Vietējās tradīcijas un citi iemesli, kādēļ Rīgai faktiski nav mājokļu politikas (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Braucot cauri Polijas pilsētām uz Varšavu, var redzēt, ka pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados tapušās daudzdzīvokļu mājas jau sen ir nosiltinātas. Savukārt Purvciems – kāds tas izskatījās 2001. gadā, tāds izskatās arī šodien. Kādi ir galvaspilsētas plāni saistībā ar mājokļiem?

TVNET raidījumā "Nauda runā" Rīgas mērs Mārtiņš Staķis saka, ka ir trīs galvenie iemesli, kādēļ Rīgā dzīvojamās mājas tikpat kā nav siltinātas vai renovētas.

“Pirmkārt, mājokļu politikas neesamība kā tāda. Līdz ar to tad, kad runā ar Ekonomikas ministriju vai iespējamajiem fondiem, pirmais jautājums viņiem ir – “ko jūs gribat ar to sasniegt?”.

Tāpēc ir nepieciešams izveidot šādu politiku, un šeit ritenis no jauna nebūs jāizgudro – OECD mums jau ir devuši labas vadlīnijas,” norāda Staķis.

Kā vēl vienu faktoru Staķis min “vietējās tradīcijas”, jo nereti ir jautājums par to, vai mums ir vajadzīgs “Rīgas namu pārvaldnieks”. Atbilde ir vienkārša – Rīgā nav mājokļu biedrības.

“Īpašnieki, kuriem pieder dzīvokļi, nejūtas arī kā māju īpašnieki. Līdz ar to, kad mums ir jārunā par ieguldījumiem mājām, viņi atbild – ieguldiet! Ir diezgan svarīgi un arī grūti izskaidrot, ka tas ir visu dzīvokļu īpašnieku īpašums, nevis pilsētas īpašums,” saka Staķis.

Trešais faktors ir fakts, ka Rīga līdz šim nav īpaši centusies piesaistīt investīcijas šajā jomā.

“Jāizstrādā mājokļu politika, un pie tā jau ir strādāts. Noteikti būs jāmaina likumdošana un pieeja – nevis, ka jāsavāc 51%, lai pateiktu jā, bet jāsavāc 51%, lai pateiktu nē. Jāmaina domāšanas veids, jo, ja mēs tipveida mājām ejam ar kādu piedāvājumu, tad iedzīvotājiem būtu arī jābūt tiesībām atteikties no piedāvātā varianta. Šobrīd ir tā, ka 40% iedzīvotāju ir ieinteresēti un vēlas nosiltināt māju, bet 60% iedzīvotāju neiesaistās; tad māju nosiltināt nav reāli. Arī neraugoties uz to, ka ir iespējams piesaistīt finansējumu no ALTUM,” saka Staķis.

Vēl viens virziens ir piesaistīt investīcijas, un Rīgas dome ir izvirzījusi savas ambīcijas. Pašlaik satiksmes jomā varētu izdoties piesaistīt 300 miljonus eiro. Viens no virzieniem, kam vēl piesaistīt līdzekļus, ir mājokļa jautājumiem. Tāpēc ir svarīgi izstrādāt mājokļu politiku, lai varētu piesaistīt līdzekļus.

Tas vairāk attiecas uz ēku siltināšanu un renovāciju. Staķis norāda, ka mums ir svarīgi, lai dzīvojamais fonds Rīgā pieaug. “Mums ir divas kapitālsabiedrības, kurās ir pašvaldības finansējums, ir rotācijas fonda iespējas, kā arī privāto investīciju piesaistīšana. Tomēr ar šo finansējumu mēs vēl esam bērna autiņos, un ir jāpanāk, lai investori var uzticēties šādam fondam.”

Pilnu raidījuma "Nauda runā" ierakstu skaties TVNET tiešsaistes žurnālā Klik!

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu