Organiskais mēslojums – efektīvs līdzeklis augsnes uzlabošanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Lai sagaidītu labu ražu, sākumā jāparūpējas par augsni. Augsnei ir ļoti svarīgi būt ar labām īpašībām, augstu humīnskābes un organisko vielu koncentrāciju – parasti tas viss tiek nodrošināts tieši ar dažādiem mēslošanas līdzekļiem. Speciālisti uzskata, ka pareiza un savlaicīga mēslojuma izmantošana uzlabo augu augšanu un to attīstību.

Kas ir organiskais mēslojums?

Organiskais mēslojums ir mēslošanas līdzeklis, kas satur barības vielas – tās atrodas nevis minerāļos, bet organiskajos materiālos. Tā kā augiem nav pieejamas visas barības vielas, tie tās uzņem no dažādiem mikroorganismiem un mēslošanas līdzekļiem. Organiskajos mēslojumos barības vielas ir sadalītas viegli absorbējamos ķīmiskos savienojumos. Šo īpašību dēļ tā iedarbība ir lēnāka un vājāka, bet ilgāka – līdz pat 100 dienām.

Mūsdienās organiskais mēslojums ir tāds organiskais savienojums, kas visvairāk līdzinās minerālmēsliem – gan barības vielu sastāva, gan arī fiziskās formas ziņā. Šis mēslojums visbiežāk sastāv no kūtsmēsliem (liellopu, zirgu, mājputnu), pārtikas un lopkopības atliekām (milti, kaulu milti), šķidrā kumata (kūdra, ogles), biohumusa, dārzeņu ekstraktiem un dažādu šo vielu savienojumiem. Šajās mikstūrās bieži vien ir visi organiskie savienojumi ar nepieciešamajiem mikro, makro, mezo elementiem, humīnskābi un fulviķskābi. Vislabāk izvēlēties dažādus maisījumus, kuru sastāvā ir piecas augiem vissvarīgākās uzturvielas (slāpeklis, fosfors, kālijs, humīnskābe, fulviķskābe). Dažādos maisījumos šo vielu koncentrācija ir augstāka, tāpēc nav nepieciešams izmantot tik daudz līdzekļu. Tas, protams, palīdz arī ietaupīt.

Moderno organisko mēslojumu priekšrocības

Organiskie mēslojumi ir būtisks augu «pārtikas» avots. Visi minerālmēsli ir ļoti būtiski humusa slāņa veidošanai – tas palīdz uzturēt augsnē mitrumu un minerālvielas daudz ilgāk, līdz ar to augi var baroties krietni ilgāku laika posmu. No mēslošanas līdzekļiem barojas arī dažādi mikroorganismi augsnē, kas nozīmē, ka tiek uzlabotas augsnes agroķīmiskās un fizikālās īpašības. Organiskie mēslojumi ir arī oglekļa dioksīda avots, kas nozīmē, ka augi spēj absorbēt uzturvielas caur lapām.

Pareizi izmantojot organiskos mēslošanas līdzekļus, augi aug krietni labāk, tiek nostiprinātas to saknes, gaidāma lielāka un bagātīgāka raža, augļos tiks saglabāti visi nepieciešamie vitamīni, uzturvielas un citas derīgās vielas. Organiskie mēslojumi ir īpaši piemēroti to augu mēslošanai, kas vēl ir mazi, podos vai dažādos konteineros. Mazajos mēslojumos ir tāda pati uzturvielu proporcija, tāpēc tie labāk absorbējas. Tiem nepiemīt specifisks aromāts, tāpēc tie ir lieliski piemēroti lietošanai arī ar dozatoru.

Svarīgākais – pareiza izmantošana

Ņemot vērā, ka mineralizācijas periods ir diezgan ilgs, organiskos mēslojumus nepieciešams lietot sākot no rudens. Ieteicamā mēslojuma norma ir 10 kg/a. Ja neesat paspējuši izmantot šos mēslojumus rudenī, tas jādara agrā pavasarī, tūlīt pēc sniega nokušanas. Ja tas tiek darīts pavasarī, augiem būs ilgāks veģetācijas periods (dārzeņiem, kartupeļiem, augiem siltumnīcā, dekoratīvajiem augiem, krūmiem un kokiem), tāpēc nepieciešams izmantot papildus 3,5 kg/a mēslojuma. Augu sēklas un sīpolus bieži vien mērcē īpašos organisko mēslojumu šķidrumos, lai regulētu kaitīgo vielu ietekmi. Pārstādot āra augus tos apaugļo lokāli ar 0,1 kg/ 1 litru augsnes. Augus iespējams mēslot arī vasarā līdz ražas beigām. Tas jādara ar organisko mēslojumu šķīdumiem proporcijā 1 kg/10 l ūdens vai arī nelielākos daudzumos – 25 ml /1 l ūdens. Vislabāk to darīt regulāri un ar minimālu daudzumu, laistot augus – tā tiks nodrošināta vienmērīga un pastāvīga augu kopšana.

Lai palielinātu augsnes auglību, to nepieciešams ne tikai mēslot, bet arī pienācīgi aprūpēt. Augsnē kaut kam vienmēr vajadzētu atrasties, to nepieciešams kultivēt, neuzrakt pārāk dziļi un nesajaukt augsnes slāņus. Vēl svarīgi pasargāt augsni no erozijas, saspiešanas, sāļuma palielināšanās un tā tālāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu