Pasaulē pieaug pieprasījums pēc viedtelefoniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šā gada trešajā ceturksnī pasaulē pārdoti 417 miljoni mobilo telefonu, kas ir par 35% vairāk nekā 2009.gada trešajā ceturksnī, ziņo tehnoloģiju analītiķu kompānija "Gartner".

Pēc "Gartner" apkopotajiem datiem, tā sauktie viedtelefoni veidoja 19,3% no visu trešajā ceturksnī pārdoto telefonu skaita un to pārdošanas apjoms pieauga par 96%. Pārdoto viedtelefonu skaits bijis "virs 81 miljona".

Analītiķi norāda, ka lielākā tirgus daļa pēc operāciju sistēmas ar 36,6% bijusi ar ražotāju "Nokia" cieši saistītajai "Symbian". Trešajā ceturksnī pārdoti 29,48 miljoni "Symbian" telefonu, tomēr to tirgus daļa samazinājusies no 44,6% pērn trešajā ceturksnī, kad pārdots 18,31 miljons "Symbian" telefonu.

Visstraujāk tirgus daļa augusi telefoniem ar "Android" operāciju sistēmu - līdz 25,5% no 3,5% 2009.gada trešajā ceturksnī. Pārdoto "Android" telefonu skaits bijis 20,5 miljoni, salīdzinot ar 1,42 miljoniem vienību pirms gada.

"Gartner" pētījumā arī konstatēts, ka "Apple" "iPhone" jeb telefonu ar operāciju sistēmu "iOS" tirgus daļa bija 16,7%, nedaudz mazāk kā 17,1% pērn trešajā ceturksnī, taču "iPhone" apsteidzis "Research in Motion" (RIM) ražotos "Blackberry" telefonus, ieņemot trešo vietu aiz "Symbian" un "Android".

Trešajā ceturksnī pārdoti 11,9 miljoni ar RIM operāciju sistēmu aprīkoti "Blackberry" telefoni, kas ir vairāk par 8,5 miljoniem pērn, taču to tirgus daļa sarukusi līdz 14,8% no 20,7% 2009.gada trešajā ceturksnī, ziņo "Gartner".

Apkopojot mobilo telefonu skaitu pēc ražotāja, "Gartner" konstatējis, ka "Nokia" globālā tirgus daļa sarukusi līdz 28,2% no 36,7% 2009.gada trešā ceturksnī. Pārdoti 117,46 miljoni "Nokia" telefonu, kas ir nedaudz vairāk kā 113,46 miljoni, kas pārdoti pērn trešajā ceturksnī.

"Gartner" piebilst, ka "Nokia" pārdošanas apjomus bremzējis detaļu - iebūvējamo kameru un displeju - trūkums.

Otro vietu pēc pārdoto telefonu skaita ar 71,67 miljoniem vienību ieņēma "Samsung", bet trešo vietu ar 27,47 miljoniem pārdotu telefonu ieņēma "LG". Šajos skaitļos ieskaitīti visi pārdotie telefoni, arī ar vienkāršām funkcijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu