Kā robots uzsāka gaitas Ceriņu ģimenes dārzā?

CopyLinkedIn Draugiem X

Atzīmējot Husqvarna robotizēto zāles pļāvēju Automower® 25 gadu jubileju, tika izvēlētas un apciemotas vairākas vietas, lai uzzinātu, kā robotiem sokas publiskās teritorijās un kā tie iedzīvojušies privātmāju zālienos. Ceriņu ģimenes lauku mājās Cēsu pusē mums izdevās pabūt robota uzstādīšanas dienā, kad tapa “LAIKS MĀJAI” video, kā arī uzzināt pirmos iespaidus no ģimenes pāris nedēļas vēlāk.

Kopējā pļaujamā platība ir ievērojama – aptuveni pusotrs hektārs, tādēļ šovasar tika lemts daļu teritorijas uzticēt robotizētajam zāles pļāvējam. Pirms saimniecībā nonāca robots Automower® 315X Limited Edition, viss zāliens šeit tika pļauts ar raideri. Arī šobrīd tiek pļauts arī ar raideri, ņemot vērā, ka robots nenopļauj visu īpašuma platību, tomēr piemājas teritorija nu ir atstāta robota ziņā. Aivis teic, ka robots pavisam noteikti sniedz laika ekonomiju, jo tas darbojas sarežģītākajā dārza daļā ar lielāko apstādījumu blīvumu. Lai gan nulles apgrieziena raideris veikli spēj manevrēt, tāpat ir jāpatērē gana daudz laika, lai, neapšķiežot dobes ar zāli, izpļautu šo teritoriju.

Ceriņu ģimenes dārza zāliens ir gana sarežģīts - lielas problēmas sagādā kurmji, kas zālienā veido melnzemes torņus, un zālienā ir daudz sūnas. Šādā gadījumā regulāra pļaušana ir labākais triks, kā panākt labu zāliena kvalitāti. Zāles garums 3-4 centimetri ir pilnīgi piemērots dārzam un vienā piegājienā nevajadzētu nopļaut vairāk par vienu trešdaļu no zāles kopējā garuma. Turklāt nopļautās zāles gabaliņi, kas paliek turpat zemē, kļūst par dabisku mēslojumu zālienam. Tā kā robotizētais zāles pļāvējs pļauj mazliet un bieži, tas padara zāli spēcīgāku un blīvāku, vienlaikus samazinot sūnas daudzumu. Savukārt robota darbības rezultātā radītā vibrācija uz visiem laikiem padzen kurmjus no dārza.

Foto: Publicitātes foto

Lai gan robots dārzā darbojas neilgi, ģimene jau mana izmaiņas: “Uzstādīšanas laikā sapratām, ka zālienu līdz šim bijām pļāvuši pārāk zemu, neļaujot tam izaugt leknākam. Šobrīd robots pilnībā tiek galā ar sev uzticēto teritoriju, kas ir gana sarežģīta, jo ir ļoti daudz dažādu apstādījumu un dobju neregulārās formās un izvietojumā. Tā kā pļaušanas augstumu noregulējām augstāku, zāle šobrīd pēc mēneša pļaušanas patiešām izskatās zaļāka un sulīgāka.”

“Manuprāt, lielākais ieguvums ir robota autonomā darbība un mazās rūpes, ko tas prasa ikdienā. Otrs svarīgs aspekts, ka pļaušanas intensitātes un tehnoloģijas dēļ zālienā nav izkaltusī sausā zāle. To iepriekš bieži kasījām ar grābekli, lai mauriņš būtu tīrs. Arī finansiālajā ziņā tas patērē daudz mazāk līdzekļu ekspluatācijā, jo mēnesī mums tie ir aptuveni 7 eiro. Pirms tam viena pļaušanas reize nedēļā izmaksāja ap 5 eiro,” Aivis papildina.

Taujāts par kurioziem, Aivis atminas kādu interesantu atgadījumu: “Mamma vienreiz steigā bija nolikusi savu automašīnu zālienā, kur darbojās robots, un tas iesprūda zem mašīnas. Es, atrodoties Rīgā, tajā brīdī saņēmu ziņu aplikācijā, ka ir notikusi neplānota apstāšanās. Viens zvans mammai, un robots tika atbrīvots. Es esmu secinājis, ka robotu lietot ir ļoti vienkārši. Tas īsti neprasa nekādas ikdienišķas rūpes. Ja kaut kas ir noticis, es par to uzzinu ar aplikācijas palīdzību - tas man ļoti patīk.”

Ceriņu ģimene ar jauno palīgu ir apmierināta: “Pavisam noteikti turpmāk uzticēsim robotizētajam pļāvējam pļaušanas darbus. Ir kolosāli, ka, atbraucot uz laukiem pēc garas darba nedēļas, pagalms izskatās kā tikko nopļauts. Atliek apsēties šūpuļtīklā un priecāties par brīnišķīgo Latvijas lauku ainavu.”

Vairāk par robotizētajiem zāles pļāvējiem vari uzzināt ŠEIT.

CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu