Mobilā virusoloģija neiztiek bez pārmaiņām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kaspersky Lab pētījuma rezultāti liecina, ka pēdējā gada laikā mobilo ierīču kaitīgo programmatūru pasaulē ir notikušas ievērojamas pārmaiņas.

Pirmkārt, ir mainījies dažādu mobilo ierīču operētājsistēmu īpatsvars kopējā apjomā, un tas ir ietekmējis arī spēku samēru moderno mobilajām ierīcēm domāto kaitīgo programmatūru vidē. Popularitāti pārliecinoši iekaro operētājsistēma Android, kas pašlaik ir apsteigusi Windows Mobile. Arī operētājsistēmu iOS un Blackberry klātbūtne tirgū ir pieaugusi, turpretī Symbian turpina zaudēt pozīcijas, lai arī pasaules mērogā tā joprojām ir līdere.

Otrkārt, arvien garāks kļūst to platformu saraksts, kurām ir konstatētas kaitīgās programmatūras. Tagad tajā nonākušas arī iOS (iPhone/iPod Touch/iPad operētājsistēma) un Android. Piemēram, 2010. gada augustā tika atklāta pirmā kaitīgā programmatūra, kas paredzēta operētājsistēmai Android. Kopš tā laika ir parādījušās ne vien šīs kaitīgās pionieres modifikācijas, bet arī citas attiecīgajai platformai domātas ļaunprātīgās programmatūras. Kaspersky Lab eksperti prognozē, ka laika gaitā to skaits turpinās pieaugt.

Tāpat kā līdz šim, iPhone domāto kaitīgo programmatūru nav daudz, turklāt tās spēj inficēt tikai viedtālruņus, kuru programmatūra ir «uzlauzta» (jailbroken). Atklāto objektu modifikāciju sarakstā līderpozīcijas joprojām ieņem J2ME, jo šī platforma aptver ne vien noteiktu marku viedtālruņu lietotājus, bet arī gandrīz ikvienu parasta mūsdienu mobilā tālruņa īpašnieku.

Treškārt, gan kaitīgās programmatūras, gan uzbrukumi kopumā ir kļuvuši daudz sarežģītāki. Ļaundari ir sākuši izmantot jau zināmās tehnoloģijas dažādās kombinācijās. Piemēram, sakarā ar plašo mobilā interneta izplatību ļaunprātīgas programmatūras ir ieguvušas iespēju mijiedarboties ar attālinātiem hakeru serveriem un saņemt no tiem atjauninājumus un komandas. Šādas iespējas noziedznieki var izmantot mobilo botu tīklu izveidošanai.

Vēl 2010. gads bija iezīmīgs ar to, ka radušies jauni veidi, kā zagt lietotāju konfidenciālo informāciju un gūt peļņu no vīrusu rakstīšanas dažādām mobilo ierīču platformām. Piemēram, viena no atklātajām ļaunprogrammatūrām fona režīmā uz ļaundara tālruņa numuru sūtīja īsziņas ar tiešsaistes bankas operāciju autentifikācijas kodiem. Turklāt pirmo reizi sešus gadus garajā mobilo ierīču kaitīgo programmatūru vēsturē tika atklāts trojāns, kas veica zvanus uz starptautiskajiem maksas numuriem.

Ceturtkārt, lielākā daļa mazliet vairāk nekā gada laikā atklāto ļaunprogrammatūru ir paredzētas lietotāju naudas zagšanai. «Mobilajām ierīcēm domāto kaitīgo programmatūru pasaulē turpina dominēt programmas, kas slepeni sūta īsziņas uz paaugstinātas maksas numuriem,» saka Kaspersky Lab vadošais antivīrusu eksperts Deniss Masļeņņikovs. «Īsziņu trojānu izmantošana uzbrucējiem joprojām ir vienkāršākais un efektīvākais naudas pelnīšanas veids. Iemesls ir ļoti vienkāršs – jebkura mobilā ierīce, vai tas būtu viedtālrunis vai parasts mobilais tālrunis, ir tieši saistīta ar īstu lietotāja naudu, t. i., ar viņa mobilo kontu. Ļaundari aktīvi izmanto šo «tiešo piekļuvi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu