Eksperiments: Latu un eiro paralēlās aprites periodā rindas vairāk nekā divkāršosies (75)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Janvāra pirmās divas nedēļas Latvijā būs latu un eiro paralēlās aprites periods, un šajā laikā veikalos norēķini ar skaidru naudu var rindas pie kasēm pat vairāk nekā divkāršot.

To apliecināja šodien veikalā «Stockmann» rīkots eksperiments - 12 minūšu laikā kasē, kur eksperimenta dalībnieki norēķinājās ar maksājumu kartēm, tika veikti 23 pirkumi, kamēr kasē, kur varēja maksāt tikai ar skaidru naudu, tika veikti desmit pirkumi. Tātad stundas laikā ar maksājumu kartēm varētu veikt aptuveni 115 pirkumus, kamēr ar skaidru naudu - ap 50.

Eksperimentā iesaistītajiem dalībniekiem bija salīdzināmi pērkamo preču grozi, taču atšķīrās maksājumu līdzeklis - kamēr vienā rindā visi klienti maksāja ar karti, tikmēr otrā norēķini notika ar skaidru naudu, turklāt pircēji bija dažādi - maksāja gan ar skaidru naudu latos, gan eiro, gan ar naudaszīmēm, gan bija arī «neapzinīgais pircējs», kam makā kopā sajauktas latu un eiro monētas.

Eksperiments apliecināja, ka norēķini ar kartēm noritēja vairāk nekā divreiz ātrāk. Tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti latu un eiro paralēlās aprites periodā maksāt ar kartēm vai pēc iespējas norēķināties par pirkumu ar precīzu naudu.

Pārdevēja Linda, kas apkalpoja klientus ar skaidrās naudas norēķiniem, gan bija optimistiski noskaņota par darbu nākamā gada sākumā un atzina, ka tās ir tikai divas nedēļas, kad norēķini noritēs gan latos, gan eiro. Tomēr pārdevēja atzina, ka, protams, karšu maksājumu gadījumā norēķini norit ātrāk.

«Stockmann» pārstāvis Juris Prancis žurnālistiem pauda pārliecību, ka veikals ir sagatavojies divu valūtu paralēlās aprites periodam. «Stockmann» veikals pāreju no nacionālās valūtas uz eiro jau piedzīvojis arī Somijā un Igaunijā, un arī Latvijā gatavošanās tika sākta laicīgi.

Latu un eiro paralēlās aprites periodā «Stockmann» veikalā kases netiks dalītas - visās kasēs varēs norēķināties gan ar skaidru naudu, gan maksājumu kartēm.

Pēc Latvijas pievienošanās eirozonai nākamā gada pirmās divas nedēļas būs latu un eiro vienlaicīgās apgrozības periods, kad tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās norēķināties varēs ar latiem, bet atlikums tiks izsniegts eiro. Izņēmums ir sabiedriskais transports, kur atlikums tiks izsniegts tajā valūtā, kurā iedzīvotājs samaksājis par braucienu.

Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu