Efektīvas augu aizsardzības ABC

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Visi dārznieki zina, ka augi jāpasargā no dažādiem kaitēkļiem un slimībām. Mūsdienās ir patiešām daudz veidu, kā pasargāt augus, vēl pie tam – ir grūti kļūdīties. Eksperti vēsta, ka vissvarīgākais, kas nepieciešams, lai pasargātu savus augus, ir laiks. Protams, labākais rezultāts tiks sasniegts tad, ja vienlaicīgi tiks izmantotas vairākas augu aizsardzības metodes.

Metodes un rīki

Dažas no aizsardzības metodēm:

  • Visērtāk aizsargāt augus noteikti būs ar ķīmiskajām metodēm. Tām noteikti būs arī ilgstošāks efekts;
  • Noteikti iespējams izmantot arī ekoloģisku variantu – bioloģiskās metodes. Šī metode paredz, ka tiek izmantotas dažādas žāvētas augu daļas, ekstrakti, granulas, novārījumi, pulveri, eļļas, kā arī dažādi mikrobioloģiskie (probiotiskie) un bioorganiskie šķīdumi;
  • Ar dažādiem pasākumiem jānostiprina augu imunitāte – piemēram, jāveic augu vakcinēšana, selekcija, potēšana. Šādi augi būs izturīgāki pret kaitēkļiem un dažādām slimībām.

Konkrētās metodes jāizvēlas atkarībā no tā, kādi augam ir kaitēkļi, cik slimība ir kaitīga, kādu augu vēlaties pasargāt un tamlīdzīgi. Labākos rezultātus sasniegsiet tad, ja vienlaikus izmantosiet vairākas vai pat visas augstāk minētās metodes.

Foto: Shutterstock

Ko un kad lietot?

Gada laikā augi jāaprūpē 5 reizes, vissvarīgākās ir pirmās 2-3 reizes pavasarī. Svarīgākās lietas, kas jāievēro – auga augšanas un attīstības fāzes:

Līdz pumpuru izdīgšanai (agrs pavasaris). Vislabāk apsmidzināt augus tad, kad vidējā gaisa temperatūra sasniedz 5-10 grādus pēc Celsija. Parasti tas notiek martā. Šajā periodā noteikti jāmēslo augļu kokus, krūmus, dekoratīvos augus, zālājus un siltumnīcu. Varam ieteikt īpašu mikroelementu kompleksu, ar kuru profilaktiski iespējams tikt galā ar slimībām un kaitēkļiem. Kokiem vislabākā aizsardzība būs kaļķošana. Lai pasargātu augus no kaitēkļiem, iesakām izvēlēties kālija ziepes, bet siltumnīcas pasargāšanai varat izmantot sēru. Izvēloties bioloģiskos līdzekļus, iesakām izmantot organiskos vai minerālos mēslojumus, kuros ir arī dažādi augu ekstrakti.

Līdz ziedēšanai. Šis periods parasti sākas aprīļa beigās, kad gaisa temperatūra sasniedz apmēram 20 grādus pēc Celsija. Šajā laikā augu aizsardzībai izmanto iepriekš minētos līdzekļus: fungicīdus, kālija ziepes utt. Noteikti jāatceras, ka šajā periodā aktīvāk darbojas skudras un citi insekti un kukaiņi.

Foto: Shutterstock

Pēc ziedēšanas (pavasaris-vasara). Iepriekšējās fāzēs noteikti iesakāms vērot, kas palīdz pret kaitēkļu iznīdēšanu. Šajā periodā visaktīvākās noteikti būs krāsainās vaboles, laputis un citi kaitēkļi – pret tiem lieliski noderēs dažādi insekticīdi. Pret gliemežiem palīdzēs moluskicīdi, bet kartupeļus un tomātus vislabāk būs pasargāt ar fungicīdiem. Lai samazinātu kaitēkļu vairošanos, jāatbrīvojas no visiem nevēlamajiem augiem, kuri ir pārāk apsēsti ar kaitēkļiem. To vajadzētu atkārtot ik pēc 10-14 dienām.

Mēslojums

Augus vajadzētu smidzināt vai nu agri no rīta, vai arī vakarā – pēc mēslošanas tos nevajadzētu laistīt vismaz 6 stundas. Aktīvajā bišu barošanās periodā lietot mēslojumu uz puķēm vai mitrajiem augiem nav ieteicams. Pirms līdzekļu lietošanas, sākumā tos izmēģiniet.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu