Pasaules viedtālruņu tirgus pieaudzis par 89,5% (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šā gada trešajā ceturksnī pasaulē pārdots 81,1 miljons viedtālruņu, kas ir par 89,5% vairāk nekā pērn attiecīgajā laikā, liecina informācijas tehnoloģiju (IT) tendenču analītiķu kompānijas IDC dati.

Gada pirmajos trīs mēnešos pārdoti 200,6 miljoni vienību, kas ir par 67,6% vairāk nekā 2009.gada attiecīgajā laika posmā.

Kā norāda IDC, trešajā ceturksnī viedtālruņu tirgū noticis pavērsiens, vairākiem vadošajiem ražotājiem uzrādot divkāršu vai pat trīskāršu pieaugumu pret pērno gadu.

Vērtējot datus, kompānijas analītiķi secina, ka pasaulē ir liels pieprasījums pēc viedtālruņiem un ražotāji spēj šo pieprasījumu apmierināt. Lielāku vietu savos piedāvājumos atvēlot viedtelefoniem, vairākiem ražotājiem, piemēram, "Motorola", "Samsung" un "Sony Ericsson", izdevies piedzīvot strauju pieaugumu.

Tāpat IDC kā nozīmīgu tendenci trešajā ceturksnī vērtē to, ka ražotāji likuši pamatu turpmākai izaugsmei. Tirgū laistas vai plānots laist jaunas "BlackBerry", "iPhone", "Microsoft" un "Symbian" operētājsistēmu versijas. Lai gan tās sākotnēji izmantojamas ar ierobežotu ierīču skaitu, tās dod ieskatu, kā izskatīsies viedtālruņu tirgus turpmākajos gados.

IDC paredz, ka līdz 2010.gada beigām vairāk nekā 20% visu piegādāto ierīču veidos viedtālruņi. Salīdzinājumam - 2009.gadā to īpatsvars sasniedza 15%. Eksperti secina, ka patlaban "vējš pūš viedtālruņu ražotāju burās".

Pēc kompānijas datiem, līderis viedtelefonu tirgū ir "Nokia", kura tirgus daļa trešajā ceturksnī bija 32,7%. Lai gan šajā laika posmā pārdoto viedtālruņu skaits audzis par 61,6%, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo laiku, tirgus daļa samazinājusies - pērn trešajā ceturksnī tā sasniedza 38,3%.

Tālāk seko "Apple" ar 17,4% tirgus, kas ir aptuveni tikpat, cik pērnā gada trešajā ceturksnī. Pēc tirgus daļas šogad "Apple" apsteidza "Research In Motion" (RIM), kas ražo "BlackBerry". "Apple" pārdoto viedtālruņu skaits audzis par 90,5%.

Lai gan sasniegts pārdoto tālruņu rekords un pieaugums 45,9% apmērā, RIM noslīdējis uz trešo vietu ar 15,3% lielu tirgus daļu pretēji 19,9% iepriekšējā gada attiecīgajā ceturksnī.

Lielākais pārdoto viedtālruņu skaita pieaugums vadošo ražotāju vidū trešajā ceturksnī bijis "Samsung" - kāpums sasniedzis 5,5 reizes. Pēc IDC secinātā, šos rādītājus noteica labie jaunā "Galaxy S", kā arī populārā "Wave" tālruņa pārdošanas rādītāji. "Samsung" tirgus daļa šā gada trešajā ceturksnī bija 8,9%, kas ir būtiski vairāk nekā pērn attiecīgajā laikā, kad tā sasniedza 3%.

Teju trīs reizes auguši arī "HTC" viedtālruņu pārdošanas rādītāji. Tirgus daļa šā gada trešajā ceturksnī bija 7,2% pretēji 4,9% pērnā gada attiecīgajā laikā.

Pārējo viedtālruņu pārdošanas apjoms savukārt audzis par 112,7%.

Kā ziņots, šā gada trešajā ceturksnī pasaulē pārdoti 340,5 miljoni mobilo tālruņu un viedtelefonu, kas ir par 14,6% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn, liecina IDC dati. Tādējādi globālajā mobilo telefonu tirgū ceturto ceturksni pēc kārtas reģistrēta izaugsme ar divciparu procentu skaitli.

Pasaulē lielākā mobilo telefonu ražotāja statusu joprojām saglabājusi "Nokia".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu