No valsts aktīvu pārdošanas gūto naudu varētu izlietot parāda mazināšanai (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

No valsts aktīvu pārdošanas iegūto naudu varētu izlietot valsts parāda mazināšanai un kādai «sakarīgai idejai», uzskata finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Intervijā žurnālam «Kapitāls» finanšu ministrs atzīst, ka labā prakse un arī norunas ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz - no valsts īpašumu pārdošanas iegūtie līdzekļi primāri jāizmanto valsts parāda samazināšanai.

«Bet realitātē varētu būt dalītais variants, respektīvi, daļa tiktu lietota valsts parāda samazināšanai, daļu, ja ir sakarīgas idejas par, piemēram, reindustrializācijas programmu, varētu novirzīt tai. Šādi divi bloki, - bet ne vienkārši iemest budžetā noēšanai,» saka Vilks.

Ministrijām jāsagatavo priekšlikumi

Kā ziņots, valdība jūnijā nolēma, ka ministrijām jāsagatavo priekšlikumi par turpmāko rīcību ar katru savā pārziņā esošo kapitālsabiedrību. Sešu mēnešu laikā no Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likuma spēkā stāšanās jāsagatavo priekšlikumi par tām kapitālsabiedrībām, kurām ir ieteikts mainīt statusu no kapitālsabiedrības uz valsts aģentūru, bet līdz šā gada beigām jābūt priekšlikumiem par tām kapitālsabiedrībām, kurām rosināts izbeigt valsts līdzdalību tajā.

Valsts līdzdalība jāsaglabā

Ekspertu darba grupa ziņojumā par valsts kapitālsabiedrību izvērtējumu un turpmāko rīcību ar tām secināja, ka valsts līdzdalība būtu saglabājama 71 kapitālsabiedrībā, kas valstij ir stratēģiski svarīga un būtu jāatstāj valsts īpašumā. Pie tādām pieder AS «Latvenergo», AS «Rīgas siltums», VAS «Valsts nekustamie īpašumi» VAS «Latvijas Gaisa satiksme», AS «Latvijas loto», vairāki teātri, veselības aprūpes iestādes, kultūras institūcijas.

Darba grupa kopumā izvērtēja valsts dalību 251 kapitālsabiedrībā, kurā valstij šā gada pirmā ceturkšņa beigās bija tieša vai netieša ietekme.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu