Atbalsta valsts dalību "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai nodrošinātu uzņēmuma turpmāko darbību un tālāko attīstību, otrdien, 13. decembrī, valdība nolēma atbalstīt valsts līdzdalību AS „Air Baltic Corporation” pamatkapitāla palielināšanā, ieguldot 57,6 miljonus latu, Financenet uzzināja Satiksmes ministrijā (SM).

Aviokompānijas airBaltic pamatkapitālā ieguldāmos 57,6 miljonus latu veido valdības jau piešķirtais aizdevums 16 miljoni latu, kā arī 41,6 miljonu latu aizdevums, ko paredz šī gada 3. oktobrī noslēgtā vienošanās starp kompānijas akcionāriem un kreditoriem

Ja SIA „Baltijas Aviācijas Sistēmas” (BAS), kas bija uzņēmuma privātais akcionārs, līdz valsts iegādājās BAS piederošās airBaltic akcijas, neizpildīs minētās vienošanās prasības, tad Valsts kase aizdevuma formā "airBaltic" izsniegs vēl 25,4 miljonus latu, kas vēlāk būs jāatgriež Valsts kasei, un tie netiks ieguldīti uzņēmuma pamatkapitālā.

Valsts aizdevums tiek nodrošināts ar komercķīlu uz AS „Air Baltic Corporation” preču zīmēm un debitoru parādiem un to pieaugumu.

Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz "airBaltic" valdes priekšsēdētāja Martina Gausa valdībai prezentētajiem uzņēmuma attīstības scenārijiem, norāda ministrija.

Valdība atbalstīja Gausa rekomendēto uzņēmuma attīstības scenāriju, kas paredz sākotnēji optimizēt lidmašīnu floti un lidojumu maršrutus, tajā pašā laikā neļaujot biznesa apjomiem samazināties zem kritiskā līmeņa, lai pārvadāto pasažieru skaits 2012. gadā būtiski nesamazinātos. Šāds attīstības scenārijs ļautu "airBaltic" nosargāt tā vadošās tirgus pozīcijas Baltijas reģionā un saglabātu iespēju vēlāk uzsākt uzņēmuma izplešanās scenārija ieviešanu, ja tas būtu nepieciešams.

Minētā scenārija realizēšanas gadījumā Starptautiskā lidosta „Rīga” turpinātu attīstīties kā reģionāls tranzītmezgls. Tiktu saglabātas arī iespējas uzņēmumam piesaistīt stratēģisko investoru, jo "airBaltic", sākot ar 2013.gadu, varētu demonstrēt turpmāku izaugsmi.

Aviokompānijas "airBaltic" valde līdz februāra beigām izstrādās detalizētu uzņēmuma biznesa plānu, kas pamatā paredzēs uzņēmuma restrukturizāciju un stabilizēšanu, lai tas varētu sniegt pilnu pakalpojumu klāstu klientiem, kā arī norēķināties ar piegādātājiem.

Jau vēstīts, ka SM 30. novembrī uz pirmpirkuma tiesību pamata ir iegādājusies AS „Air Baltic Corporation” 224 453 akcijas, kā rezultātā Latvijas Republika ir kļuvusi par uzņēmuma 99,8 % akciju īpašnieci. Tas darīts, lai nodrošinātu valsts interešu ievērošanu atbilstoši Ministru kabineta lēmumam pieņemt „Latvijas Krājbankas” izteikto ieķīlāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu