Rompejs pārliecināts par Kipras spēju pārvarēt krīzi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kipra ir uz ceļa, lai atveseļotos no krīzes, otrdien paziņoja Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs. «Man nav ilūziju par neskaidrību, bailēm un dusmām, ko izjūt daudzi, kuri zaudējuši vai bažījas zaudēt savu darbu,» pēc pārrunām ar Kipras prezidentu Niku Anastasiadu norādīja Rompejs.

«Taču, kad es redzu pašcieņas un neatlaidības izpausmes, pilnīgu Kipras iedzīvotāju apņemšanos, es esmu pārliecināts, ka Kipra pārcietīs šo krīzi,» viņš piebilda.

Martā Kipra panāca vienošanos ar Eiropas Komisiju (EK), Eiropas Centrālo banku (ECB) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par desmit miljardu eiro vērtas glābšanas programmas saņemšanu, lai nodrošinātu palīdzību valsts ekonomikai un banku sistēmai.

Apmaiņā pret šo aizdevumu starptautiskie kreditori pieprasīja likvidēt Kipras otru lielāko banku «Laiki Bank» un piemērot nodevu noguldījumiem virs 100 000 eiro lielākajā bankā «Bank of Cyprus».

Lai izvairītos no noguldījumu straujas aizplūšanas, valdība uz gandrīz divām nedēļām slēdza valsts bankas un tad noteica bargus kapitāla kontroles noteikumus, kad tās atsāka darbību.

Rompejs pavēstīja, ka Kiprai, lai atgūtos no tās glābšanas satricinājuma, ir nepieciešams turpināt īstenot strukturālās reformas banku un sabiedriskajos sektoros, lai nodrošinātu ilgstošu izaugsmi, labklājību un darba vietas.

«Reformas, kuras jūs īstenojat, atmaksāsies. Jūs neesat vieni savos pūliņos tuvāk atlabšanai, visas valstis Eiropas Savienībā (ES) ir jums blakus,» uzsver Rompejs.

Kipra jau ir izturējusi aizdevuma programmas pirmo pārskatu, un starptautiskie aizdevēji šomēnes valstī ieradīsies atkārtoti, lai veiktu otru.

Kipras valdība jau norādījusi, ka tā ir pilnībā apņēmusies ievērot aizdevuma programmas nosacījumus, neskatoties uz to bardzību uz banku noguldītājiem un kapitāla kontroles noteikumiem.

Starptautiskie aizdevēji prognozē, ka Kipras ekonomika no recesijas izkļūs vien 2016.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu