Kaitīgās programmatūras izplatītāji apsēduši Android tirgu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Lai gan arī iepriekš informācijas tehnoloģiju (IT) giganta "Google" izstrādātajai mobilo ierīču platformai "Android" veidotā kaitīgā programmatūra ik pa laikam parādījusies aplikāciju veikalā "Android Market", martā bijis vērojams aktivitātes pieaugums, liecina IT portālu vēstītais.

Uzmanību šai tendencei savā kārtējā ziņojumā pievērš arī datu drošības kompānija "Kaspersky Lab", kas norāda, ka "ļaunprātīgās programmatūras "Android" ierīcēm vairs nav eksotika". Kibernoziedznieki martā pamanījušies izplatīt šādu programmatūru, maskējot to kā "Android Market" aplikācijas.

Programmatūra ļāva iegūt pilnīgu piekļuvi viedtālruņa operētājsistēmai, vākt lietotāju personiskos datus un slepeni pārraidīt tos noziedzniekiem. Pateicoties šādām lietojumprogrammām, tālrunī nemanāmi var iekļūt arī programmatūra, kas liek tālrunim klikšķināt uz reklāmām vai sūtīt paaugstinātas maksas īsziņas.

IT portāls "Wired" vēsta, ka "Google" marta sākumā izņēmis teju divus dučus lietojumprogrammu, vēl par duci citu tika sāktas pārbaudes. Citi avoti ziņo par vairāk nekā 50 inficētajām aplikācijām, kas vairs nav pieejamas "Android Market".

"Google" arī attālināti likvidē šīs aplikācijas no lietotāju tālruņiem.

"Wired" citētie datu drošības eksperti uzskata, ka ir noticis nenovēršamais - agri vai vēlu "Android Market" kļūtu par mājvietu kaitīgām aplikācijām. Citi min, ka tas nav nekas negaidīts, jo investīcijas, kas nepieciešamas, lai kļūtu par "Android" aplikāciju attīstītāju, nav lielas, savukārt prasības iekļūšanai "Android Market" nav augstas. Eksperti arī uzskata, ka "Google" jāsāk pārbaudīt aplikācijas, līdzīgi kā to dara "Apple".

Kaitīgās programmas nosaukums ir "DroidDream", savukārt inficētās aplikācijas publicējuši tādi izstrādātāji kā "Myournet", "Kingmall2010", "we20090202". Inficēto aplikāciju vidū ir tādas kā "Super Guitar Solo", "Photo Editor", "Chess", "Spider Man", "Super Ringtone Maker" un daudzas citas.

Kā liecina "Wired" ziņotais, arī iepriekš ik pa laikam "Android Market" parādījusies kaitīgā programmatūra. Piemēram, 2009.gadā no aplikāciju veikala izņemts aptuveni 1% aplikāciju. Lielākoties tas bija saistīts ar lietotāju sūdzībām par neatbilstošu saturu vai autortiesību pārkāpumiem, taču divas lietojumprogrammas bija mēģinājušas piekļūt lietotāju finanšu informācijai. Arī 2010.gadā atklāta kaitīgā programmatūra, kas mērķēta tieši uz "Android" lietotājiem.

Jau ziņots, ka Latvijas mobilo sakaru operatoru sniegtie dati liecina, ka arī Latvijā, līdzīgi kā citur pasaulē, pieaug "Android" tālruņu popularitāte. Piemēram, SIA "Latvijas Mobilais telefons" tīklā "Android" operētājsistēmas īpatsvars audzis un sasniedz 17,9%. Populārākā viedtālruņiem gan ir "Symbian S60", savukārt "iPhone" tālruņu operētājsistēmas "iOS" īpatsvars ir 20,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu