Kartupeļi un sīpoli – neaizstājama kombinācija latviešu virtuvē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Kartupeļi un sīpoli - divi dārzeņi, bez kuriem nav iedomājama tradicionālā latviešu virtuve nav iedomājama. Lai arī šo dārzeņu audzēšana nav grūta, vienmēr noderēs kāds labs padoms, kas palīdzēs izaudzēt ne tikai bagātīgu, bet arī gardu ražu.

Kartupeļu audzēšana un aprūpe

Labas kartupeļu ražas priekšnoteikums – kvalitatīvas sēklas. Kartupeļu sēklas jāizvēlas pēc dažādiem kritērijiem, piemēram, dīgšanas ātruma. Agrākajai ražai pirmie kartupeļi parādās jau pēc 45 dienām. Tādi ir, piemēram «Adora» kartupeļi (50-55 dienas pēc iestādīšanas). Tāpat der stādīt arī «Vineta», «Melodija» un «Laura» – šīs šķirnes piemērotas dažādiem laikapstākļiem un visdažādākajām augsnēm. Vēl pie tam – tās lieliski izceļas ar savu īpašo garšu. Lai paātrinātu kartupeļu augšanu un iznīdētu slimības, agrīnos kartupeļus iesakāms aktivizēt: kartupeļu sēklas jāieliek kastēs un 3-6 nedēļas jāuzglabā vēdināmā telpā, 10-20 ° C temperatūrā – līdz brīdim, kad sēklas izaug 1-2 cm lielas.

Kartupeļu sēklas

Pirms kartupeļu stādīšanas ieteicams pareizi sagatavot augsni: rudenī vai agrā pavasarī tā jāatbrīvo no visām nezālēm un laicīgi jāmēslo ar kompostu. Vienā vietā kartupeļus var audzēt ne vairāk kā četrus gadus pēc kārtas. Tāpat nav ieteicams audzēt kartupeļus tuvu kokiem, krūmiem vai tomātu stādiem. Kartupeļus stāda 6-8 °C temperatūrā. Starp rindām jābūt 60-90 cm atstarpēm, bet starp bumbuļiem – 30-35 cm. Stādot kartupeļus, to vislabāk darīt 15 cm dziļās bedrēs.

Foto: Publicitātes foto

Kartupeļu sēklas nekādā veidā nevajadzētu bojāt – svarīgi, lai stādot nekas netiktu saplēsts vai citādi sabojāts. Ja stādiet kartupeļus, iesakām izvēlēties kompleksos minerālmēslojumus ar mikroelementiem – tādus, kas paredzēti kartupeļiem. Noteikti iesakām izvairīties no kūtsmēsliem, kaļķa vai hlora.

Tālākās rūpes par kartupeļiem ir vienkāršas – kamēr tie aug, 3-4 reizes jāapkopj zeme. Smilšainu augsni ieteicams aplaistīt gan no rīta, gan arī vakarā. Tāpat ik pa laikam iesakām izmantot mēslojumu, bet nepārspīlējiet – pārāk liels mēslojuma daudzums var ietekmēt kartupeļu garšu un dārzeņu kvalitāti. Trīs nedēļas pirms novākšanas ieteicams nogriezt visas liekās lapas. Sausos apstākļos pie 15-20 ° C jānovāc raža. Neskartus kartupeļus jāuzglabā tumšā, vēsā, labi vēdināmā vietā, kura nesasalst. Kartupeļiem nav piemēroti plastmasas maisiņi – labāk izvēlēties koka kastes vai pītos maisus.

Foto: Shutterstock

Sīpolu audzēšana un aprūpe

Sīpolus vislabāk audzēt smilšmālainās vai smilšainās augsnēs, kuru pH līmenis ir skābs, 6,4-7,9. Augsni ieteicams sagatavot jau rudenī pēc ražas novākšanas – jāmēslo ar kūtsmēsliem vai kompostu (3-5 kg / m2), labi noderēs arī pelni. Rudenī iesakāms izmantot minerālmēslus šādā veidā – uz katru kvadrātmetru jāpievieno 30 grami pašu mēslojuma. Pavasarī šo mēslojumu izmanto kopā ar kompleksajiem minerālmēsliem, kuriem pievienots magnijs un dažādi mikroelementi. Vidējais mēslojuma līmenis ir 40 g / m2.

Sīpolu un ķiploku stādi

Šobrīd sīpolus vislabāk audzēt apmēram 1 cm dziļumā, 6-10 cm attālumā ar 20 cm platām rindām. Sīpoli vislabāk augs karstā un sausā laikā, bet tos vajadzētu bieži laistīt (līdz pat 15-20 cm dziļumā), katras 10 dienas. Apmēram mēnesi pirms ražas novākšanas iesakāms tos nemaz nelaistīt. Divas nedēļas pirms ražas novākšanas iesakām nogriezt lociņus, lai bumbuļos būtu vairāk vitamīnu. Sīpolus novāc saulainā dienā, pirms sala.

Foto: Shutterstock

Iesakām šādas agrīnās šķirnes: aromātiskos un sarkanos «Red carmen», sālījumiem un konservējumiem paredzētos «Snowball», auglīgos «Sturon», kā arī populāros «Stuttgarter risen«.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu