Kaspars Lubiņš: visa pamatā ir smags darbs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIA "Voka" arhīvs

Mēs visi esam redzējuši labības laukus, kas plešas līdz pat horizontam, vasaras beigās pa laukiem braucošus kombainus un visi zinām, ka no šiem pašiem graudiem tiek malti milti. Maz ir to, kuri zina, kas notiek starpposmā starp graudu kulšanu un maizes cepšanu. SIA «Voka» ir uzņēmums, kurā var sastapt tos, kuri ne tikai pārzina graudu kulšanu, kaltēšanu un uzglabāšanu, bet arī palīdz citiem ar iekārtām un zināšanām par tām.

Dibināts 1993. gadā, «Voka» ir viens no vecākajiem graudu pirmapstrādes kompleksu projektēšanas un būvniecības uzņēmumiem Latvijā. Uzņēmuma galvenais darbības virziens ir graudu pirmapstrādes kompleksu projektēšana, būvniecība un serviss. Uzņēmumam attīstoties, tika uzsākta visa veida metāla būvkonstrukciju ražošana – noliktavas, angāri, biroja ēkas, ražošanas ēkas, graudu pirmapstrādes ēkas. Bez būvkonstrukciju izgatavošanas «Voka» piedāvā arī dažādus metālapstrādes pakalpojumus.

Foto: SIA "Voka" arhīvs

Bet par visu no sākuma!

«Voka» direktors Kaspars Lubiņš vislielāko paldies saka savam tētim - diplomētam inženierim, kurš visu mūžu nostrādājis savā jomā un šķiet, ka zina pilnīgi visu par graudu pirmapstrādi. Pateicoties tētim, arī Kaspars jau astoņpadsmit gadus darbojas šajā nozarē, deviņus no tiem SIA «Voka». Kad 2009. gadā tika dibināts uzņēmums, tad neviens nevarēja iedomāties, ka deviņus gadus vēlāk komandā būs jau 60 cilvēki, katrs no tiem sava aroda meistars.

Uzņēmums izveidots no nulles, bez banku, kreditoru un ārvalstu investoru piesaistes. Laikam ejot un saprotot, ka nepieciešams paplašināties, tika piesaistīti ES fondu līdzekļi. Katrs projekts ir pārdomāts līdz sīkākajai niansei, lai ieguldījumi nestu peļņu, bet - pats galvenais - klienti būtu apmierināti.

Foto: SIA "Voka" arhīvs

Ir problēma - ir risinājums

«Voka» lielākais trumpis ir veids, kā tiek strādāts ar klientiem. Pateicoties uzņēmuma plašajam sadarbības partneru lokam, ir iespējams realizēt gandrīz jebkuru klienta vēlmi. Darbs ar klientu notiek secīgi. Vispirms tiek apzināta problēma - kas traucē attīstīties? Pēc rūpīgas problēmas izvērtēšanas un klienta finansiālo iespēju apzināšanas, tiek meklēts risinājums. Atšķirībā no citām nozarēm, graudkopībā risinājums ir jāatrod ātri un kvalitatīvi, jo sezonas sākumu un beigas nevar ne atlikt, ne aizkavēt - graudi jānokuļ un jāapstrādā noteiktā laikā. Tieši no «Voka» ir atkarīgs tas, lai klients iekļautos laikā un nezaudētu peļņu.

«Voka» piedāvā sakomplektēt un savietot dažādu ražotāju iekārtas, piemērojoties klienta vajadzībām, tieši tāpēc katram klientam tiek veidots savs projekts, nevis pielāgots jau esošs risinājums. Kā saka Kaspars: «Visiem neder viens risinājums. Mūsu mērķis ir ieteikt labāko no iespējamajiem variantiem, kas palīdzēs ne tikai esošajā situācijā, bet arī tālākā attīstībā».

Foto: SIA "Voka" arhīvs

Metālkonstrukciju ražošana

Pateicoties iespējai uz vietas saražot dažādas konstrukcijas, uzņēmums var strādāt krietni ātrāk, piedāvājot klientiem zemākas cenas, jo ir produkti, ko iespējams saražot uz vietas. Vajadzības gadījumā var veikt izmaiņas gatavās konstrukcijās, kā arī pielāgot šīs konstrukcijas vienu otrai. Šis ir vēl viens iemesls, kāpēc klienti izvēlas sadarboties tieši ar SIA "Voka". Un, kā rāda pieredze, klienti ir uzticīgi, un jau gadiem izvēlas ""Voka" par savu sadarbības partneri.

Foto: SIA "Voka" arhīvs

Tuvāk mājām


Graudu pirmapstrādes tehnikas ražošana nenotiek Latvijā, tāpēc nav svarīga uzņēmuma atrašanās vieta, jo piegādāt un apkalpot iekārtas ir iespējams jebkurā vietā Latvijā. Priekšrocības, atrodoties Kurzemē, dažkārt mēdz būt pat mazākas nekā, piemēram, Rīgas reģionā, jo aktuāls ir darba spēka trūkums. Tomēr, ir iemesls, kāpēc «Voka» atrodas Birzmaļos. Šis ir ģimenes veidots uzņēmums un nav labākas vietas par mājām - tieši tāpēc bāzes vieta ir Lībagu pagastā. Uzņēmums joprojām aug un attīstās, palielinās darba vietu skaits, un «Voka» ir viens no novada lielākajiem nodokļu maksātājiem.

Veiksmes garants

Runājot par pamatu veiksmīgai darbībai, Kaspars atzīst, ka «Voka» nav slepenā veiksmes talismana. «Visa pamatā ir smags darbs. Nerunājot tikai par savu uzņēmumu vai reģionu, bet gan daudz plašākā mērogā, var droši teikt, ka tai lietai, ko tu dari, ir jāpatīk. Ir jābūt izpratnei par savu darbu, jābūt interesei meklēt jaunus veidus kā realizēt savas zināšanas. Ir jāizprot klients, viņa problēmas un jāprot piemeklēt specifisku risinājumu. Labs un kvalitatīvs risinājums ir iespējams tikai tad, kad ir skaidra problēma.»

Runājot par tālākiem mērķiem, Kaspars saka: «Pagaidām optimisms nav gana noplacis, lai teiktu, ka būtu laiks apstāties un turpināt mierīgi eksistēt. Ambīcijas ir pietiekamas, lai plānotu un domātu par attīstību. ES atbalsts kādā brīdī samazināsies un tirgus paliks mazāks, kas liek strādāt tā, lai mēs kļūtu par pieprasītākajiem tirgū. Es neteikšu, ka Voka ir mazs uzņēmums. Drīzāk tas vēl nav gana liels.»

www.voka.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu