Viedtālruņu tirgus daļa Baltijā sasniegusi 23%

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Aptuveni gada laikā viedtālruņu tirgus daļa Baltijas valstīs pieaugusi no 7% līdz 23%, liecina tirgus pētījumu aģentūras "Gfk" dati, par kuriem biznesa portālu "Nozare.lv" informēja elektronikas kompānija "Samsung Electronics Baltics" ("Samsung").

Saskaņā ar "Gfk" datiem 2010.gada sākumā viedtālruņi aizņēma tikai 7% no visa mobilo tālruņu tirgus, 2010.gada beigās to tirgus daļa palielinājās līdz 19%, bet 2011.gada pirmajā ceturksnī tā sasniedza 23%.

Gada pirmajā ceturksnī visvairāk viedtālruņu - 35 900 - pārdoti Lietuvā, Latvijā pārdoti 25 200, bet Igaunijā - 19 800. Pētījuma veicēji norāda, ka 2010.gada beigās pārdots gandrīz četras reizes vairāk viedtālruņu nekā 2010.gada sākumā.

Maijā "Samsung" veiktā aptaujā, kurā piedalījās aptuveni 1000 respondentu, savukārt noskaidrojies, ka Lietuvā ir arī lielākais viedtālruņu lietotāju īpatsvars - 28%, tad seko Igaunija ar 21% un Latvija ar 15%. Aptaujā "parasto" tālruņu lietotāji kā galvenos faktorus, kas viņus attur no viedtālruņu lietošanas, minēja īso akumulatora darbības laiku, masīvo korpusu un augsto cenu, taču vienlaikus viņi atzinuši neapmierinātību arī ar "parasto" tālruņu iespējām.

"Samsung" prognozē, ka šogad visu ražotāju kopējais viedtālruņu pārdošanas apjoms veidos aptuveni 35% no kopējā pārdoto tālruņu skaita, savukārt naudas izteiksmē - aptuveni 57%. Salīdzinājumam - 2010.gadā tie bija attiecīgi 13% un 33%.

Izpētot operētājsistēmu sadalījumu starp tālruņu lietotājiem Baltijas valstīs, secināts, ka, salīdzinot ar 2010.gada operētājsistēmu topu, kur vadošās pozīcijas ieņēma "Symbian" un "Android" ar attiecīgi 62% un 26% tirgus daļu, šogad var prognozēt ievērojamas izmaiņas. Paredzams, ka līderpozīcijas ieņems "Android" tālruņi ar aptuveni 57%, kam sekos "Symbian" ar 26% Baltijas tirgus daļu, norāda "Samsung", kas paredz izaugsmi arī "Windows Phone" operētājsistēmai, sasniedzot aptuveni 5% tirgus.

Prognozes arī liecina, ka vidējā tālruņa cena pieaugs aptuveni par 5%-10% ceturkšņa griezumā, taču "Samsung" uzskata, ka salīdzinoši dārgākie viedtālruņi turpinās savu "uzvaras gājienu", jo to pārdošanas apjoms pēdējā pusotra gada laikā stabili pieaugot.

Pēc kompānijas sniegtajiem datiem, "Samsung" tirgus daļa Baltijā viedtālruņu segmentā 2010.gada pirmajā pusgadā bija 0,7%, otrajā pusgadā - 17,4%, bet šā gada aprīlī - 28,7%.

Jau ziņots, ka arī Latvijas mobilo sakaru operatori iepriekš apliecinājuši viedtālruņu popularitātes pieaugumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu