Kā dzīvot taupīgi, ja ģimenē pelna tikai viens?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicita

Daudzām ģimenēm jāiztiek ar ierobežotiem līdzekļiem – īpaši tas attiecas uz tām mājsaimniecībām, kur ir tikai viens pelnītājs. Situācijas ir dažādas, piemēram, pēkšņs darba zaudējums vai kādi citi apstākļi, kā dēļ ienākumi strauji samazinās. Ir arī ģimenes, kur lēmums dzīvot no vienas algas ir apzināts – par spīti finansiāliem izaicinājumiem, tas šķiet labākais risinājums. Taču neatkarīgi no iemesla dzīvot no vienas algas nav nemaz tik vienkārši. Ja jūsu ģimene ir tādā situācijā, turpmākie padomi var noderēt.

Izveidojiet budžetu

Pirmais solis ikvienam, kurš grib kontrolēt savas finanses, ir izveidot budžetu. Budžets ļaus jums saprast, kur nonāk jūsu nauda, kā arī palīdzēs pielāgot izdevumus atbilstoši vajadzībām un iespējām.

Budžeta plāna izveide ir laba ikvienam, taču īpaši ģimenēm ar ierobežotiem ienākumiem. Sadaliet budžetu konkrētās tēriņu kategorijās un centieties to ievērot.

Netērējiet vairāk, kā varat atļauties

Esiet godīgi pret sevi un to, ko varat atļauties. Lai arī patēriņa kredīts vai kāds cits aizdevums  var būt noderīgs dažādās situācijās, pirms aizņemšanās jāizvērtē gan tā nepieciešamība, gan savas finansiālās iespējas.

Ja dzīvojat ar ierobežotiem līdzekļiem, iemācīties atšķirt vēlmes no vajadzībām ir īpaši svarīgi.

Samaziniet izdevumus

Izvērtējiet savus tēriņus un padomājiet, bez kā varētu iztikt. Varbūt varat atteikties no televīzijas abonementa, sporta zāles apmeklējuma vai dārgām izklaidēm – vismaz līdz laikam, kamēr uzlabosies finansiālā situācija.

Meklējiet papildu peļņas iespējas

Ja izdevumi samazināti, cik vien iespējams, taču vienalga nevarat apmaksāt visus aktuālos rēķinus, meklējiet papildu peļņas iespējas. Ir vairākas lietas, ko varat darīt, lai palielinātu ienākumus, piemēram, pieskatīt bērnus, pasniegt privātstundas vai uzkopt mājokļus. Variet arī apsvērt iespēju uzsākt savu mazo biznesu.

Pārdodiet to, kas jums vairs nav vajadzīgs

Lielākai daļai cilvēku ir daudz mantu. Taču vai tās visas patiešām tiek izmantotas? Vai jūsu īpašumā ir kaut kas tāds, kas jums pašiem vairs nav vajadzīgs, bet kādam citam varētu noderēt? Izmantojiet interneta sniegtās iespējas, lai piedāvātu šīs lietas citiem un tādā veidā kaut nedaudz papildinātu ģimenes budžetu.

Plānojiet maltītes

Viena no kategorijām, kur tēriņus samazināt ir visvienkāršāk, ir pārtika. To visvienkāršāk izdarīt, plānojot maltītes un dodoties uz veikalu ar iepirkumu sarakstu. Tas palīdzēs izvairīties no spontāniem pirkumiem un maksimāli izmantot visus iegādātos produktus.

Iepērcieties gudri

Plānojiet lielākus pirkumus, iekļaujot tos budžeta plānā. Pievērsiet uzmanību izpārdošanām un akcijām, lai sev nepieciešamo iegādātos par izdevīgākām cenām. Atcerieties, ka arī lietotu mantu veikalā var iegādāties labas lietas par zemām cenām – mūsdienās tur var iegādāties teju visu, sākot no apģērba un apaviem, beidzot ar sadzīves tehniku un mēbelēm.

Noteikti vērts ieskatīties arī interneta veikalu un sludinājumu portālu piedāvājumos – tas ir vēl viens veids, kā atrast sev aktuālo lietu par budžetam draudzīgāku cenu.

Esiet radošāki

Ierobežoti līdzekļi nenozīmē garlaicīgu dzīvi – atliek vien atrast izklaides, kas neprasa lielus finansiālos ieguldījumus. Pie tādām var minēt pārgājienus, piknikus vietējā parkā, spēļu vakarus, ģimeņu sporta dienas, tematiskās ballītes un daudz citu aktivitāšu, kas sniegs pozitīvas emocijas, neiztukšojot bankas kontu.

Iemācieties atteikties

Bez šaubām, dzīve ar ierobežotiem līdzekļiem ietver arī atteikšanos. Kad jūsu draugi iet izklaidēties, jums var nākties pateikt ‘’nē’’. Iespējams, jums nāksies atlikt kādus no saviem sapņiem.  Taču tāda situācija ir pārejoša – paturiet to prātā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu