomus bērnu audzināšanā. Uzņēmumiem tas ir ļoti pievilcīgs reklāmas kanāls, jo ļauj sasniegt izmeklētu auditoriju - piemēram, autiņbiksīšu reklamēšanai var piesaistīt influenceri-jauno māmiņu, kura raksta par bērnu audzināšanu un kuras sekotāji, visticamāk, paši ir vecāki. Turklāt tas ir arī salīdzinoši lēti.

"Latvijā sadarbību var sarunāt arī par produktiem jeb barteru. Savukārt cenas sākas no 50 eiro par postu un beidzas ar 500 eiro par postu," skaidro komunikācijas aģentūras "A.W.Olsen & Partners" projektu vadītāja Marija Vorkule. Viņa darbojas kā starpposms starp uzņēmumu un influenceri - klientu uzdevumā sameklē atbilstošākos ietekmētājus un vienojas par sadarbības nosacījumiem.

Vidējā cena par vienu ierakstu - 200 līdz 250 eiro, norāda Vorkule. "Bet tas ir tāpat kā ar "vidējo temperatūru slimnīcā" - desmit cilvēkiem ir 36,6 grādi, 15 cilvēkiem – 40 grādi, rezultātā vidēji mums visiem ir 38 grādi, kaut gan reāli šādas temperatūras nav nevienam. Ir jāskatās katrs gadījums atsevišķi."

Sabiedrisko attiecību aģentūras "Golin Riga" influenceru projektu vadītājs Deniss Ševeļovs norāda, ka samaksa par vienu ierakstu influencera kontā var sasniegt pat 700 eiro. Šis skaitlis tuvojas vidējai mēnešalgai "uz rokas" Latvijā 2018.gada 2.ceturksnī. Kāpēc uzņēmumi gatavi ieguldīt influenceros tik daudz līdzekļu un vai tiešām sociālie tīkli var ikvienu padarīt stāvus bagātu?

Ietekmētāji, autoritātes un akseleratori

Vismaz teorētiski - influenceri ir reklāmas "zelta āderes". Tie ir īsti, patiesi cilvēki ar personības šarmu, kas ap sevi pulcē sekotājus un atdarinātājus. Sadarbojoties ar uzņēmumiem, influenceri var produktu nolikt tūkstošiem cilvēku acu priekšā. Turklāt sekotāji parasti pieder līdzīgām interešu grupām, līdz ar to jaunu skropstu tušu var parādīt kuplam kosmētikas fanātu pulkam, kas seko atraktīvai grima māksliniecei. Tikko pārdošanā nonākušu saldējumu - ēdiena un recepšu konta sekotājiem.

"Mēs influencerus, kas piedalās kampaņās, dēvējam par akseleratoriem," stāsta Ševeļovs. "Tas nozīmē, ka šiem cilvēkiem piemīt autoritāte un uzticamība, kā arī viņu balss ir pietiekami spēcīga, lai ieinteresētu izmēģināt noteiktu produktu vai pakalpojumu."

Šā gada novembrī "Golin Riga" un "Norstat" veiktā pētījumā atklājās, ka 17% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, kas seko influenceriem, ir iegādājušies kādu viņu ieteiktu preci vai pakalpojumu. Visbiežāk tās ir tehnoloģijas ierīces un skaistumkopšanas produkti, kā arī koncertu, festivālu un citu izklaides pasākumu biļetes. Tātad - gandrīz piektā daļa no influencera sekotājiem ir potenciālie pircēji, kuru skaits mērāms simtos un tūkstošos.

Influenceru viedokļiem seko un uzticas. Dažreiz pat tik ļoti, ka tie noved pie vietējā mēroga masu psihozes. Blogeru un influenceru asociācijas dibinātāja Maija Armaņeva, kurai ir vairāk nekā 28 000 sekotāju, savos "Instagram Stories" publicēja jūsmīgu atsauksmi par kādu sejas ādas kopšanas produktu - C vitamīna serumu par demokrātisku cenu. Turpmākajās dienās influencere dalījās ar ziņām no sekotājiem - daži bija nofotografējuši tikko nopirktos seruma iepakojumus, citi sūkstījās, ka attiecīgais produkts veikalos izpirkts, vēl citi ziņoja par vietām, kur tas tomēr vēl atrodams. 

Tieši par šādu reakciju sapņo uzņēmumi, kad tirgū palaiž kādu jaunu produktu. Un šobrīd to var piedāvāt tieši influenceri - nevis reklāmas digitālajā televīzijā, ko skatītāji steigšus pārtin, vai glancētajos žurnālos, kuru tirāžas turpina samazināties. Tāpēc nav brīnums, ka par šķietami nelielo vienību - vienu fotogrāfiju un pāris teksta rindiņām - uzņēmumi gatavi maksāt simtos eiro mērāmas summas. Galu galā tā nav tikai fotogrāfija, bet arī auditorijas savākšana, nepārtraukta komunikācija un reputācijas būvēšana vairāku gadu garumā, pirms tas sāk nest augļus.

Influenceru cenrādis

Apmaksātie ieraksti veido tikai nelielu daļu no influenceru radītā satura. Turklāt influenceru sadarbībā ar uzņēmumiem ne vienmēr iesaistīta nauda - bieži vien viņi saņem tikai produktus. Dažkārt influenceriem tiek piedāvātas nelielas summas (sākot no pieciem eiro) par produkta reklamēšanu "Instagram Stories" - foto vai īsos video, kas apskatāmi 24 stundas pēc publicēšanas.

Cenas atkarīgas no daudziem un dažādiem faktoriem. Uzņēmumi gatavi šķirties no lielākām summām, ja reklāmas kampaņa saistīta ar kādu kutelīgu tēmu. "Savulaik bija Durex kampaņa par orgasmu, un, ņemot vērā, ka šī tēma ir ļoti provokatīva, ne katrs piekrīt sadarboties," stāsta Vorkule. Par alkohola reklamēšanu parasti esot jāmaksā dubultā. Taču, ja runa ir par prestižu zīmolu, dārgiem produktiem vai sociālajām kampaņām, influenceri gatavi publicēt ierakstus bez maksas vai arī piekrīt barteram.

Influencera peļņu nosaka arī profesionalitātes līmenis, satura kvalitāte un iepriekšējā sadarbības pieredze. Taču honorāra lielumu ievērojami ietekmē tas, kā influenceris noformējis (vai tieši otrādi - nav noformējis) savu saimniecisko darbību. Ja uzņēmums nevar influencerim izrakstīt rēķinu, tad jāslēdz autoratlīdzības līgums, kas ir mazāk izdevīgi. Rezultāts - vai nu uzņēmums piekrīt lielākiem izdevumiem, vai arī influenceris "uz rokas" saņem mazāk.

Sekotāju daudz, "laiku" - maz

Influenceru mārketinga naudas "pīrāgam" kļūstot lielākam, pretendentu uz lielāku vai mazāku tā šķēli paliek arvien vairāk. Daži gatavi ķerties pie negodīgiem līdzekļiem - sekotāju pirkšanas. Tāpēc viens no svarīgākajiem uzdevumiem pirms sadarbības sākšanas ir rūpīga konta izpētīšana: kas ir influencera sekotāji un cik lielā mērā tie "laiko", komentē un mijiedarbojas ar saturu.

"Profesionāļi skatās uz influencera sekotājiem: ir svarīgs to dzimums, vecums, dzīvesvieta. Turklāt tiek analizēts, cik daudz influencerim ir botu (sekotāju-robotu jeb nopirkto sekotāju - red.), komerciālo profilu (skaistumkopšanas salonu, veikalu utt.), masu sekotāju (kuri seko 1000 un vairāk profilu)," skaidro Vorkule. "Reklamēties botiem nav jēgas, jo tie ir neīstie cilvēki, biznesiem reklamēties arī nav jēgas – tie parasti pat neskatās savu ziņu lenti un pieseko lietotājiem vien tāpēc, lai piesaistītu uzmanību sev pašiem. Masu sekotāji ar lielu varbūtību nepamanīs influencera postu, jo viņi seko tik lielam profilu skaitām, ka tādā ziņu plūsmā nav iespējams kaut ko pamanīt. Rezultātā influencera posti pazūd masu sekotāju ziņu lentē, un no tiem attiecīgi arī nav nekādas jēgas."

Aģentūras un uzņēmumi seko iesaistes rādītāju jeb engagement rate. Vidējais rādītājs Latvijā ir apmēram 6%, norāda Vorkule. Kontiem ar mazāk nekā 2000 sekotāju šis rādītājs mēdz pārsniegt 10%, lielākiem kontiem tas ir mazāks. Plānojot sadarbību, pasūtītāji lielu uzmanību pievērš šiem skaitļiem, lai noteiktu konta autentiskumu un iespējamo atdevi. Lielā mērā tā ir tīra matemātika: kā ar doto budžetu sasniegt vislielāko auditoriju - strādājot ar saujiņu grandu vai lielāku skaitu mikroinfluenceru? Tas izšķir, cik liels honorārs tiks piedāvāts. 

Atbildot uz jautājumu, vai ikviens var kļūt bagāts sociālajos tīklos, - nē. Lai arī aģentūru nosauktās summas varētu šķist vilinošas, līdz to pelnīšanai jāiet tāls ceļš. Latvijas lielākie influenceri savus sekotāju tūkstošus savākuši vairāku gadu laikā, iesākumā par to nesaņemot nekādu atlīdzību. Konta uzturēšana ir regulāri veicams uzdevums, kurā tiek ieguldītas daudzas stundas. Ja influencera personība nespēj iekustināt sabiedrību, tad lieli panākumi nav gaidāmi - ar vai bez pirktiem sekotājiem. 
 

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu