Bigbank 3. ceturksnī nopelnījusi 14,3 miljonus eiro

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Bigbank grupa šogad turpina uzrādīt spēcīgu izaugsmi - 3. ceturksnī banka nopelnījusi 14,3 miljonus eiro, kas ir par 17,7 % vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. 2022. gada pirmo deviņu mēnešu peļņa ir 28,4 miljoni eiro jeb par 5,3 miljoniem eiro (+23,0 %) vairāk nekā gadu iepriekš.

«Neraugoties uz nemierīgo ārējo vidi, mums ir pamats būt apmierinātiem ar Bigbank trešā ceturkšņa finanšu rezultātiem. Periodu raksturoja spēcīgs kredītportfeļa pieaugums, tā kvalitātes nepārtraukta uzlabošanās un laba peļņa,» finanšu rādītājus komentē Bigbank valdes priekšsēdētājs Martins Lants. Pēc viņa teiktā, 3. ceturksnī kredītportfelis visvairāk audzis uzņēmumu kredītu un mājokļu kredītu sektorā, kas ir viens no būtiskākajiem bankas biznesa stratēģijas mērķiem. «Ar Euribor saistīto kredītu produktu pārdošanas apjoma pieaugums palīdz mums diversificēt mūsu portfeli, kas pozitīvi ietekmē peļņu situācijā, kad procentu likmes pieaug un noguldījumu pieņemšana kļūst dārgāka nekā iepriekš,» viņš piebilda.

Bigbank kredītportfelis deviņu mēnešu laikā palielinājies par 39,0 %, bet trešajā ceturksnī – par 12,2 %. Ceturkšņa beigās grupas kredītportfeļa vērtība jau bija sasniegusi 1,2 miljardus eiro, kas pārspēj 2021. gada beigu rādītāju par 354,1 miljonu eiro (+39,8 %). Kredītu ar maksājumu kavējumu virs 90 dienām īpatsvars bija vien 1,3% no kopējā portfeļa. Tas liecina par nepārtrauktu portfeļa kvalitātes uzlabošanos gada laikā, jo 2021. gada deviņos mēnešos šis rādītājs bija 3,0%.

Korporatīvo banku segmenta peļņa trešajā ceturksnī sasniedza 8,1 miljonu eiro, kas ir par 6,6 miljoniem eiro vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Šī segmenta kredītportfelis ceturkšņa laikā pieauga par 68,7 miljoniem eiro (20,0 %). Savukārt Bigbank mājokļu kredītportfelis trešajā ceturksnī bija 186,9 miljoni eiro (+27,7%), un kopš pagājušā gada beigām tas pieaudzis par vairāk nekā pusotru reizi. Depozīta apjoms deviņos mēnešos pieaudzis par 38,6% un 3. ceturksnī vien - par 6,5 %. Spēcīgāko pieaugumu šajā portfelī turpina krājnoguldījumi, kuru apjoms 3. ceturksnī sasniedza 542,5 miljonus eiro (+10,7 %).

Papildus regulārām aktivitātēm 3. ceturkšņa rezultātus un bankas turpmāko darbību kopumā ietekmēja arī vairāki citi apstākļi. Perioda galvenais notikums bija Bigbank nenodrošināto subordinēto obligāciju kotēšana Nasdaq Tallinn Fondu biržā 22. septembrī. Emisiju veidoja 20 000 desmit gadu obligācijas ar nominālvērtību 1000 eiro katra ar fiksētu procentu likmi 8% gadā. Papildu kapitāls 20 miljonu eiro apmērā ļauj bankai atbalstīt tālāku izaugsmi gan korporatīvo banku, gan mājokļu kredītu segmentā. Pie tam šovasar reitingu aģentūra Moody’s Investors Service pabeidza Bigbank novērtējumu un piešķīra bankai Baa3 ilgtermiņa un Prime-3 īstermiņa ārvalstu un vietējās valūtas banku noguldījumu reitingus.

Par Bigbank

Bigbank AS ir Igaunijas banka, kas specializējas patēriņa un hipotekāro kredītu izsniegšanā, aizdevumu piešķiršanā juridiskām personām, kā arī izdevīgu termiņnoguldījumu pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums izvērsis darbību ārpus Igaunijas, izveidojot filiāles Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā, Bulgārijā, kā arī piedāvājot pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē. Uzņēmumu vada grupas valdes loceklis Martins Lants. Valdē darbojas arī Marts Veskimagi, Argo Kiltsmans, Kens Kanariks un Ingo Poders.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu