Efektīvi veidi kā izvairīties no nevēlamiem augiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Dārzkopība, dārza darbi un nezāles ir divas pilnīgi neatdalāmas lietas. Lai pasargātu augsni un saglabātu audzējamo augu kvalitāti, noteikti jāmeklē iespējami efektīvākais veids kā to izdarīt. Jo ilgāk kavēsieties ar nezāļu iznīdēšanu, jo tās vairāk paplašināsies un posts būs lielāks. Nezāļu iznīdēšana prasa gan naudu, gan laiku, gan arī fizisko piepūli.

Nevēlami augi – kas tie ir?

Nezāles, krūmi, jauni augi, ātri augoši koki, kas strauji izplešas, invazīvie augi vai īpašas augu sugas – sūnas, ķērpji, sēnes, ūdens piekrastes augi (niedres, meldri) – tie visi ir nevēlami augi, no kuriem iesakāms atbrīvoties. Šādi augi rada lielu konkurenci iesētajiem augiem, jo visi cīnās par saules gaismu, minerālvielām un ūdeni – šie faktori apdraud ražas lielumu un arī kvalitāti. Vēl pie tam, šie nevēlamie augi ātri pielāgojas dažādiem dabas apstākļiem, vairojas un līdz ar to arī pārņem visu teritoriju.

Foto: Shutterstock

Nevēlamo augu iznīcināšanas metodes

Vairāki veidi, kā tikt galā ar nevēlamajiem augiem:

  • Agrotehniskā metode. Tie ir dažādi ikdienas darbi, kas jāveic regulāri un kuri radīs labākus apstākļus jūsu kultūraugiem: augsnes kultivēšana (ravēšana, attīrīšana, kultivēšana), mēslošana, laistīšana, atbrīvošanās no augu liekajām daļām un nezālēm. Eksperti domā, ka šie darbi palīdz kultūraugiem attīstīties un konkurēt ar nevēlamajiem augiem.
  • Ķīmiskā metode. Lai viss notiktu daudz ērtāk un efektīvāk, daudzi plaši izmanto dažādas ķīmiskās vielas, piemēram, nezāļu iznīdētājus herbicīdus, koku un krūmāju iznīdētājus arboricīdus un tamlīdzīgi. Ķīmiskie līdzekļi palīdz tikt galā ar nevēlamajiem augiem.
  • Bioloģiskā metode. Šī metode paredz dabisko vielu izmantošanu. Piemēram, īpašu augu audzēšana (citi to varētu pazīt pēc nosaukuma «zaļie mēslošanas līdzekļi«) un apstrāde ar mikrobioloģiskiem (probiotiskiem) šķīdumiem. Šī metode sevī ietver arī mulčēšanu, kas palīdz iznīcināt nevēlamos augus. Tāpat no nevēlamiem augiem iespējams atbrīvoties ar dzīvnieku, piemēram, kazu un aitu, palīdzību.

Speciālisti vēsta, ka visefektīvākais veids kā atbrīvoties no nevēlamajiem augiem ir integrētā metode – visu augstāk minēto metožu apkopojums. Vēl jāpiebilst, ka cīņā ar nevēlamajiem augiem, noteikti jāpadomā arī par konkrētās vietas specifiku, dažādiem standartiem un citām vajadzībām.

Foto: Shutterstock

Efektīva nezāļu iznīdēšana

Visbiežāk sastopamie nevēlamie augi ir tieši nezāles. Tie ir neaizsargāti zālaugi, kuri aug kopā ar kultūraugiem un dekoratīvajiem augiem. Īpaši padomi cīņai ar visiem tik zināmajām nezālēm:

  • Lai izvairītos no nezālēm, izmantojot agrotehnisko metodi, jāizpilda vairāki svarīgi soļi. Rudenī un pavasarī, pirms augu sēšanas, jāatbrīvojas no visām sažuvušajām nezālēm un rūpīgi jāizravē visa augsne. Noteikti nevajadzētu sajaukt kopā augšējo humusa slāni ar auglīgo zemes daļu. Vēl ir ļoti svarīgi ravēt: to iesakām darīt pēc lietus, izraujot nezāles kopā ar visu sakni. Iesakām regulāri aplaistīt augsnes virsējo slāni, lai nezāles varētu vieglāk izravēt. Noteikti iesakām izmantot arī mulču, vislabāk to veidot no dažādiem kaltētiem augiem, piemēram, timiāna, mārsiliem, asinszāles, saulrieteņiem, ārstniecisko tauksakni, salmenēm, lavandu utt. Nezāļu izplatību ietekmē arī apkārt esošās lietas – zālāji, apbūves gabali un tamlīdzīgi.
  • Var izvēlēties arī dažādas ķimikālijas, piemēram, amonija nitrātu vai urīnvielu. Herbicīdus un konkrētās ķimikālijas iesakām izvēlēties atkarībā no jūsu mērķiem, piemēram, ja viss ir zaļš, no nezālēm iespējams atbrīvoties ar glifosāta herbicīdiem, tikai speciālisti brīdina – apsmidzināšanas laikā iesakāms pasargāt audzējamos augus. Ir pieejami arī īpaši herbicīdi mauriņiem un bietēm, zemenēm.
  • Lai iznīcinātu nezāles, vislabāk piemēroti būs šādi augi: lupīnas, sinepes, kukurūza, rudzupuķes, āboliņš, griķi vai arī šo konkrēto sēklu maisījumi.
  • Labākā aizsardzība pret nezālēm, kas atrodas starp bruģi vai citās grūti aizsniedzamās vietās, ir mājsaimniecības materiālu (piemēram, etiķa, vārāmā sāls) izmantošana. Šo materiālu izmantošana gan nav īpaši ieteicama, jo tie rada piesārņojumu un var sabojāt kultūraugus.
Foto: Shutterstock

Vislabāk izmantot vairāku metožu kopumu, lai kultūraugi būtu maksimāli pasargāti. Vēl svarīgāk – rīkoties laicīgi un nenovilkt šos darbus uz pēdējo brīdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu