Ieteikumi lietotas automašīnas uzturēšanai ziemas sezonā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ziemas sezona var būt apgrūtinoša arī autovadītājiem un tamdēļ ne visi tajā dodas ielās, bet izvēlas citus pārvietošanās līdzekļus kā sabiedrisko auto. Kas jāņem vērā ziemā un ko nepieciešams darīt, lai lietoti auto turpinātu darboties ierastajā līmenī, lasi sagatavotajā publikācijā.

Siltā vasaras sezona neliek daudz rūpēties arī par automašīnas tehnisko stāvokli - pietiek uzlikt vasaras riepas, un doties ceļā visur, kur vēlies. Vienīgi stipras lietusgāzes var apgrūtināt braukšanas apstākļus, bet kopumā ziemas sezonas autobraucējam ir lielāks pārbaudījums, jo nepieciešams krietni vairāk rūpēties, lai, piemēram, lietotas automašīnas būtu labā kvalitātē, nevis neiedarbinātos aukstā laikā vai tai pietrūktu vējstiklu šķidrums vai motoreļļa.

Publicitātes foto

Kas jāņem vērā ziemas sezonā?

Lietotas automašīnas var kalpot ilgi, taču par tām ir jārūpējas, īpaši ziemas sezonā, kad nokrišņu ir vairāk, ceļi slidenāki, kā arī to stāvoklis var mainīties ļoti īsā laikā - no apledojušiem ceļiem līdz atkusnim, no labā stāvoklī esoša ceļa seguma līdz atkalai, kā arī ļoti sniegotiem. Kas īsti jāņem vērā, lai lietoti auto arī ziemas sezonā joprojām būtu labā stāvoklī?

  • Aprīko ar sezonai atbilstošām riepām. Noteikti, ka var braukt ar vissezonas riepām, taču tās vairāk atbilstošas ir laikapstākļiem ap 0 grādiem, kamēr Latvijas ziemām labāk iederas ziemas riepas, kuras obligātas ir no 1. decembra.
  • Pārbaudi akumulatoru. Īpaši, ja tavs auto aprīkots ar dīzeļa motoru, tad rūpēties par akumulatoru ziemas sezonā nepieciešams vairāk kā ierasts. Tad, kad ir lieli mīnusi, kā, piemēram, vairāk kā -10, tad akumulators var nosēsties, kas tādējādi beidzas ar to, ka nevarēsi iedarbināt auto. Viena no opcijām ir katru dienu doties iedarbināt mašīnu un to iesildīt, bet, ja neizdodas iedarbināt, tad to paveikt palīdzēs akumulatora lādētājs.
  • Parūpējies, lai auto nepietrūkst motoreļļa. Ziemā aukstie laika apstākļi rada papildus slodzi lietotas automašīnas motoram. Aukstā laikā eļļas kvalitāte ir īpaši svarīga, un vispareizāk ir lietot eļļu, kas paredzēta ražotāja specifikācijā attiecīgajam dzinējam.
  • Uzraugi, vai ir sezonai atbilstošais vējstiklu šķidrums. Ziemas sezonā ir tai atbilstošai temperatūrai nodrošināts vējstiklu šķidrums, lai auto priekšējais un aizmugurējais logs, piemēram, melnā ledus kušanas apstākļos, būtu tīrs. Neizmanto vasarai domāto vējstiklu šķidrumu - iegādājies ziemas šķidruma, kas darbojas līdz -25 vai -30 temperatūrai.
  • Nodrošinies ar tīrīšanas birsti, skrāpi un lāpstu. Stipras snigšanas laikā no stāvvietas neizbrauksi veiksmīgi ārā, ja neaprīkosi auto ar sniega lāpstu, skrāpi un tīrīšanas birsti. Neaizmirsti - sniegu nepieciešams notīrīt ne tikai no logiem, bet arī auto jumta, kas var apdraudēt citus satiksmes dalībniekus, kad sakrājies sniegs kūst un krīt no tava auto.
  • Veic darbības, lai auto nesarūsē. Mazlietotiem auto ziemas laikā var parādīties arī rūsa. Lai tā neparādītos, var palīdzēt vasks, kas aizkavēs ceļa sāls un bremžu putekļu pieķeršanos. Uzklājiet automašīnas vaska koncentrātu aiz riteņiem, uz spārniem un priekšējām restēm, kur ledus, sniegs un sāls uzkrājas visvairāk.
  • Kop automašīnas salonu. Mazlietotas automašīnas salons ziemas laikā var tikt pamatīgi piegružots, jo tajā no apaviem var tikt sanests daudz dubļi un mitrums. Kā viens no risinājumiem - var grīdas paklājus nomainīt pret gumijas paklājiem, bet tīrīšanas laikā izmantot arī mazgāšanas līdzekļus un birstes.
Foto: Publicitātes foto

Kas ziemas sezonā jāņem vērā lietotas automašīnas īpašniekam?

Lietota auto īpašniekam ziemas sezonā jābrauc krietni uzmanīgāk un vairāk jāņem vērā mainīgie laika apstākļi. Ja ārā ir stipra snigšana, tad ir jārēķinās, ka ceļā nāksies pavadīt vairāk laika, nāksies braukt uzmanīgāk un ar mazāku ātrumu. Lielāka aukstuma gadījumā biežāk nepieciešams aplūkot auto tehnisko stāvokli - vai akumulatoram ir pietiekams spriegums, motoreļļa vajadzīgajā līmenī un vai pietiek vējstiklu šķidrums.

No rītiem jāņem vērā, ka būs nepieciešams ilgāks laiks, lai varētu pilnvērtīgi doties ceļā. Naktīs, kurās laukā valdīs sals, automašīnas logi var aizsalt, kuru atsalšanai būs nepieciešams laiks. Tāpat motora uzsilšanai būs vajadzīgs ilgāks laiks nekā vasaras periodā. Ņem vērā - kamēr dzinējs ir auksts jeb auto ir nesen iedarbināts, neizmanto to uzreiz lielā slodzē. Pagaidi kādu brīdi, kamēr automašīna uzsilst.

Uzmanīgi jābrauc neapgaismotos ceļa posmos, jo, ja tie ir apledojuši, tad ir risks ieslīdēt grāvī, vai, piemēram, izraisīt satiksmes negadījumu. Šādos apstākļos labāk braukt piesardzīgi pēc principa ‘’lēnāk brauksi - tālāk tiksi’’. Tāpat atsevišķos ceļa posmos uz ceļa var parādīties meža dzīvnieka - ceļa posmos, īpaši vakaros un naktīs, kas atrodas ap mežu, labāk brauc lēnāk un uzmanīgāk.

Vai ziemas sezonā meklē jaunu auto? Ja atbilde ir apstiprinoša un šobrīd domā par jaunas automašīnas iegādi, tad pareizā vieta, kur to darīt, ir BRC Autocentrs - uzņēmums, kurš ar lietotu automašīnu tirdzniecību nodarbojas jau trešo gadu desmitu, kā arī ir oficiālais mobile.de partneris. Ienāc un izvēlies savu auto jau tagad!

 
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu