Velosipēdi atgriežas ielās – vai zini svarīgākos velosipēdista ceļa noteikumus?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: freepik.com

Ārā beidzot ir palicis silts, tāpēc ir īstais laiks notraukt putekļus no sava velosipēda un atklāt velosezonu, dodoties kādā izbraucienā. Ja tev pašam nav pieejams divritenis, daudzās pilsētās ir pieejami velosipēdi nomāšanai, lai ikviens varētu izbaudīt velobraukšanas prieku. Vienalga vai brauc ar savu braucamrīku vai to iznomā, pārvietojoties ar divriteni, tu piedalies ceļu satiksmē un ir noteikumi, kuri ir jāievēro. Turpini lasīt rakstu, un uzzini svarīgākos noteikumus, kurus ievērojot veidosi draudzīgu un drošu ceļu satiksmi.

Lai brauktu ar velosipēdu, ir jābūt tiesībām

Lai varētu piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu, ir jābūt tiesībām. Velosipēda vadītāja apliecību var iegūt, sākot no 10 gadu vecuma, nokārtojot testu CSDD. Tiem, kuri pārvietojas ar auto, papildus velosipēda tiesības nav jākārto, jo arī ar B kategorijas tiesībām ir atļauts pārvietoties ar divriteni.

Ievēro drošību

Pirmais, par ko tev ir jāparūpējas, braucot ar divriteni, esi tu pats. Lai arī Latvijā galvas ķiveres valkāšana ir obligāta bērniem līdz 12 gadu vecumam, arī pieaugušajiem ir ieteicams lietot galvas ķiveri. Tā tu sevi pasargāsi no galvas traumām. Braucot pa pilsētas ielām ievēro tādu ātrumu, lai spētu noreaģēt uz negaidītām situācijām un neapdraudētu citus satiksmes dalībniekus. Tāpat vienmēr pārbaudi, vai tavs velosipēds ir labā tehniskā kārtībā – vai ritenim ir uzstādīts priekšējais un aizmugurējais lukturis, vai bremzes darbojas?

Kad vien iespējams, brauc pa velosipēdu ceļu

Foto: Unsplash.com/Markus Spiske

Latvijā velosipēdu ceļu infrastruktūra ar katru gadu paliek arvien labāka, daudzās pilsētās ir izbūvēti kvalitatīvi velosipēdu ceļi, lai velosipēdisti varētu ērtāk un drošāk pārvietoties. Tāpēc vienmēr, kad ir pieejams velosipēdu ceļš, izmanto to. Uz velosipēdu ceļa drīkst atrasties tikai velosipēdi, bet tāpat esi uzmanīgs un ievēro cieņu pret citiem velobraucējiem.

Zini, kā braukt pa brauktuvi vai ietvi, kad velosipēdu ceļš nav pieejams

Gadījumos, kad velosipēdu ceļš nav pieejams, velobraucējiem ir atļauts pārvietoties pa gājēju ietvi vai ceļu. Braucot pa gājēju ietvi, atceries, ka gājējiem vienmēr ir priekšroka. Gan pārvietojoties pa ietvi, gan pa brauktuvi, vienmēr turies ceļa labajā pusē. Ja brauc ar kādu kopā, tad blakus viens otram varat braukt tikai tad, ja netraucējat citiem un nekavējat satiksmi.

Nebrauc ar divriteni apreibinošo vielu ietekmē

Foto: pexels.com/Jodie Louise

Tāpat kā autovadītāji, arī braucot ar velosipēdu, tu nedrīksti būt apreibinošo vielu ietekmē. Tā tu apdraudi ne tikai sevi, bet arī citus satiksmes dalībniekus un neievērojot šo noteikumu vari saņemt bargu sodu no ceļu kārtības sargiem. Ja esi lietojis alkoholu, velosipēds lai labāk paliek mājās.

Neizmanto telefonu, kamēr brauc ar velosipēdu

Lai arī tu varbūt spēj braukt un izmantot telefonu vienlaicīgi, labāk tomēr izvairies no telefona lietošanas braukšanas laikā. Pat tikai novēršoties uz sekundi, priekšā viss var strauji izmainīties, jo īpaši braucot ar velosipēdu pilsētvidē. Neviena sms vai jaunākā ziņa ziņu portālos nav svarīgāka par tavu un citu drošību un veselību.

Velosipēdi ir lieliski braucamrīki, kuri ir ne tikai dabai draudzīgi, bet arī veselīgi – braukšana ar divriteni ne tikai samazina sirds saslimšanas risku, bet arī uzlabo imunitāti.

Ja tev vēl nav savs velosipēds vai vecais jau ir savu laiku nokalpojis, dodies uz 1a.lv interneta veikalu, kur atradīsi velosipēdus plašā piedāvājumā! Ieskaties un izvēlies sev visatbilstošāko divriteni un dodies piedzīvojumos!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu