Siltumnīcas dezinfekcija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Katru gadu, lai izaudzētu veselīgus un bagātīgas ražas siltumnīcas dārzeņus, ir nepieciešams to sagatavot nākamā gada sezonai. Siltumnīcas agatavošana sastāv no trim posmiem: sanitārās tīrīšanas, profilaktiskās konstrukciju un pārklājuma dezinfekcijas; augsnes dezinfekcijas.

Sanitārā tīrīšana tiek veikta pirms ziemas sala (novembrī). Tās mērķis ir siltumnīcu saudzīgi iztīrīt un to sagatavot dezinfekcijas tīrīšanai. Sanitārija ir jāuzsāk ar augu atlieku iznīcināšanu pašā siltumnīcā, kā arī 1 metra rādiusā - veselīgs komposts, slimības iznīcina- sadedzinot. Augsnē likvidējiet nezāles, sēnes, ķērpjus un sūnas (izravējot, uzrušinot, mulčējot, nomainot augsnes augšējo slāni). Sanitāro tīrīšanu beidz ar konstrukciju tīrīšanu, inventāra apkopi, notekūdeņu un ventilācijas kanālu mehānisko tīrīšanu. Nākamais solis ir siltumnīcas ārējās konstrukcijas dezinfekcija.

Siltumnīcas dezinsekcija tiek veikta vēlā rudenī vai agrā pavasarī. Dezinfekcija (insektu kontrole) ir pasākumu komplekss, kas ietver kukaiņu un dzinumu iznīcināšanu, izmantojot ķīmiskus, mehāniskus un bioloģiskus līdzekļus un to kombinācijas. Dezinfekcija - patogēno mikroorganismu (sēnītes, vīrusi, baktērijas, raugs uc) iznīcināšana vidē. Vispopulārākās dezinfekcijas metodes ir fumigācija un mazgāšana (izsmidzināšana) ar augu aizsardzības līdzekļiem, mikroelementu mēslošanas līdzekļiem, botāniskiem ekstraktiem un augu ekstraktiem (ekoloģiskā metode).

Foto: Shutterstock

Fumigācija (indigo dūmu apdūmošana)

Ja lietošanas noteikumi atļauj (ja siltumnīca ir atsevišķi no dzīvojamās daļas un to var hermētiski noslēgt) visefektīvākais kaitēkļu un patogēnu iznīcināšanas līdzeklis ir sēra nogulšņu izmantošana. Pareiza un savlaicīga sēra izmantošana gan iznīcināšanai, gan profilaksei dos ievērojamas priekšrocības. Sēra pilieni nogalina pelējumu, sēnītes, kukaiņus un ērces, un atbaida peles un žurkas. Lietošanas koeficientu aprēķina šādi: 30 g/m3 uz telpas tilpumu. Telpu apjomu aprēķina, summējot telpu garuma, platuma un augstuma metriskās vērtības. Veicot apdūmošanu, aizveriet siltumnīcas durvis, noslēdziet cieši logus, ventilāciju un citas atveres. Dūmošana var bojāt krāsotas virsmas un izraisīt koroziju metāla priekšmetiem (jo īpaši mitrās telpās), tāpēc pirms apstrādes ir ieteicams ieziest tās ar taukiem, eļļu, laku vai aplīmējiet ar avīzēm vai lietojiet skābju necaurlaidīgu pārklājumu. Siltumnīcas vidū novieto vismaz 30x30 cm ugunsdrošu paplāti un noliekat to vienmērīgi zem siltumnīcas kubatūras. Sāciet apdūmošanu ar vistālāko stūri un vēlreiz pārliecinieties, vai durvis ir aiztaisītas. Pēc apstrādes, kad pagājušas 36 stundas, atveriet siltumnīcas durvis un ventilāciju, lai tā paliek vēdināties vismaz 48 stundas. Ja pēc 48 stundām sēra dioksīda smarža nav izzudusi, vēdiniet to vēl, līdz tā izzūd. Ja esat to izlietojuši un izdūmojuši, izņemiet ārā. Sulfātu var lietot ar mazu daudzumu uzliesmojušo šķidrumu, taču nekad ar atklātu liesmu- nepieciešama rūsa un dūmi.

Foto: Shutterstock

Mazgāšana (aerosoli)

Šī ir mitrā dezinfekcija. Virsmas tiek apstrādātas ar kaļķu javu. Virsmas apstrāde ir veidota no materiālu kombinācijas, kas tiek izvēlēta atkarībā no strukturālajām īpašībām, lai panāktu vēlamos rezultātus.

Ja siltumnīcai lietosiet to pašu plēvi, noņemiet to un nomazgājiet ar kālija ziepju un burgundija maisījumu, nožāvējiet, sarullējiet un uzglabājiet siltā telpā visu ziemas sezonu.

Mazgāšana (aerosoli)

Mazgājiet stikla vai polikarbonāta siltumnīcas pārklājumus un struktūras: ar kālija ziepēm. Mājsaimniecības un veļas mazgāšanas līdzekļi arī ir piemēroti pārklājumu un struktūru mazgāšanai, jo tajos ir metil- un etilspirts, ziepes labi notīra un dezinficē.

Apsmidziniet stikla vai polikarbonāta siltumnīcas struktūras un virsmas: ar pesticīdu mikstūru, minerālu maisījumu (kālija ziepēm un/ vai bordo maisījumu, vara sulfāts, dzelzs sulfāts), organisko ekstraktu maisījumi. Lai pagarinātu iedarbības laiku, lietojiet kālija ziepes vai virsmaktīvās vielas jeb tenzīdus.

Papildus pārklājumu un konstrukciju tīrīšanai, jāpadomā par dezinfekciju puķpodiem, puķukastēm, diedzējamajiem traukiem, nažiem, transportēšanas traukiem: kastēm, paplātēm.

Siltumnīcas augsnes dezinfekcija parasti tiek veikta pavasara sākumā pirms sēšanas (stādīšanas). Tās mērķis ir sagatavot siltumnīcas augsni drošai augu augšanai. Vislabākais veids ir lāpstas dziļuma augsnes slāni likvidēt un to aizvietot ar jaunu, pie tam bagātinot to ar augsnes piedevām (mālu, perlītu, ceolītu). Kā ekonomiska alternatīva, augsni var mainīt tikai audzēšanas traukos. Ja pamata augsne nav mainīta, tad tā tiks dezinficēta atbilstoši izvēlētajam audzēšanas veidam: Vieglākais veids ir pārliet ar verdošu ūdeni (10 l / 1m2). Tas darbojas visefektīvāk un ir ar ilgstošu fungicīdu terapeitisko efektu- fungicīds. Efektīvi augsnē var izkaisīt hlorkaļķi, dzēsto kaļķi, karbīdu, kalcija mēslojums Perlka, koka pelnus. Augsnes apūdeņošana un atjaunošana ar vara sulfātu vai dzelzs sulfāta šķīdumiem ir dezinficējoša. Probiotiskie šķīdumi organiskās augsnes dezinfekcijai, efektīvi mikroorganismu mēslošanas līdzekļi, botāniskie ekstrakti. Kombinējot augu rotāciju, siltumnīcas augsnē var stādīt arī rapsi, sinepes un citus fito-hibrīdus, mēreni izmantojot mulčas salmus un fitokonjugēta siena maisījums (nātres, krizantēmas, samtenes, klinģerītes, pļavas kumelītes). Ja ir nepieciešams aizsargāt siltumnīcas augsni no kaitēkļiem, ir ieteicams izmantot insekticīdus,.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu