Nokia C7 un N8 Latvijā sāks tirgot pēc apmēram mēneša (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Divi jaunie "Nokia" telefoni, tostarp plaši aprakstītais skārienjūtīgais "N8", kā arī tā "mazais brālis" "C7", pēc šobrīd pieejamās informācijas, pārdošanā Latvijā nonāks oktobra beigās vai novembra sākumā.

Par to, atbildot uz biznesa portāla "Nozare.lv" jautājumu, īso vēstījumu tīklā "Twitter" paziņoja "Nokia Latvija".

Telefonu cenas, tos pērkot bez piesaistes operatoram, būšot 300 lati par "C7", kā arī 350 lati par "N8", telefonsarunā ar "Nozare.lv" teica "Nokia Latvija" pārstāve. Kā zināms, mobilo sakaru operatori bieži populārus telefonus caur saviem dīleriem piedāvā par pazeminātu cenu, vienlaikus prasot, lai tiek parakstīts abonements uz ilgāku laiku, kā to dara "Latvijas Mobilais telefons" ar šorīt piedāvāto jauno "iPhone4".

Nesenā konferencē Londonā "Nokia World 2010" "N8" modelis tika demonstrēts vairākos "Nokia" stendos ap konference plenārsēžu telpām un "Nozare.lv" sarunās ar citiem žurnālistiem dzirdēja viedokli, ka šis telefons ir pasākuma "zvaigzne".

"N8" tika pozicionēts kā izklaides platforma, kas ar kameru var ierakstīt un no telefona atmiņas rādīt augstas izšķirtspējas video, tai iebūvēta viegla piekļuve sociāliem tīkliem un virkne citu funkciju.

Savukārt "C7", ar nedaudz plānāku korpusu nekā "N8" un mazāk jaudīgu kameru, konferencē tika pozicionēts kā skārienjūtīgs biznesa klases telefons. Interneta portālu "Nokia" telefonu apskatos to apraksta kā "N8" "mazo brāli" ar teju visām dārgākā telefona funkcijām.

"N8" tiek minēts kā "Nokia" atbilde "Apple" "iPhone" izaicinājumam, taču konferencē "Nokia'' mārketinga vadītājs Niklass Savanders pavēstīja, ka "Nokia" pārdod 260 000 viedtelefonu dienā. Tas ir skaitlis, kas mēneša laikā pārsniedz "iPhone 4" pirmos mēnešos pārdotās 3,7 miljonus vienības.

"Nokia" izmantotā viedtālruņu operētājsistēma "Symbian" tiek nesaudzīgi kritizēta. Nozares analītiķi prognozē, ka jau tuvākajos gados mainīsies spēku samērs viedtālruņu operētājsistēmu tirgū un pašreizējam līderim "Symbian" stabili blakus nostāsies "Android".

IDC paredz, ka pasaules viedtālruņu tirgus šogad pieaugs par 55,4%, salīdzinot ar pērno gadu. Šīs kompānijas analītiķi sagaida, ka šogad kopumā tiks pārdoti 269,6 miljoni viedtālruņu salīdzinājumā ar 173,5 miljoniem vienību pērn. Tā kā pieprasījums pēc šīm ierīcēm aug straujāk, nekā gaidīts, un pēdējos mēnešos tirgū palaisti vairāki jauni modeļi, piemēram, "BlackBerry Torch", EVO 4G un "iPhone 4", prognoze šim gadam paaugstināta.

Kompānijas pārstāvji uzskata, ka, pateicoties jaunajiem produktiem un sagaidāmajai vētrainajai viedtelefonu pirkšanas aktivitātei gada otrajā pusē, tirgus pieaugs krietni vairāk par iepriekš prognozēto. Gada pirmajā pusē pārdoti kopumā 119,4 miljoni vienību jeb par 55,5% vairāk nekā pērn gada attiecīgajā laikā, liecina IDC dati.

"Operētājsistēmu ilgtermiņa tirgus līderi "BlackBerry", "Symbian" un "Windows Mobile" ("Windows Phone") vai nu tūliņ grasās, vai arī jau ir izlaiduši atjaunotas versijas, lai varētu konkurēt ar jaunpienācējiem "Android" un "iOS". Pēdējās ir atņēmušas tirgus daļu vecajām operētājsistēmām," teikts kompānijas paziņojumā.

IDC arī uzsver, ka "Google" piedāvātā "Android" ir "tumšais zirdziņš", kuram jāpievērš uzmanība ne vien šogad, bet arī turpmākajos gados. Patlaban vairāki tālruņu ražotāji simpatizē šai operētājsistēmai, un tiek prognozēts, ka tās izaugsmi veicinās tādi ražotāji kā "Dell", "Kyocera", "LG Electronics", "Samsung".

Arī "Gartner" paredz, ka tādi ražotāji kā "Samsung" gada otrajā pusē tirgū laidīs vairākas budžeta ierīces ar "Android", kas palīdzēs šai operētājsistēmai nonākt masu segmentos. Līdzīgi rīkošoties arī "Sony Ericsson", LG un "Motorola". Šai tendencei vajadzētu palīdzēt "Android" kļūt par populārāko operētājsistēmu Ziemeļamerikā līdz šā gada beigām, teikts paziņojumā.

Spēcīga izaugsme tiek prognozēta arī 2011.gadā. Lai gan pastāv bažas par ekonomiku, tiek paredzēts, ka viedtālruņu tirgus 2011.gadā izaugs par 24,5%. Turpmākajos gados gan izaugsme samazināsies. Piemēram, 2014.gadā tiek prognozēts tikai 13,6% liels kāpums.

Tai pat laikā analītiķi pauž viedokli, ka izaugsmi varēs piedzīvot vairāki spēlētāji un nevienam nebūs iespējas dominēt. "IDC uzskata, ka turpmākajos piecos gados tirgus atbalstīs līdz pieciem spēlētājiem," teikts paziņojumā.

IDC domā, ka "Symbian" tuvākajos gados saglabās pirmo vietu, 2014.gadā sasniedzot 32,9% lielu tirgus daļu. Taču šī operētājsistēma zaudēs savu ietekmi, galvenokārt "Android", kurai tiek paredzēts tirgus daļas pieaugums no 16,3% līdz 24,6%. Savukārt "Windows Phone", pēc ekspertu domām, zināmā mērā atgūs tirgus daļu, ko zaudēja pēdējos divos gados, "BlackBerry" daļa saglabāsies nemainīga, bet "iOs" zaudēs tirgus daļu.

Līdzīgas prognozes ir arī "Gartner", kas uzskata, ka operētājsistēmu tirgū 2014.gadā dominēs "Symbian" un "Android", kopumā aizņemot 59,8% tirgus. Pirmā vieta tiek prognozēta "Symbian", pateicoties "Nokia" apjomiem, tomēr "Android" būs tuvu.

"Gartner" paredz, ka "Android" kļūs par otru populārāko platformu jau līdz šā gada beigām, un tas ir teju divus gadus agrāk, nekā kompānija prognozēja iepriekš.

Līdzīgi kā IDC, arī šī kompānija uzskata, ka viedtālruņu operētājsistēmu tirgus koncentrēsies ap dažiem galvenajiem programmatūras ražotājiem. Tiesa, atšķiras prognozes par to, kā tirgu sadalīs pārējās operētājsistēmas, kas seko "Symbian" un "Android". Pēc "Gartner" analītiķu domām, līdz 2014.gadam "Apple" piedāvātā "iOS" un "Reserch In Motion" operētājsistēma "BlackBerry" piedzīvos pieaugumu tālruņu vienību skaita ziņā, taču izaugsmes lielums būs zemāks nekā vidēji tirgū un nenodrošinās tirgus daļas pieaugumu. Savukārt "Windows Phone", pēc šīs kompānijas analītiķu domām, noslīdēs līdz 6.vietai.

Sagaidāms, ka pieaugums viedtālruņu tirgū savukārt nozīmēs pieaugumu visā mobilo tālruņu tirgū šogad. Pēc IDC prognozēm, kopumā tirgus šogad augs par 14,1%. Pērn pirmo reizi, kopš tiek vākti dati, tirgus saruka - par 2,8%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu