Sportot? Man nav laika

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Katru dienu ziņu portālos, sociālajos medijos, žurnālos, avīzēs un gandrīz visur, kur lasāms teksts, var atrast informāciju par sportošanas nepieciešamību. Mums katram ir draugi, kas sociālajos tīklos ar lepnumu dalās savos maratona un riteņbraukšanas, kaut ikdienišķajos, tomēr panākumos. Mēs zinām, ka sports uzlabo veselību, pagarina mūžu, uzlabo sejas ādu un palīdz atbrīvoties no stresa hormoniem - lūk, tik vērtīgs tas ir.

Nemaz neapšaubot sporta milzīgo ietekmi uz mūsu ķermeni un prātu rodas jautājums - ko darīt cilvēkiem dzīves posmā, kad darbs un ikdienas pienākumi neļauj divreiz nedēļā trīs stundas veltīt sporta zālei? "Kāpēc trīs stundas?" jūs jautāsiet, "viena stunda ir vairāk nekā pietiekoši!" Tomēr jāpiebilst, ka nokļūšana sporta zālē, pārģērbšanās un 15 minūtes pirtī vai dušā pēc treniņa -  arī jāskaita klāt un, ja šīs 3 stundas vēl jāalgo aukle, tad tie ir visīstākie laika un naudas zaudējumi!

Turklāt pastāv sabiedrības aizspriedumi, kas neļauj šo tēmu pilnvērtīgi apspriest - pamēģiniet  kādam kolēģim pateikt, ka nesportojat, jo jums nav laika, vēlēšanās vai vienkārši tas šķiet bezjēdzīgi - pašā labākajā gadījumā saņemsiet nesaprotošus skatienus. 

Tāpēc, lūk, ieteikumi nesportiskiem nesportistiem, kas tomēr vēlas atrast laiku un iespēju fiziski sevi nodarbināt pēc (vai pirms) darbā nosēdētas dienas.

Ejiet uz darbu kājām! Elementāri izpildāma un tiešām nepieciešama aktivitāte. Atkarībā no ģimenes stāvokļa un darba attāluma dažiem tas varētu būt sarežģīti, tomēr, nedaudz plānojot, iespējams kaut vai vienu posmu ceļā uz darbu pārvērst par pastaigu, tādā veidā ne tikai izdarot sev pakalpojumu fiziskajā jomā, bet arī ietaupot naudu.

Nebrauciet ar liftu! Neatsverams bezmaksas trenažieris - kāpnes, ar kurām biežāk vai retāk sastopamies savā ikdienā. Ja ir iespēja - izmantojiet tās, pat ja pilnīgi visi pārējie kolēģi dodas uz liftu. Pētījumi pierāda, ka kāpšana pa trepēm ne tikai būtiski uzlabo sēžamvietas izskatu un dedzina kalorijas vairāk nekā staigāšana pa līdzenu virsmu, bet arī labvēlīgi ietekmē smadzenes, palēninot to novecošanu un aizkavējot "pelēko šūnu" izzušanu (līdzīgi kā mācīšanās).*

Mājās beidzās tēja? Aizstaigājiet līdz tuvējam veikaliņam! Nenovērtē par zemu aiziešanu līdz tuvējam veikaliņam, kad mājās beigusies tēja. Tā var ietaupīt degvielā un nevajadzīgos pirkumos iztērēto naudu (kurus jūs pēkšņi veikalā novērtējat kā vajadzīgus un jums ir auto, kur to visu iekraut!), tā vietā iegūstot pastaigu svaigā gaisā. Jūsu organisms novērtēs arī to, ja saldinātas ledus tējas vietā paņemsiet Lipton Do the Detox vai Time to relax tēju, ko izdzert pēc pastaigas.

Bērnu izņemt no bērnudārza vai skolas - bez auto! Saprotu visus, kas skaļi iebilst un protestē, ka tur nu gan ir vairāk stresa nekā priekšrocību, īpaši, ja no bērnudārza līdz mājām jāiet vairāki kilometri. Tomēr - arī ieguvumu ir daudz vairāk! Nav labāka ieraduma vecākam kā pastaiga kopā ar bērnu, kuras laikā abi ne tikai veic fizisko aktivitāti, bet arī sarunājoties kopj attiecības, uzlabo sociālās prasmes un bauda viens otra sabiedrību. Šāda pastaiga var būt kā trīs zaķi ar vienu šāvienu - fiziskā slodze un svaigs gaiss, prasmes komunikācijā vienam ar otru un sabiedrību, kā arī kvalitatīvā un lietderīga laika pavadīšana, kopā veltot nedalītu uzmanību.

Brīvdienu izbrauciena vietā - brīvdienu pārgājiens! Brīvdienās atpūsties - tā ir svēta lieta, un to neaizstās ne prēmijas, ne virsstundu samaksa. Atpūta nomodā ir absolūti nepieciešama, tāpat kā miegs naktī. Plānojot nākamās brīvdienas, atlieciet izbraucienu uz Siguldu, Līgatni vai Tērveti, bet papētiet, kas atrodas 10 km rādiusā ap jūsu mājām. Muzeji, vēsturiskas ēkas, tirdziņi, pastaiga līdz jūrai, upei, ezeram, kaut vai īpaši lielam ozolam - jebkas derēs par galamērķi un ne tikai uzlabos fizisko formu, bet arī ietaupīs naudu nākamajam šopingam vai rēķinu nomaksai. Ja paņemsiet līdzi iepriekš sagatavotas graudu maizītes un termosā Lipton Fitness tēju, kas satur zaļo tēju, nātres un greipfrūtu, jums pietiks spēka un organisms iegūs vēl vairāk.

Mājas uzkopšana - arī aktivitāte! Dienās, kad laikapstākļi nelutina un iet ar kājām uz darbu būtu drīzāk sods nekā privilēģija, izvēlieties iekštelpu aktivitātes. Pieņemu, ka jūsu mājās nav trīs dažādu trenažieru, tāpēc apvienojiet lietderīgo ar lietderīgo - vingrojiet, uzkopjot māju. Logu mazgāšana - stiepšanās, grīdas tīrīšana - pietupieni, liekšanās un presīte, aizkaru noņemšana un pielikšana - roku muskuļi. Treniņš sākas tad, kad uz pieres parādās pirmās sviedru lāses - tad nu uz priekšu!

Izmantojiet soļu skaitītāju! Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas pētījumiem veselīga dzīvesveida neatņemama sastāvdaļa ir 10 000 soļu noiešana dienā, kas atbilst aptuveni 7 km.

Pat ja ieviesīsit dzīvē tikai pāris no šiem padomiem, pat ja joprojām nejutīsieties sportiski, ir ļoti ticams, ka dienas režīms jūs "piespiež" veikt vairāk nekā 7 km distanci dienā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu