Marta aktivitātes dārzā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Marts ir pavasara sākums, tāpēc šajās dienās jāizmanto pirmā saule un jāuzsāk dārza darbu maratons. Vissvarīgākie darbi iekļauj augu kultivēšanu un ziedu sēšanu.

Ziedu un dārzeņu kultivēšana

Marts ir lielisks mēnesis šo dārzeņu sēšanai: tomāti, puravi, baklažāni, pipari, selerijas, sīpoli, ziedkāposti. Ja jums ir siltumnīca, neaizmirstiet, ka jāiesēj arī redīsi, spināti vai dilles agrīnai ražai.

Dārzeņu sēklas

Ja vēl neesat izvēlējušies konkrētas dārzeņu šķirnes, noteikti pamēģiniet iesēt kaut ko jaunu – piemēram, tomātus ar kādu interesantāku formu, krāsu vai izmēru. Iesakām izvēlēties zaļos (‘Limetto H’), oranžos (‘Orange Queen’), dzeltenos (‘Ananas’, ‘Jantar’), sarkanos (‘Pozzano H’, ‘Sylviana H’, ‘Spencer’, ‘Akron H’), aveņu (‘Malinowy Rodeo’, ‘Faworyt’) vai pat melnos (‘Black Cherry’, ‘Indigo Rose’) tomātus – tā siltumnīca izskatīsies daudz rotaļīgāk un interesantāk.

Foto: Publicitātes foto

Ziedu mīļotājiem ieteicams steidzmi iestādīt verbēnas, prīmulas, sarkanās salvijas, petūnijas, celozijas, ķīnas neļķes un lefkojas.

Sēklu sēšana

Iesācējiem jāatceras, ka sēšanā ir ļoti svarīgs dziļums. Noteikti jāņem vērā uz iepakojuma norādītā informācija, jo pārāk dziļi iestādītas sēklas var augt ilgi vai arī neizaugt nemaz. Ja augi iestādīti nepareizi, to stādi var būt ļoti vārgi. Mazās sēklas (rāceņi, burkāni) jāievieto 1-2 cm dziļumā, vidējās sēklas (bietes, gurķi) apmēram 2-3 cm dziļumā un lielās sēklas (pupas, zirņi, pupiņas) – kādu 3-5 cm dziļumā.

Šēšanai ieteicams izvēlēties kūdru, kokosriekstu šķiedras tabletes vai kūdras substrātu, kurā atrodas visi mikroelementi sēklas dīgšanai. Ja nolemsiet par labu substrātam, atcerieties, ka sēklām vislabākā ir mazākā (0-20 mm) kūdras frakcija. Diedzējot sēklas, svarīgi atcerēties, ka stādus arī jāmēslo, lai tos aizsargātu no sēnīšu slimībām. Noteikti jāatceras, ka sēnīšu slimības vairojas mitrā vidē ar augstu temperatūru un sliktu drenāžu.

Augu un augsnes uzlabošanas produkti

Augu mēslošanā noteikti noderēs tieši komposts, jo tajā ir vairāk humusa skābju, kas paaugstina augsnes auglību. Komposts, atšķirībā no kūdras substrāta, labāk uztur mitrumu un neaiztur uzturvielas.

Lai uzlabotu auga augsni, ieteicams sajaukt kopā vermikulīta, agroperlīta, zeovīta vai mitruma necaurlaidīgas granulas ar dabīgo mēslojumu: biohumusu vai zirgu mēslu kompostu.

Dārza darbi

Pavasaris ir lielisks laiks, lai izplānotu savu dārzu un tā apkopi – iespējams uzstādīt žogus, instalēt ūdens sistēmas un izdarīt tamlīdzīgus darbus. Iesakām visu sagatavot jau iepriekš, lai vasarā nebūtu tik daudz jānopūlas un vairāk varētu izbaudīt savus darba augļus.

Foto: Shutterstock

Martā var sākt galveno augļu pumpuru atzarošanu – tas jādara, kamēr tiem ir tikai pumpuri un av sākusies augšana. Ieteicams atsvaidzināt augļu koku vainagu. Marta otrajā pusē pienācis īstais laiks, lai sāktu augļu koku un krūmu stādīšanu.

Darbarīki

Tāpat pienācis laiks sagatavot arī savu siltumnīcu – jānotīra tās karkass, visas virsmas, lūkas. Ja nepieciešams, jāpārvelk jauna polietilēna plēve. Gatavojot siltumnīcu, ļoti svarīgi sagatavot arī tās augsni – tā jādezinficē vai jānomaina pavisam. Vislabāk ir noņemt augšējo augsnes kārtu un to pārstrādāt; zem tās ielikt akmeņus, augsnes piedevas (keramzīts, perlīts, ceolīts), mitrumu saturošas granulas un nomainīt augšējo augsnes slāni.

Neaizmirstiet parūpēties arī par mauriņu - tagad ir īstais laiks, lai pagalmā un dārzā atbrīvotos no visa sniega. Iespējams, ka biezās sniega kārtas dēļ, mauriņš var būt nospiests. Laiks arī savākt visas vecās lapas, ja tas jau nav izdarīts rudenī. Šis darbiņš ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ievērojami samazināt slimību izplatību dārzā. Protams, arī trūdošās lapas vēlāk var būt noderīgas.

Marta beigās jāsāk diedzēt arī agrīnie kartupeļi. Tos jādiedzē kastēs un jānovieto saulainā vietā. Tos nedrīkst uzglabāt temperatūrā, kas augstāka par +20 ° C. Atkarībā no šķirnes un temperatūras, tie izaugs 3-6 nedēļu laikā. Kad dīgsti ir 1-2 cm lieli, tos pārstāda augsnē, kuras temperatūra nav zemāka par + 6 ° C.

Foto: Shutterstock

Istabas augi

Istabas augu audzētāji var sākt aktīvi mēslot savus augus. Marts ir lielisks laiks augu pārstādīšanai vai vismaz virsējās augsnes slāņa nomainīšanai. Neaizmirsiet, ka pārstādīšanai jāizvēlas pods, kas ir par vismaz 2-3 cm lielāks par iepriekšējo. Nepavairojiet ziedošus augus – to var darīt tikai tad, kad tie ir beiguši ziedēt.

Zāles sēklas

Ja jums ir sīpolu zieti, kuru neesat iesējuši ziemā, marta sākums ir lielisks laiks, lai to beidzot izdarītu!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu