Perfektas zemenes – tās neatrodas tikai pieredzējušu dārznieku dārzos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Šķiet, ka Latvijā nav neviena dārza, kurā kaut neliels zemes gabals nebūtu veltīts visiem tik ļoti iecienītajām ogām – zemenēm. Šīs ogas ir kā vasaras simbols, jo tās var baudīt jau pašā vasaras sākumā, kad vēl nav gatavi nevieni citi augļi vai dārzeņi. Katrs dārznieks sapņo par gardu un bagātīgu zemeņu ražu. Tādu iespējams iegūt tikai tad, kad zināmi daži vienkārši noteikumi zemeņu audzēšanai.

Pareizi sagatavota augsne – puse no darba

Zemenes vislabāk augs vāji skābā (pH 5,5-6,5) augsnē un vieglā, mēreni smilšainā augsnē. Noteikti jāatceras, ka pirms zemeņu stādīšanas nepieciešams iznīdēt nezāles un mēslot augsni. Ja zemenes tiek iestādītas pavasarī, blakus iespējams stādīt īsus dārzeņus, piemēram, salātus, redīsus, sīpolus. Pavasarī iesakām sēt arī sinepes un rapšus – pēc tam tos varēs izmantot arī kā zaļos mēslošanas līdzekļus. Lai zemenes varētu iestādīt pavasarī, augsne jāsagatavo jau iepriekšējā rudenī. Pirms zemenes izdīgušas, svarīgi atbrīvoties no visiem augiem un lapām, kas varētu saturēt kaitēkļus vai slimības. Lai uzlabotu augsni, noteikti iespējams to mēslot arī ar mikrobioloģiskajiem minerālmēsliem.

Augu un augsnes uzlabošanas produkti

Piemērotākā aizsardzība un aprūpe

Zināms, ka zemenes drīkst stādīt no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim – protams, tikai tad, ja augsne ir gana mitra. Jāatceras, ka visievērojamākā un bagātīgākā raža gaidāma tieši pēc 2-3 gadiem. Ar ceturto gadu raža sāk samazināties.

Foto: Shutterstock

Lai veicinātu zemeņu augšanu, iespējams izmantot polietilēna plēvi, melno agroplēvi vai ģeotekstilu. Šie pārklājumi novērš nezāļu rašanos, saglabā mitrumu augsnē, uztur augstāku augsnes temperatūru un pasargā zemeņu ogas. Vēl pie tam, nav nepieciešams pievienot arī papildus augsni. Pārklājumu priekšrocības: zemenes aug labāk, tās ir sulīgākas, raža ir lielāka un ogas veidosies par 3-5 dienām agrāk. Baltā agroplēve būs piemērota, lai zemenes pasargātu vēl pirms ziedēšanas, kad gaidāmi pavasara sali.

Kārtojot zemenes dobēs, nepieciešams laicīgi padomāt un parūpēties arī par kārtīgu apūdeņošanas sistēmu, kas atvieglos zemeņu kopšanu. Ja sistēma darbojas pilnīgi, tiks apūdeņotas tieši auga saknes un augi būs izturīgāki pret slimībām. Kad augsne ir sagatavota, dobēs, 10 cm dziļumā nepieciešams ievietot speciālu šļūteni ar savienojumiem, tad uzlikt virskārtu un izveidot vietu stādiem – ik pēc 30-40 cm ar attālumu 40-50 cm starp rindām. Ielejiet ūdeni tikai īstajā brīdī un atstājiet to uz 1-2 stundām.

Foto: Shutterstock

Ja pirms stādīšanas augsne bijusi labi sakopta, zemeņu pirmās ogas un raža būs jau nākamajā gadā, agrā pavasarī. Mēslošanai iesakām izvēlēties komplekso maisījumu ar paaugstinātu kālija (K) un kalcija nitrāta (NCa) daudzumu. Mēslošanas līdzekļu iztrūkums parasti rodas tieši zemeņu ziedēšanas un ogu rašanās laikā, tāpēc svarīgi vērot zemeņu lapas – ja tās ir gaiši zaļas, tad ir liela iespēja, ka tām trūkst nepieciešamās barības vielas. Lai to mainītu, augsni nepieciešams papildināt ar mikrobioloģiskajiem mēslošanas līdzekļiem vai arī šķīstošajiem kompleksajiem mēslošanas līdzekļiem, kas satur mikroelementus. Tajos ir daudz kālija (K). Tiklīdz raža novākta, slimās lapas nepieciešams nogriezt un sadedzināt. Zemenes vajadzētu padzirdīt un mēslot, lai ziemas laikā tās varētu kārtīgi zaļot.

Zemenes ir ļoti svarīgi regulāri laistīt: pirms ziedēšanas tas jādara 1-2 reizes. Ražas laikā to dara 2-4 reizes, bet pēc ražas ievākšanas – 2 reizes. Vienā reizē nepieciešami 2-3 spaiņi uz kvadrātmetru zemeņu. Ja ir uzstādīta apūdeņošanas sistēma, to jādara 2 reizes nedēļā pēc ziedēšanas. Kad ogas nogatavinās – vienreiz nedēļā. Ja ārā ir liels sausums, laistīt nepieciešams biežāk.

Foto: Shutterstock

Ieteicamās šķirnes

Zemenes šķirnes parasti tiek izvēlētas pēc ražas ātruma: ja vēlaties baudīt ogas jau jūnija sākumā, iesakām izvēlēties «Rumba» un «Daroyal» – tās ir izturīgas pret salu. Ja vēlaties vidēji agrīnas šķirnes, izvēlieties «Sonata», «Darselect» un «Roxana» – šīm šķirnēm ir saldas ogas. Vēlās šķirnes «Salsa» un «Pandora» izceļas ar īpaši lielu ražu. Lai ražu varētu baudīt ilgāk, iesakām izvēlēties dažāda veida šķirnes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu