Dārza svētki kopā ar robotu

CopyLinkedIn Draugiem X

Atzīmējot Husqvarna robotizēto zāles pļāvēju Automower® 25 gadu jubileju, tika izvēlētas un apciemotas vairākas vietas, lai uzzinātu, kā robotiem sokas dažādās publiskās teritorijās un kā roboti ir iedzīvojušies privātmāju zālienos. Gundas Benefeldes ģimenes dārzā “Saulvežos”, Mārupē, mums un “LAIKS MĀJAI” komandai izdevās paciemoties 19. augustā, kad viesmīlīgā saimniece bija sarīkojusi atvērtā dārza dienu. Šī bija iespēja dārza mīļiem satikties vienuviet, dalīties zināšanās un padomos, gūt iedvesmu un iedvesmot citus.

Benefeldu ģimenes dārzā par zāliena uzturēšanu rūpējas Husqvarna Automower® 450X jeb Robītis. Pļaujamā platība ir aptuveni pushektārs. Iepriekš pļaušanas darbos tika izmantots gan stumjamais zāles pļāvējs, gan elektriskais, gan traktors ar savācēju, un visas teritorijas nopļaušana aizņēma pilnu dienu. Šobrīd robots nopļauj visu teritoriju dārzā, savukārt otrpus žogam reizi pāris nedēļās pļaušanu nodrošina pašvaldība. Gundai gan ir plāns kaut kad nākotnē uzticēt robotam arī šo platību: “Mums ir plaša josla pie ielas, tāpēc es labprāt gribētu žogā izveidot nelielu eju, pa kuru robots nokļūtu otrā pusē un varētu pļaut arī to zāliena daļu. Zinām, ka zādzības iespējas ir minimālas, jo garnadži tāpat nevarētu izmantot šo robotu, tomēr mazliet uztrauc, lai Robītis nesastop kādu huligānu. Tomēr domāju, ka arī sabiedrība kļūst arvien apzinīgāka un neaiztiks robotu, kas tur dara savu darbiņu.”

Jautājot, kā ģimene lēma par labu robota iegādei, Gunda teic: “Līdz iegādei nonācām soli pa solim. Pirms dažiem gadiem tā apzinātāk sākām lasīt rekomendācijas un klausīties paziņu atsauksmēs. Un tolaik tieši Husqvarna robotizētie zāles pļāvēji izcēlās citu vidū, tādēļ izvēle nebija grūta. Mums arī bija tāds eksperimentētāju gars, mēs gribējām redzēt, kā robots tiks galā tieši ar mūsu dārza īpatnībām. Sākumā es pielīdzināju dažas dobītes, lai robots neiestrēgst kādā dziļākā bedrē, bet tā nekādu sarežģījumu nav bijis. Robota pārvaldīšanai mēs izmantojam lietotni, kas darbojas vienkārši perfekti.”

“Laika gaitā zāliena stāvoklis arī ir uzlabojies,” papildina Gunda, “sākumā zālienā bija izteikta sūna, bet, sākot darboties robotam, tā pazuda. Mēs, protams, veicam arī citus pasākumus – pavasarī veicam aerēšanu, izplēšot veco zāli un sūnu. Tomēr pirmos gadus mēs gan kaļķojām, gan veicām aerēšanu, bet sūna vienalga bija, savukārt robots nu ir pierādījis savas prasmes sūnas apkarošanā. Šeit noteikti palīdz arī tas, ka robots smalkos nopļautās zāles gabaliņus atstāj zālienā. Pavasarī mēs veicam mēslošanu ar dzelzi saturošu mēslojumu, un tas saglabājas zāles stiebros. Sanāk, ka nopļautie zāles gabaliņi satur dzelzi un nokļūst turpat zālienā, kur kalpo kā mēslojums.”

Foto: Publicitātes foto

“Finansiālo pusi tā īpaši neesam vērtējuši, bet redzam, ka elektrības rēķinu Automower® nav ietekmējis. Esam arī dzirdējuši viedokļus, ka robota iegāde pļaušanas darbiem ir pārlieku liels ieguldījums, tomēr mēs uz to skatāmies mazliet citādāk. Man personīgi dārzs ir mana sirdslieta, šeit es baudu atpūtu kopā ar ģimeni, šeit es rūpējos par saviem ziediem un košumkrūmiem, un tā man ir kā meditācija. Tādēļ laiku pa laikam es ar prieku ieguldu līdzekļus kādos darbarīkos, kas padara darbu vieglāku un baudāmāku. Citi iegulda naudiņu ceļojumos, izklaidēs, savukārt es veidoju savā dārzā savu sapņu pasaulīti. Es ļoti ceru, ka šī atvērtā dārza diena iedvesmos arī citus sarīkot līdzīgus pasākumus savos dārzos, jo tā ir tāda brīnišķīga ideju un pozitīvās enerģijas apmaiņa, kas iedvesmo darboties un radīt skaistumu sev apkārt!”

Vairāk par robotizētajiem zāles pļāvējiem vari uzzināt ŠEIT.

CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu