Dombrovskis: mikrouzņēmuma nodoklim jākļūst par biznesa uzsākšanas instrumentu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Mikrouzņēmuma nodoklim jākļūst par biznesa uzsākšanas instrumentu, nevis uzņēmējdarbības kropļojošu sistēmu, kā tas ir pašreiz, otrdien intervijā Latvijas Radio teica Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis («Vienotība»).

«Slikts ir tas karavīrs, kas nevēlas būt ģenerālis. Katra biznesa uzsākšanas motīvs, manuprāt, ir kļūt par veiksmīgu un bagātu cilvēku. Būt mūžīgi par mikrouzņēmumu - tas nav tipiskais biznesa veiksmes stāsts. Tādēļ jautājums ir - vai mēs vēlamies veicināt biznesa uzsākšanu, jeb iekonservēt palikšanu mikrouzņēmuma stadijā,» jautāja Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka ir nepieciešamas izmaiņas mikrouzņēmuma nodokļa režīmā. «Tas ir jautājums, vai mēs vēlamies, lai Latvijā cilvēki ir vienkārši nodarbināt par kartu cenu, vai vēlamies, lai cilvēki saņem arī lielas algas. Ja vēlamies vienkārši nodarbinātību, tad pašreizējais mikronodoklis ir laba lieta, taču lielas algas spēj nodrošināt efektīvi un eksportspējīgi uzņēmumi,» atzina deputāts.

Viņaprāt, pašreizējā situācija, ka mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji konkurē ar lielajiem uzņēmumiem, neesot godīga. «Mikrouzņēmumiem ir ievērojamas nodokļu priekšrocības un zemākas izmaksas. Šī sistēma ir kropļojoša,» uzskata Dombrovskis.

Nodokļu politikas apakškomisijas priekšsēdētājs norādīja, ka koalīcija nākamgad turpinās diskusijas par izmaiņām. «Es uz to skatos tomēr kā biznesa uzsākšanas veicināšanas instrumentu, nevis iekonservēšanu mikrouzņēmuma statusā,» piebilda Dombrovskis.

Tādēļ ir nepieciešams ieviest terminētu mikrouzņēmuma nodokli. «Manuprāt, trīs gadi ir saprātīgs variants, lai saprastu, vai jaunais bizness ir veiksmīgs. Ja uzņēmums ir veiksmīgs un sāk augt, tad, piedotiet, tam ir jāiemācās maksāt nodokļus, tāpat kā visiem citiem lielajiem uzņēmumiem,» teica Dombrovskis.

Agentūra BNS jau vēstīja, ka uzņēmumi asi kritizējuši Saeimas lēmumu no nākamā gada palielināt mikrouzņēmuma nodokli līdz 11%, tādēļ Ekonomikas ministrija rosinājusi izmaiņas, kas paredz mikrouzņēmuma nodokļa likmi piemērot privātpersonām 9% apmērā trīs gadus. Koalīcija vienojusies par to diskutēt nākamā gada pirmajā ceturksnī.

Mikrouzņēmuma nodoklis 9% apmērā no apgrozījuma tika ieviests 2010.gada septembrī.

Pagājušā gada novembrī par spīti iebildumiem no uzņēmēju organizācijām Saeima grozīja Mikrouzņēmuma nodokļa likumu, paredzot attiecīgā nodokļa likmes celšanu no 9% līdz 11% 2015.gadā, līdz 13% 2016.gadā un līdz 15% 2017.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu