Augstas kvalitātes augsne – bagātīgāka un veselīgāka raža

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Lai izaudzētu dīgtspējīgas sēklas un iegūtu lielāku ražu, nepietiek vien ar labas šķirnes sēklām. Nozīmīga ir arī regulāra laistīšana un mēslošana. Labiem un veselīgiem stādiem ir ārkārtīgi svarīgi izvēlēties vispiemērotāko augšanas vidi, t. i., augsnes maisījumu. Speciālisti iesaka izmantot substrātus, kompostu un biohumusu – trīs neaizvietojamus maisījumus, kas nodrošina augus ar visām nepieciešamajām vielām.

Kā uzlabot augsnes kvalitāti?

Cieta augsne dārza augiem nav piemērota, jo šādā vidē sakņu sistēma attīstās īsa un tai trūkst skābekļa. Augsnei, kurā stāda augus, pietiekamā daudzumā jāsatur minerālvielas un citas vērtīgas vielas, turklāt tā ir jāizvēlas, ņemot vērā augu veidu, stādīšanas vietu un augšanas periodu. Piemēram, daži substrāti ir vairāk piemēroti sēšanai.

Mēslojums

Foto: Shutterstock

Iesācējiem nereti ir grūti atšķirt substrātu no komposta, turklāt neskaidra ir arī biohumusa lietošana. Lai kliedētu neskaidrības, speciālisti ir sagatavojuši īsu kopsavilkumu par būtiskākajiem līdzekļiem un to lietderīgumu.

  • Komposta maisījumi – ražo, izmantojot ar probiotiķiem apstrādātus kūtsmēslus. Turklāt maisījumu ražošanai izmanto tumšu, tīru (40−72%) kūdru, kuras sastāvā (līdz pat 22%) ir humusskābes, kas uzlabo augsnes kvalitāti un auglību. Pārstrādātais komposts un kūdra tiek sijāti, un tas būtiski kavē organisko vielu noārdīšanās procesu. Labs komposts ir izcilas dārzeņu un augļu ražas ķīla.
  • Kūdras substrāts – dažādu veidu kūdras maisījums, kas sastāv no sabalansēta mēslojuma un mikroelementu daudzuma, lai apmierinātu auga pamatvajadzības. Lielākā daļa kūdras substrātu ir paredzēta diedzēšanai. Daudzi uzskata, ka kūdra ir vairāk piemērota iekštelpu augiem un ka tie kūdrā augs tikpat labi kā kompostā, taču tā nav tiesa. Kaut arī kūdras substrāti ir bagātināti ar minerālmēslojumiem, pēc 2–3 nedēļām augiem ir nepieciešama papildu mēslošana. Pirms lietošanas substrātu vajadzētu paturēt istabas temperatūrā, sadrupināt un, ja nepieciešams, samitrināt.
  • Atšķirībā no kūdras substrāta vai komposta, kurā var stādīt uzreiz, biohumuss ir augsnes attīrīšanas materiāls (trūdviela), kas jālieto kopā ar izvēlēto maisījumu. Biohumusā ir daudz makroelementu, mikroelementu, vitamīnu, fermentu un vērtīgas mikrofloras. Turklāt biohumuss ir 10−15 reižu efektīvāks par jebkuru citu organisko mēslojumu. Atklātā augsnē to var lietot no marta vai aprīļa līdz pat vēlam rudenim, turklāt tā efektivitāte saglabājas līdz pat septiņiem gadiem. Parasti biohumusu iesaka, lai veicinātu sēklu dīgšanu un uzlabotu augsnes un sakņu struktūru, tādējādi paātrinot ražas nobriešanu un palielinot tās glabāšanas ilgumu. Turklāt biohumuss atjauno augsnes auglību un mikrobioloģisko aktivitāti.

Organiskais komposts un zeme

Kā izvēlēties vispiemērotāko?

Universālie maisījumi ir pārbaudīta vērtība, taču, ja iegādāsieties specializētus substrātus, kompostu un citus maisījumus, kā arī biohumusu papildinājumam, varat rēķināties ne tikai ar labākas kvalitātes augsni, bet arī ar lielāku un kvalitatīvāku ražu.

Dažādi augšanas veicināšanas maisījumi ir piemēroti dažādiem augiem. Piemēram, vienveidīgais kūdras maisījums ideāli der tomātiem, paprikai, baklažāniem, kā arī gurķu, puravu, kāpostu un līdzīgu augu sēšanai, pavairošanai un kodināšanai. Īpaši kūdras substrāti ir paredzēti dekoratīvajiem (rozēm, ziedošiem krūmiem, skuju kokiem, rododendriem, daudzgadīgiem un akmens dārza augiem) un iekštelpu augiem. Speciālisti uzsver substrāta skābuma (pH) nozīmi. Optimāls skābums substrātā dārzeņiem ir no 6,0 līdz 6,6 pH, savukārt rododendriem, mellenēm, kā arī citiem skābi lielā daudzumā saturošiem augiem – no 4,0 līdz 4,8 pH. Ja substrāta skābums nav pietiekams, barības vielas vairs neuzsūcas un stādi neaug.

Foto: Shutterstock

Komposta maisījumi ir ideāla izvēle pārstādīšanai un stādīšanai. Arvien vairāk dārznieku atklāj komposta labvēlīgo ietekmi uz augiem, jo atšķirībā no kūdras substrātiem komposta maisījums ilgāk saglabā auglību un tajā audzēti augi ir retāk jālaista.

Dārzeņu sēklas

Foto: Shutterstock
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu