Krūmmellenes – izcils dārza labums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Krūmmellenes iekaro visus pasaules dārzus. Latvijā šīs ogas nav nekāds jaunums – tās šeit tiek audzētas jau aptuveni 40 gadus un bieži redzamas cilvēku dārzos. Šīs kraukšķīgās ogas nav populāras tikai tāpēc, ka tās ir gardas un ļoti veselīgas cilvēka organismam. Tās prasa ārkārtīgi minimālu aprūpi. Ja vēlaties dārzā audzēt ko jaunu, noteiki iesakām krūmmellenes – tā būs lieliska izvēle.

Krūmmellenēs atrodami dažādi antioksidanti (tai skaitā arī antocianīni, vitamīni A, B, C un E, varš, selēns, cinks, dzelzs), kas stiprina imūnsistēmu un neitralizē brīvos radikāļus, kuri izraisa dažādas slimības un paātrina novecošanās procesus organismā, vājina redzi. Tāpat šie antioksidanti palīdz cīņā ar neiroloģiskajām un sirds slimībām, novērš Alcheimera slimības rašanos, kā arī cīnās ar daudzām citām slimībām. Pētījumi pierāda, ka krūmmelleņu ēšana palīdz pat cīnīties ar vēzi, pat 5-6 reizes vairāk nekā citi dārzeņi vai augļi. Šīs ogas neizsauc alerģisku reakciju, tādēļ tās piemērotas arī maziem bērniem.

Foto: Shutterstock

Stādīšana un aprūpe

Tiek uzskatīts, ka krūmmelleņu audzēšanā jāievēro vairāki svarīgi noteikumi:

1. Vieta un augsne: šīs ogas mīl gan sauli, gan ēnu, bet labāk to novietot ēnainākā vietā. Augsnei jābūt skābai, ar pH līmeni 4,3-4,8. To var panākt ar īpašiem kūdras substrātiem. Krūmmellenes ir ilgi augoši augi, tāpēc tām ir svarīgi arī gruntsūdeņi – tie var ļoti ietekmēt augu augšanu. Augiem nepieciešams nodrošināt drenāžu, jo saknes nedrīkst būt mitras. Protams, par augsni arī kārtīgi jārūpējas – tā jāatbrīvo no nezālēm.

2. Stādīšana: vislabāk stādīt augus, kuriem jau ir labi attīstīta sakņu sistēma. Tos stāda aptuveni 60 cm dziļumā, papildus pievienojot arī īpašus kūdras substrātus, kas ir skābi. Pogos augus stāda aptuveni tādā pašā līmenī. Saknes noteikti nedrīkst apgriezt, citādāk radīsies puve. Šos augus kārtīgi jābaro ar dažādiem mēslojumiem. Speciālisti iesaka nežēlot naudu un ieguldīt to arī dažādos augšanas stimulatoros, jo tie paaugstinās ražu un atvieglos turpmāko kopšanu.

3. Aprūpe: šiem augiem ļoti svarīgs atbilstošs mitruma līmenis. Ja tas ir pārāk zems, īpaši pirmajos mēnešos pēc to iestādīšanas, tas var radīt nopietnus bojājumus. Augiem nevajadzētu būt arī pārlieku lielā mitrumā, citādāk tie var sākt bojāties. Vislabāk iesakām izmantot mēslojumus, kas paredzēti tieši krūmmellenēm. Ja lapas ir dzeltenas, tas norāda uz slāpekļa un dzelzs deficītu (visbiežāk trūkst tieši šīs vielas). Sačokurojušās lapas norāda uz fosfora, kālija vai magnija deficītu. Ļoti svarīgi krūmus atzarot: to sāk, kad augi ir 2-3 gadus veci. Parasti atstāj tikai tos zarus, kas ir divus, trīs vai četrus gadus veci – vecāki zari ir jānogriež.

Jau nākamajā gadā pēc stādīšanas krūmmellenes sāks ražot ogas. Pirmajā gadā iesakām atļaut tiem augt un novilcināt ražu, apgriežot dažus zarus. Pēc aptuveni 5-6 gadiem būs ārkārtīgi liela un bagātīga raža (pundurkrūmiem 1,5-2 kg, bet dažām šķirnēm pat 9 kg). Jūlija vidū ražos agrīnās šķirnes, bet pēdējās ogas varēs baudīt vēl pat septembrī.

Foto: Shutterstock

Šķirņu izvēle

Pasaulē ir daudz un dažādas krūmmelleņu šķirnes – vairāk nekā 400! Tās atšķiras ar augstumu, izturību pret salu, ražas daudzumu, ogu lielumu, krāsu un, protams, arī garšu. Mūsu klimata apstākļos vislabāk izvēlēties dažādas agrīnās vai vidēji agrīnās šķirnes.

Tiem, kuri vēlas agrīnu ražu, iesakām izvēlēties šķirnes «Chanticleer», «Duke», «Puru» un «Early Blue», kas ražo augļus jau jūlija vidū. Šīs šķirnes ir aptuveni 1,2-1,5 m augstas, ar vidēja izmēra ogām gaiši zilā krāsā. Tāpat iesakām arī šķirni «Collins», kurai ir spēcīgi un taisni augoši krūmi ar gardām ogām, kas tiek ražotas salīdzinoši agri.

Vidēji agrīno šķirņu ogas parasti ir diezgan lielas, ārkārtīgi smaržīgas un krūmu augstums var būt pat 2 m liels. Iesakām izvēlēties tādas šķirnes kā «Bluejay», «Reka», «Sierra», «Patriot», «Bluecrop» vai «Chandler», kuru ogas var baudīt visa mēneša garumā. Parasti šīs šķirnes ražo ogas no jūlija beigām līdz augusta sākumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu