Māra Upmane-Holšteine: Laimīgas ģimenes atslēga - dot otram laiku sev

CopyLinkedIn Draugiem X

43 % mazu bērnu vecāku Latvijā uzskata, ka nepieciešamība rūpēties par citiem ir galvenais šķērslis, kas neļauj veltīt laiku sev, turklāt 22 % ir grūti lūgt tuviniekiem palīdzību, noskaidrots starptautiskā IKEA pētījumā “Dzīve mājās”. Grupas “Astro'n'out” soliste, trīs bērnu māmiņa Māra Upmane-Holšteine dalās ar savu pieredzi, kā atrast laiku sev un kāpēc tas viņai ir svarīgi.

Māra pagājušajā gadā kļuva par mammu jau trešajam bērniņam, un viņas dzīvē, kurā jāsabalansē radošā darbība un mātes pienākumi, ir īpaši svarīgi atrast laiku sev. 

Kā tu jūties, ja neesi veltījusi pietiekami daudz laika sev?

“Ja es jūtu, ka man kādu laiku nav sanācis pabūt vienatnē, tad es sāku “uzvilkties”. Pirmie, kas to izjūt, ir mani bērni un vīrs,” viņa godīgi dalās savās emocijās, piebilstot, ka “neadekvātu Māru” kādreiz gadoties redzēt arī draugiem un kolēģiem.

“Ja esmu pabijusi ar sevi klusumā, paspējusi sakārtot domas, tad es esmu daudz patīkamāks un labāks cilvēks,” viņa stāsta.

81 % Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka jūtas mierīgāk, ja var veltīt laiku sev,” teikts globālajā IKEA pētījumā. 

Kā līdz ar ģimenes pieaugumu mainījusies izpratne par vietu un laiku sev?

Māra Upmane-Holšteine secina, ka pirms bērnu piedzimšanas laiku sev neuzskatīja par kādu īpašu vērtību.

“Likās, ka būšana vienatnē, mierā un klusumā ir slinkošana vai prokrastinācija, būtībā – lieka greznība,” viņa saka. “Kad piedzima pirmā meitiņa, es biju šokā, cik daudz, izrādās, man bija laika sev, ko es vienkārši tā neuztvēru. Toreiz es domāju – es taču tagad esmu māte un nedrīkstu iet prom no bērna ne mirkli. Jābūt klāt par visiem simts. Un tad arī jutos, ka esmu tuvu izdegšanai.”

22 % vecāku, kas audzina mazus bērnus, atzīst, ka viņiem ir grūti tuviniekiem mājās palūgt vietu un laiku sev, secināts IKEA pētījumā.

Arī Māra atzīst, ka tikai ar trešā bērna ienākšanu ģimenē ir iemācījusies veselīgāk uztvert prombūšanas brīžus un palūgt tuviniekiem palīdzību, lai varētu pabūt viena un atpūsties. Tas ļauj pēc tam vairāk izbaudīt kopābūšanu ar ģimeni.

Pētījumā ir secināts – jo vairāk mums būs vietas un laika sev, jo labākas būs mūsu attiecības ar citiem cilvēkiem. Trīs no pieciem cilvēkiem pasaulē uzskata, ka privātā telpa attiecībās ir ļoti svarīga.

Ar kādām nodarbēm tu piepildi savu privāto laiku?

“Šajā dzīves posmā man īsti nav hobija,” saka Māra. “Mans hobijs ir fotografēt un “Instagram”, tiesa, kāds man teica, ka “Instagram” nevar būt hobijs. Tad es smejoties dusmojos, ka ar šo komentāru man tiek atņemts vienīgais hobijs. Jo attīstīt citas aizraušanās man šajā dzīves posmā vairs neatliek laika.” Vēl Mārai patīk gatavot našķus kopā ar bērniem un veltīt laiku domām par mājokļa labiekārtošanu.

Dienās, kad Mārai nav izdevies veltīt laiku sev, viņa dažkārt vakaros atslodzei skatoties seriālus. “Tas neizdodas pārāk bieži, un varbūt tieši tāpēc mēdzu “iekrist” un noskatos uzreiz vairākas sērijas pēc kārtas,” viņa piebilst.

Kā tu liec tuviniekiem manīt, ka tev nepieciešams laiks sev?

Māra atklāj, ka to nodod jau viņas ķermeņa valoda. “Vīrs ļoti labi jūt, ka man nepieciešamas piecpadsmit restarta minūtes,” Māra slavē savu dzīvesbiedru Jāni Holšteinu-Upmani. “Dažreiz tu iekļūsti tādā virpulī, ka vairs nespēj objektīvi novērtēt lietas. Tad vajag vienkārši iziet un pēc brīža ienākt atpakaļ. Ģimenes veiksmes atslēga ir tā, ka viens otram palīdz atrast laiku sev. Taču dažreiz arī jāpasaka skaidri un gaiši: “Man vajag pagulēt.” Un tad ir nedaudz smieklīgi, kā visi staigā uz pirkstgaliem un, kad bērni cenšas viens otru kušināt, jo mamma taču guļ.”

Ar pētījumu precīzāk var iepazīties šeit: lifeathome.ikea.com.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu