Kādas priekšrocības uzņēmumi gūst no energoaudita?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Uzņēmuma energoaudita laikā energoauditors kopā ar uzņēmuma pārstāvjiem izvērtē iespējamos energoefektivitātes pasākumus, lai samazinātu izmaksas par enerģiju vai aizstātu fosilo kurināmo ar atjaunojamajiem enerģijas avotiem (saules vai ģeotermālā enerģija). Uzņēmuma energoaudita laikā energoauditors novērtē uzņēmuma tehnoloģijas, ēkas un sniedz atbildes uz tādiem jautājumiem kā – “Cik daudz enerģijas tiek patērēts?”, “Kas ir lielākie enerģijas patērētāji?”, “Kādas ir enerģijas izmaksas?”, “Vai enerģija tiek izmantota efektīvi?”, “Vai ir iespējams samazināt enerģijas patēriņu un/vai izmaksas par enerģiju?” u. c.

“Tā kā pēdējā gada laikā vērojams straujš energoresursu cenu kāpums, būtiski ietekmējot saimnieciskās darbības plānošanu un energoresursu patēriņu, šis ir piemērots laiks, lai izskatītu un realizētu ne tikai jaunus, bet pārvērtētu arī iepriekš identificētus energoefektivitātes pasākumus. Pasākumi, kas pie iepriekšējām energoresursu cenām īsti pievilcīgi nešķita, tagad var izrādīties pat ļoti saistoši,” secina SIA EKODOMA energoauditors un projektu vadītājs Kristaps Kašs.

Energoaudita galvenie virsmērķi

Lai gan enerģijas cenu kāpums daudzos rada saprotamas bažas, biznesa vidē pārmaiņas ir visai biežs viesis. Arī Kristaps apliecina, ka lielākā daļa uzņēmumu tomēr ir pietiekami rūdīti un spēj ātri adaptēties, līdz ar to panikā šobrīd neviens nekrīt. Tā vietā tiek racionāli domāts un spriests – kāda būtu vislabākā izeja no šīs situācijas? Un viena no tām ir uzņēmuma un ēku energoaudits. “Visi energoauditi būtībā iekļauj sevī trīs galvenos virsmērķus – noteikt enerģijas patēriņa plūsmas; izvērtēt to izmantošanas efektivitāti; sniegt priekšlikumus enerģijas patēriņa efektīvākai izmantošanai. Energoauditu veidi atšķiras ar pielietotajām metodēm, atsevišķos gadījumos ar nedaudz atšķirīgām normatīvā regulējuma prasībām.

Piemēram, rūpnieciskais energoaudits var palīdzēt precīzāk saprast enerģijas plūsmas uzņēmumā un noteikt prioritāri veicamos energoefektivitātes pasākumus ar augstāko atdevi, tādējādi pietiekami īsā laika posmā samazinot ražošanas izmaksas. Daudzi uzņēmumi pieliek lielas pūles, lai izmaksas kristos, stāsta Kristaps Kašs: “It sevišķi tagad, kad energoresursu cenas būtiski augušas. Taču arī gadījumos, kad uzņēmumam šķiet, ka tiek darīts viss iespējamais, energoauditors ar savu ilggadējo pieredzi darbā ar dažāda veida uzņēmumiem var sniegt jaunu skatījumu uz jau ierastām lietām.”

Foto: Publicitātes foto

Domāt par planētas veselību

Šobrīd noteiktai grupai uzņēmumu – lielie uzņēmumi un lielie elektroenerģijas patērētāji – ir nepieciešams izvēlēties, vai nu tiek veikts uzņēmuma energoaudits, vai ieviesta sertificēta energopārvaldības sistēma ISO 50001, vai arī vides pārvaldības sistēma ISO 14001 ar papildinājumu. Energoauditors turpina: “Uzņēmuma energoaudits, kas tiek noteikts salīdzinoši lielam skaitam objektu (arī biroja ēkām, ēkām projektēšanas stadijā, ekspluatācijā esošām), ir veicams reizi četros gados, kā laikā nepieciešams īstenot vismaz trīs energoefektivitātes pasākumus. Energoaudits un energopārvaldības sistēma ir savstarpēji papildinoši procesi. Sākot ar enerģijas plūsmas noteikšanu un pasākumu identificēšanu, līdz pat nepārtrauktam enerģijas patēriņa monitoringam un analīzei.” Turklāt uzņēmums kopā ar sertificētu energoauditoru var strādāt ne tikai pie tā, lai samazinātu izmaksas par enerģiju, bet arī – lai mazinātu kopējās CO2 emisijas. Kā nekā oglekļa dioksīds jeb CO2 emisijas ir viena no siltumnīcefekta izraisošajām gāzēm, kas ir atbildīga par akumulēšanos atmosfērā un pakāpenisku planētas vidējās temperatūras pieaugumu.

Jebkurš uzņēmuma process ir saistīts ar lielākām vai mazākām CO2 emisijām. “Tāpēc viens no galvenajiem uzdevumiem ir iespēju robežās šīs emisijas mazināt, ideālā gadījumā – nodrošināt CO2 emisiju neitralitāti visa gada griezumā. Ja ejam soli tālāk un vērtējam jau kopējo uzņēmuma procesu ietekmi, tad papildus enerģijas patēriņam vēl tiek ņemtas vērā arī uzņēmuma izmantotās izejvielas un citi patērētie resursi, kas nosaka uzņēmuma CO2 emisiju pēdas nospiedumu. Šīs pēdas aprēķins un pasākumi tās samazināšanā skaidri norāda uz uzņēmuma apņemšanos atbildīgi izturēties pret ierobežotajiem resursiem,” dalās Kristaps Kašs.

Ko sniedz uzņēmuma energoaudits?

Uzņēmuma energoaudits un energoefektivitātes pasākumi nav saistīti tikai ar enerģijas patēriņa samazināšanu vien. Tie aktualizē arī citus aspektus un papildu ieguvumus. Turpinājumā daži no tiem.

  • Enerģijas noplūdes. Bieži nemaz neaizdomājamies, ka arī gaismas, ka atstātas ieslēgtas naktī, neefektīvs apgaismojums, gaisa noplūdes, laikapstākļiem neatbilstoši logi, durvis, vecas elektroierīces u. tml. objekti diezgan daudz un lieki tērē enerģiju. Ar energoaudita palīdzību šīs nianses tiks precizētas un pārskatītas.
  • Detalizēta uzskaite. Lai varētu pilnvērtīgi iedziļināties enerģijas patēriņā, ir jāveic stingra un niansēta energoresursu uzskaite. Veicot uzņēmuma energoauditu, vispirms tiek analizēta sākotnēji pieejamā informācija (enerģijas dati un tehniskā informācija), tāpēc – jo detalizētāka informācija ir uzņēmuma rīcībā, jo labāk. Nepieciešamības gadījumā energoauditors var sniegt vērtīgus ieteikumus, kā šo uzskaiti visefektīvāk īstenot.
  • Paradumu maiņa. Tā kā cilvēks pēc savas dabas ir diezgan inerts, mainīt ikdienišķos paradumus bieži vien ir daudz grūtāk, nekā nopirkt jaunu tehniku, kas tērē mazāk enerģijas. Taču energoauditors Kristaps Kašs iedrošina, sakot, ka, mainot pat šķietami nenozīmīgus paradumus un veicot nelielus ieguldījumus, ir iespējams sasniegt lielus rezultātus! Piemēram, viens no pasākumiem, ko var ieviest, ir darba laika pārskatīšana, mēģinot organizēt darba plūsmu atbilstoši enerģijas patēriņa cenu izmaiņām. Tas iespējams gadījumos, kad uzņēmums patērē enerģiju atbilstoši dinamiskajam tarifam.
Foto: Publicitātes foto
  • Drošība un komforts. Sertificēts energoauditors energoaudita laikā identificēs arī iespējamos apdraudējumus, padarot uzņēmuma vidi daudz drošāku un komfortablāku. EKODOMA energoauditors Kristaps Kašs stāsta, ka energoaudita laikā telpās tiek veikti arī CO2 koncentrācijas mērījumi. Tiek skatīts, kā CO2 koncentrācija mainās dienas laikā, no tā secinot, vai ventilācijas iekārtas strādā vai nestrādā ar pietiekamu jaudu. “Praksē esam novērojuši, ka telpas mēdz būt arī pārvēdinātas. No tā var rasties 3 potenciālie sarežģījumi: elektroenerģijas patēriņš ventilācijas iekārtai ir lielāks; arī siltumenerģijas patēriņš dēļ tā ir lielāks; savukārt, ja telpas pārvēdina ziemā, mazinās relatīvais mitrums, kas var kairināt gļotādu un radīt spēcīgu diskomfortu. Tāpat, – ja ir nepareizi izprojektēti ventilācijas gaisa vadi, arī tad gaisa plūsma var palielināties, pūst cilvēkiem virsū, veicināt apsaldējumus utt. Tāpēc vienmēr jāatrod līdzsvars.”
  • Enerģijas grāmatvedis – sertificēts energoauditors. Atkarībā no objekta sarežģītības un sistēmu dažādības, energoauditu var veikt vai nu viena persona, vai arī komanda. To var veikt jebkurā objektā, kur tiek patērēta enerģija, galvenā ir izejas datu kvalitāte – kas līdz šim mērīts un kāda tehniskā dokumentācija pieejama. Energoauditoram ir jāprot noteikt ne tikai enerģijas patēriņa plūsmas noteiktā objektā vai procesā, bet arī jāspēj sniegt pamatoti ieteikumi enerģijas patēriņa samazināšanai tā, lai tie neietekmētu procesu kvalitāti.
  • Vidi saudzējošs uzņēmums. Pēdējo gadu laikā, līdzās sabiedrības izpratnes maiņai, arī uzņēmumi daudz biežāk koncentrējas uz ilgtspējīgiem risinājumiem, piemēram, prasot CO2 emisiju novērtējumu un atbilstoši rīkojoties. Ir arī atsevišķas bankas, kas ar interesi skatās uz zaļajām tehnoloģijām, respektīvi, ja uzņēmums vēlas ieguldīt zaļajās tehnikās, tad banka piedāvā pievilcīgākus finansēšanas risinājumus. Un nākotnē, visticamāk, šāda tendence tikai pieaugs.

Arī EKODOMA ir par ilgtspējīgu energoresursu izmantošanu, ar mērķi nodarīt pēc iespējas mazāku kaitējumu apkārtējai videi. Vairāk par SIA EKODOMA piedāvāto energoauditu lasi šeit!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu