Nokia atspēko pārmetumus (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ar ''kaujas saucieniem uz lūpām'', paziņojot par četriem jauniem ''Symbian'' operācijas sistēmas telefoniem, tika atklāta mobilo telefonu un mobilo sakaru sistēmu ražotāja ''Nokia'' konference ''Nokia World 2010" Londonas ExCel konferenču centrā, novēroja biznesa portāls ''Nozare.lv''.

''Mēs pārdodam 260 000 viedtelefonu dienā,'' paziņoja "Nokia'' mārketinga vadītājs Niklass Savanders, liekot saprast, ka šie skaitļi ir daudz labāki, nekā tie ir "Apple iPhone'' un interneta meklēšanas un citu pakalpojumu sniedzēja ''Google'' izstrādātās operāciju sistēmās ''Android" telefonu modeļiem (tie tiek dēvēti par ''Nokia'' nopietnākajiem konkurentiem).

Savanders arī paziņoja, ka dažkārt par novecojušu kritizētajai mobilo sakaru operāciju sistēmai ''Symbian'' (kas darbojas kā visu pārējo viedtelefona funkciju ''saimnieks'') esot izstrādāta jauna versija, kas nekavējoties pieejama lejuplādei internetā.

Aizejošais ''Nokia'' mobilo risinājumu (viedtelefonu) nodaļas vadītājs Ansi Vanjoki arī deklarēja, ka ''Nokia'' sākusi savu atgūšanās cīņu ar četriem jauniem viedtelefoniem dažādiem lietojumiem, kas kārtējo reizi apliecina, ka ''Nokia'' ražo telefonus atbilstoši lietotāju un tirgus daudzveidībai.

Pasmejas par nedarbojošos iPhone

Vanjoki izteicienu varēja saprast kā ''iekniebšanu'' "Apple", kuras ''iPhone'' sērija uzbūvē un funkcijās ir vienāda, atšķiroties tikai ar iebūvētās atmiņas lielumu dažādos modeļos. Savukārt Savanders neatturējās teikt, ka ''Nokia" telefoni darbojas, vienalga, kā tos rokā tur'', izraisot auditorijā smieklus, jo teiktais attiecas uz ''iPhone'' problēmām ar antenu, kas dažos eksemplāros vājināja signālu, ja to turēja noteiktā veidā.

Aizejošais viedtelefonu nodaļas vadītājs daudz uzmanības veltīja jaunajam N8 modelim (prezentēts jau iepriekš) ar skārienjutīgu ekrānu un ''lielākās izšķirtspējas kameru'' mobilo telefonu tirgū ar 12 megapikseļu attēla sensoru, kas atbilst profesionālu fotogrāfu kameru parametriem.

Savukārt Savanders, lietojot N8 kā piemēru, stāstīja, ka ''Nokia'' viedtelefonos iekļautais bezmaksas navigācijas karšu komplekts ''Ovi Maps'' spēj savienoties ar telefona lietotāju kontaktu un draugu sarakstu, kā arī ierakstiem sociālos tīklos, radot personīgu telpiski informatīvo vidi. Kā piemēru viņš rādīja pilsētas karti, kur atzīmēta lietotāja atrašanās vieta, vieta, kur lietotājam paredzēta tikšanās (ar piezīmi ''20 minūšu attālumā kājām"), lietotāja drauga atrašanās 1,2 kilometru attālumā ar sociālā tīklā izteiktu vēlmi pusdienot, un kāda iecienīta restorāna netālā atrašanās vieta.

No prezentācijas varēja saprast, ka, aplūkojot karti, telefona lietotājs varētu sazināties ar draugu, paēst un pagūt, pastaigājoties pēc maltītes, nonākt biznesa sapulcē.

Pilnvērtīgs saziņas līdzeklis

Vanjoki tomēr nosauca N8 par galvenokārt izklaides, fotografēšanas, filmēšanas un sociālo tīklu, lai dalītos ar šiem darbiem, lietošanas ierīci. Kā jaunākos biznesa klases viedtelefonus Vanjoki nosauca C6, C7 un atvāžamo modeli ar klaviatūru E7. C6 un C7 ir ''parasti'' ar skārieniem darbināmi viedtelefoni (C7 ir nedaudz lielāks ekrāns) ar pilnu sociālo tīklu funkcionalitāti, e-pastu, biznesa lietojumprogrammām, kā arī plašām izklaides spējām.

Kā skaidroja Vanjoki, uzņēmēji arvien vairāk ļaujot darbiniekiem izvēlēties savus darba telefonu modeļus un pieļaujot, ka telefonos arī uzkrāj personīgus mūzikas ierakstus vai fotoattēlus. Tādēļ pat biznesa telefoniem esot dubulta funkcionalitāte - ceļojot ar tiem var lasīt darba e-pastus, bet darbā, rakstot atskaites galda datorā, var klausīties mūziku savā gaumē.

Rādot fragmentus no 1997.gada filmas ''Svētais'' ar Velu Kilmeru galvenajā lomā, Vajnoki teica, ka ''Nokia'' jaunais E7 ir šīs filmas varoņa iecienītā ''Nokia Communicator'' (ar klaviatūru un interneta piekļuvi) jaunākais turpinājums. Tam ir četru collu ekrāns un pilna standarta, taču maziņa klaviatūra.

Pārdošanā nonāks līdz šā gada beigām

Kā teikts ''Nokia" paziņojumā medijiem, E7 iecerētā cena ir 495 eiro (ap 346 latiem), C7 – 335 eiro (234 lati) bet C6 – 260 eiro (182 lati). Telefoni parādīšoties tirgū šā gada pēdējā ceturksnī, N8 dažās valstīs, tostarp Lielbritānijā, varot jau iepriekšpasūtīt drīzai piegādei. ''Nokia World 2010'' telpās bija vairāki stendi, kur varēja iepazīties un testēt dažādas N8 modeļa funkcijas.

Konferences plenārsesijā arī uzstājās "Nokia'' viceprezidente Purnima Kočikāre, kura atbild par sakariem ar ''attīstītāju kopienu'', un stāstīja, kā apbraukusi pasauli, tiekoties ar mobilo telefonu programmatūras un sīkprogrammu, tā saukto ''apps" attīstītājiem.

Kočikāre uz podesta aicināja mobilās spēles ''Angry Birds" attīstītāju ''Rovio" pārstāvi Niklasu Hedu, kurš skaidroja, kā darbojas ļoti populārā spēle, kur dažādiem putniem olas no ligzdas izzog izbadējušās cūkas un aiznes uz slēptuvi. Spēles gaitā, izmantojot skārienjutīgu telefona vadību, spēlētājs katapultē putnus pa vienam uz cūku pozīcijām, sagraujot to slēpņus un atpestot apēšanai nozagtās olas.

Prezentācijas gaitā Heds arī paziņoja par jauninājumu, maksas figūru ''Lielo Ērgli", kas parādās un vienā triecienā pieveic cūkas, ja kāds no spēles daudzajiem līmeņiem kļūst pārāk grūts.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu