Vasaras vēstnesis – ziedošs balkons

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Skaisti ziedošs balkons piesaista ne tikai garāmgājēju, bet arī mājas viesu skatienu. Noteiktas smaržu un krāsu kombinācijas rada nomierinošu vidi, kurā atvilkt elpu pēc piesātinātas darbdienas vai viesu uzņemšanas, izbaudot tasi gardas kafijas vai tējas. Ja ziedus izvēlas un kombinē atjautīgi, par skaisto balkonu var priecāties visu vasaru.

Ziedu stādu aprūpe

Savām vajadzībām ziedu stādus nosēklāmkatrs var mēģināt izaudzēt pats, taču pa spēkam tas būs tikai pieredzējušam dārzniekam vai īsteni neatlaidīgam iesācējam. Retais nezina, ka pēc stāda iegādes tas ir nekavējoties jāpārstāda lielākā traukā, taču bieži pircēji pieļauj vienu būtisku kļūdu – tie neuzmanīgi izņem stādu no iepakojuma, kurā tas iegādāts, tādējādi bojājot saknes. Tās mēdz būt ārkārtīgi trauslas un jutīgas. Pēc pārstādīšanas saknes palēnām ieaug zemē.

Puķu sēklas

Stādot ziedus, saknēm ir jāpievērš īpaša uzmanība – tās nedrīkst purināt vai citādi bojāt. Stādīšanas brīdī saknes ir jāapskata. Traukus ieteicams novietot saulainā vietā, lai stādi attīstītos ātrāk un būtu spēcīgāki. Iesakām izmantot arī stimulatorus, kas veicina sakņu augšanu. Pēc 7–10 dienām stādus vajadzētu mēslot. Augi ir pareizi jāpārstāda lielākos traukos vai paliktņos un jānovieto apsildāmā vietā. Noteikti jāpatur prātā, ka ir vajadzīga drenāža – māla granulas, keramzīts, oļi vai kas līdzīgs, lai nodrošinātu augam nepieciešamo mitrumu un saknes to uzņemtu atbilstīgi vajadzībai. Turklāt ir jāizvēlas pareizs mēslojums – dārza komposts šajā gadījumā nav piemērots, jo tas var saturēt dažādu infekcijas slimību izraisītājus. Beidzoties sala periodam, stādus var izstādīt arī ārā.

Augu un augsnes uzlabošanas produkti

Kompozīcijas – no pelargonijām līdz verbēnām

Pelargonijas ir iecienītas balkonu iemītnieces. Tām nav vajadzīgi īpaši augšanas apstākļi, un krāsainie ziedi iepriecina visu sezonu. Tās izskatās krāšņi kopā ar brīnišķīgajām petūnijām, surfīnijām, kalibrahojām un, protams, fuksijām. Veidojot kompozīcijas, lielākajiem ziediem jāļauj izcelties uz neitrālāku ziedu vai lapaugu fona. Šim nolūkam var izmantot sīkus ziedus – bakopas, diascijas, lobēlijas. Kompozīciju noteikti papildinās un bagātinās arī kumelītes, efeju sētložņas un salmenes.

Stāsta, ka, izvēloties augus kompozīcijām, svarīgi padomāt arī par balkona izvietojumu. Daži augi labi jūtas saulē, savukārt citi lieliski aug tieši rietumu vai pat ziemeļu pusē. Ja balkons atrodas saulainajā pusē, pelargonijas noteikti var audzēt kopā ar salmenēm, dihondrām, sunīšiem un lobēlijām. Ēnainā vietā var stādīt begonijas kopā ar fuksijām, spriganēm, salmenēm, dihondrām un bakopām. Petūnijas labi jūtas gan saulē, gan ēnā. Ja pelargonijas aug saulē, dažkārt tās jāaplaista pat divreiz dienā, ka kompozīcijās lieliski iederoties arī dažādi zaļumi un garšaugi.

Krāsu alfabēts: kas sader kopā?

Krāsas varot kombinēt dažādi, atlasot vai nu kontrastējošus, vai arī līdzīgus toņus. Ziedus vajadzētu kombinēt, ņemot vērā ne tikai to krāsu, bet arī vidi. Iegaumējiet:

  • sarkanā ir aktīva krāsa, kas optiski samazina telpu un sekmē darbošanos;
  • dzeltenā rada optimismu, stimulē smadzeņu darbību un veicina komunikāciju;
  • zilā nomierina, taču ar to ir jāuzmanās – ja kompozīcijā būs tikai zilie toņi, rezultāts varētu būt nomācošs, savukārt pati kompozīcija – neizteiksmīga. Lieliski sader ar baltu, violetu un dzeltenu;
  • violetā – grezna, aristokrātiska un nomierinoša krāsa. Tā ir vēsa, tāpēc izskatīsies lieliski dienas gaismā. Izcili sader ar rozā, dzelteniem un sārtiem toņiem;
  • oranžā – silta un grezna. Nevainojami papildinās zilo un violeto krāsu;
  • baltā mēdz «pazust» un saplūst ar mājas sienu, tāpēc ieteicams to kombinēt ar košiem un spilgtiem ziediem;
  • zaļā – jebkuras ziedu kombinācijas pamats, tāpēc noteikti iederēsies jebkurā toņu variācijā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu