Dārzeņu audzēšana un ravēšana bez muguras sāpēm: jāievēro tikai viena lieta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Viegla un ērta kopšana – šoreiz mēs runājam par dārzu. Vai jums liekas, ka dārza darbi prasa daudz pūļu? Patiesībā tas ir gaužām vienkārši, īpaši tad, ja jūs visu stādāt dobēs. Latvijā dārzniecība sāk kļūt arvien populārāka ne tikai tāpēc, ka tas ir ērti, bet arī tāpēc, ka augu audzēšana ir vienkārša – īpaši dažādiem sakņaugiem, kartupeļiem, kukurūzai.

Ar dobēm iespējams viegli veidot dārzu, jo tās varbūt dažādos augstumos un formās – apaļā, garenā, ovālā, trīsstūrveida un tamlīdzīgi.

Lielākie ieguvumi

Koka stādu kastes

Jums liekas, kāpēc vajadzīgas «paceltās dobes»? Šie ir daži no ieguvumiem:

  • Paceltās dobes ir lielisks veids kā audzēt dārzeņus – īpaši tad, ja dārzā ir slikta augsne vai vāja drenāžas sistēma.
  • Šādās dobēs augi sasilst ātrāk, tāpēc arī sēklas iespējams stādīt ātrāk nekā parastās dobēs. Pavasarī iesakām audzēt agrīnos augus: redīsus, salātus, kāpostus un burkānus. Dažreiz no šādām dobēm iespējams ievākt pat divreiz lielāku ražu. Tas saistīts ar dažādiem procesiem augsnē, īpaši tad, ja tiek pievienots organiskais mēslojums. Vidējā augsnes temperatūra šādās dobēs mēdz būt +80 C, tāpēc augi aug krietni ātrāk un jūtas daudz labāk.
  • Ja dobe ir šaura, augsnei nevajadzētu būt pieblietētai, lai augu saknes varētu iegūt nepieciešamo skābekli.
  • Paaugstinātās dobes ir īpaši piemērotas cilvēkiem ar muguras problēmām, jo nav nepieciešams liekties tik zemu.
  • Šādās dobēs krietni retāk aug nezāles. Izmantojot mulču, tās aug vēl retāk un ar tām ir viegli tikt galā.

Vienīgais mīnuss varētu būt tāds, ka šādas dobes izžūst daudz ātrāk, bet to var viegli atrisināt – augsnes virskārtai jāpievieno mulča, kas aizturēs mitrumu. Mulča palīdz arī pasargāt augus no pārkaršanas un tā aizkavē nezāļu augšanu. Augsnei iespējams pievienot arī mitrumu saturošas granulas, kas absorbē lieko ūdeni un pēc tam pievada to augiem. Protams, jāpadomā par funkcionālu apūdeņošanas sistēmu.

Foto: Shutterstock

Kā es varu uzstādīt šādas dobes?

Jūs noteikti esat apsprieduši visus plusus un nu laiks izlemt, kurus materiālus izmantot šādu dobju izveidošanai. To ir viegli izdarīt arī vienam pašam. Tam iespējams izmantot dažādus materiālus: ķieģeļus, guļbaļķus, plastmasu vai pat akmeņus. Ja dobes malās izvietosiet arī polietilēna plēves vai stiklus, raža noteikti būs vēl ātrāka.

Lai katram dārzniekam būtu pēc iespējas lielāks komforts, dobes jāuzstāda 60-100 cm augstumā. Ja vēlaties tai piekļūt no abām pusēm, optimālais dobes platums būtu 80 cm.

Paaugstinātās dobes pamatā var likt zarus, lapas vai kūtsmēslus. Ja augsne ir smaga un sastāv no, piemēram, māliem, apakšā jāizvieto 20-30 cm bieza apakškārta, kas sastāv no šķembām vai grants.

Augu un augsnes uzlabošanas produkti

Uzstādot šīs dobes, cilvēki bieži jautā, cik daudz komposta jāizmanto un vai labāk tomēr nebūtu izmantot mēslojumu? Cik daudz? Aprēķins ir pavisam vienkāršs. Ja dobe ir taisnstūrveida vai kvadrātveida, nepieciešams sareizināt dobes augstumu, dziļumu un platumu. Šis skaitlis jādala ar 1000 – tad iegūsiet tilpuma daudzumu litros. Piemēram, ja dobes augstums ir 30 cm, garums 200 cm, bet platums 100 cm, būs nepieciešami 600 litri kūdras substrāta vai komposta. Ja dobe ir apaļa, nepieciešams aprēķināt tilpumu kā cilindram: V=pR2*H (R – rādiuss; H – augstums) un izdalīt šo skaitli ar 1000.

Ja plānojat audzēt kāpelējošos augus (zirņus, pupas, gurķus utt.), dobēs jāuzstāda arī balsti. Lieliski noderēs arī tīkls.

Foto: Shutterstock

Dobes no koka

Dobju izveidošanai bieži izmanto kokus – guļbaļķus, dēļus, mucas. Dobes rāmis, kas izveidots no koka plāksnēm, noteikti būs stabilāks par parastu dobi. Dobes iekšpusē iespējams iestrādāt arī kādu materiālu, kas nelaiž cauri ūdeni.

Noteikti iesakām izmantot krāsotus vai lakotus kokus, jo tiem visu laiku ir saskare ar augsni, tāpēc 4-5 gadu laikā koks var sākt pūt vai tā forma var būt izmainījusies. Ja izvēlēsieties apstrādātus kokus, tie kalpos 15-20 gadu garumā.

Dobes no ķieģeļiem vai akmeņiem

Dobes iespējams izveidot arī ar ķieģeļiem, vienkārši kārtojot tos vienu virs otra. Ja ķieģeļu mala būs pārāk gara, var rasties problēmas.

Dobes, kas izveidotas no akmeņiem, var lieliski izmantot daudzgadīgo ziedu audzēšanai, tomēr tas ir diezgan sarežģīti. Drošāk noteikti būtu izmantot akmeņus, kas ir iebetonēti.

Vislabāk ir veidot pamatus, kas ir vismaz 30 cm augsti. Tiem jābūt divreiz platākiem.

Izvēlieties, kur veidosiet savu dobi. Un izveidojiet tai formu no koka un virvēm. Izveidojiet tranšeju apmēram 30 cm dziļumā un ielejiet tajā cementu. Pēc dažām dienām varat noņemt izveidoto formu, tad varat veidot nākamo sienu.

Dobes no plastmasas

Šim nolūkam ir speciāli izveidotas plastmasas plāksnes. Tās ir patiešām izturīgas un ilgtspējīgas. Tiesa, šīm plāksnēm nepieciešams veidot īpašas šuves un sastiprinājumus. Šādā veidā veidotas dobes vēlāk var izmantot arī kā komposta vietu.




KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu