Nokia miljarda jaunu klientu gaidās (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Mobilo telefonu un mobilo sakaru sistēmu ražotājs "Nokia'' šodien paziņoja, ka sācis vai drīzumā sāks tirgot divus jaunus vidējas cenas mobilos telefonus ar hibrīdu darbināšanas veidu - gan klaviatūru, gan skārienjutīgu ekrānu.

''Nokia'' mobilo telefonu nodaļas vadītāja Mērija Mekdauvela teica, ka pirmais sērijas ''Touch and Type" (tulkojumā no angļu valodas - pieskaries un raksti) telefons X3 tiek tirgots jau kopš 13.septembra, bet jaunāko C3 modeli sākšot pārdot pirms gada beigām. Tas varētu maksāt ap 145 eiro (101 latu).

Abiem telefoniem ir tērauda korpusi, tie darbojas trešās paaudzes (3G) mobilā interneta tīklos un ar vietējo bezvadu interneta apraides sistēmu ''WiFi'', teikts "Nokia'' paziņojumā medijiem.

Lai gan mobilo telefonu ražotāji, tostarp "Nokia'' galvenie konkurenti ''Samsung", ''LG'' un "Sony Ericsson'', bieži ziņo par jauniem modeļiem, par jauniem ''Nokia'' modeļiem tika runāts konferencē "Nokia World 2010" uzņēmuma stratēģijas kontekstā.

Mekdauvela norādīja, ka vidējās cenas telefoni ir daļa no "Nokia" centieniem iegūt "nākamo miljardu" pasaules iedzīvotāju par saviem klientiem, jo patlaban 80% pasaules iedzīvotāju atrodas mobilo sakaru tīklu pārklājumā. Tādēļ Mekdauvela uzskata, ka šo vēl neapgūto iedzīvotāju pirmā saskarsme ar internetu būs caur mobilo telefonu, nevis caur datoru.

Tā kā runa ir par attīstības valstu iedzīvotāju iegūšanu par saviem un mobilo sakaru pakalpojumu sniedzēju klientiem, Mekdauvela sacīja, ka, viņasprāt, uz attīstības valstīm vērstais pakalpojumu komplekts ''Ovi Life Tools" un ''Nokia Money'' bijuši veiksmīgi.

''Ovi Life Tools" caur mobilo internetu sniedz informāciju par lauksaimniecību, veselības aprūpi, izglītību un citām tēmām, kas noder attīstības valstu sīkiem uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Savukārt ''Nokia Money" ir mobila norēķinu sistēma, ar kuru bez skaidras naudas ar mobilo telefonu var samaksāt rēķinus valstīs un vietās, kur bankas pakalpojumi nav pieejami vai ir ierobežoti.

"Ovi Life Tools'' un "Nokia Money" galvenokārt izmanto Indijā un Ķīnā, Mekdauvela teica. Indijā ''Life Tools" darbojoties 11 vietējās valodās, kas liecina par "Nokia" tā saukto "hiperlokālo" pieeju gan telefonu, gan dažādu mobilo pakalpojumu izstrādē.

''Nokia World 2010'' konference, kas sākās 13.septembrī, noslēdzas šodien. Tā pulcēja vairāk nekā 3000 dalībnieku - ''Nokia'' biznesa partnerus, lielos korporatīvos klientus, kā arī aptuveni 400 žurnālistu un nozares analītiķu. Paralēli konferencei notiek attīstītāju konference ''Developers' Summit'', kur galvenokārt apspriež sīkprogrammatūras jeb tā saukto ''apps'' izstrādi ''Nokia'' telefoniem.

Nozares pazinēji uzskata, ka attīstītāju darbu atvieglos ''Nokia World 2010" gaitā pieteiktā jaunā attīstītāju darba rīku komplekta pieejamība, kas automātiski pielāgo vienu risinājumu visiem telefonu modeļiem.

Otrdienas vakarā notika ''Nokia World 2010'' balle kādā pamestā industriālā ēkā, kas nedaudz remontēta pasākumu rīkošanai. Biznesa portāls ''Nozare.lv'' novēroja, ka vairāki viesu transportam salīgtie autobusi stiprā lietusgāzē apmaldījās un pasažierus izlaida uz ielas un pēc tam pameta apmēram puskilometru no vakara pasākuma. Vairāki desmiti cilvēku drūzmējās pie kāda nomaļa veikala, citi devās patverties no stiprā lietus kādā Londonai raksturīgajā ceptu zivju un frī kartupeļu ēstuvē.

Arī atceļā no pasākuma ''Nozare.lv'' konstatēja, ka autobuss maldījās, šoferim padomus sniedza kādas spāniski runājošas valsts iedzīvotājs, klāstot savus uzskatus, kur un kā jābrauc, kamēr pats šoferis prasīja padomu naktssargam, ko sastapa, braucot gar kādas biroju ēkas slēgto teritoriju.

Savukārt par brauciena gauso un juceklīgo gaitu aizvien skaļāk un rupjāk lamājās divi amerikāņu elektronisko detaļu piegādātāja pārstāvji, kuri bija cerējuši agrāk tikt pie miera, jo nākamajā dienā grasījās lidot uz Minheni pie citiem klientiem.

Šodien, atklājot plenārsesiju, ''Nokia'' pārstāvis teica, ka "laikam Londonas autobusu šoferiem noderētu navigācijas kartes ''Ovi Maps".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu