Kodak pārtrauks digitālo foto un video kameru ražošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV fotoaprīkojuma kompānija «Eastman Kodak» šī gada pirmajā pusē pārtrauks ražot digitālos fotoaparātus un videokameras, kā arī eletroniskos fotorāmīšus, piektdien vēstīja ASV plašsaziņas līdzekļi.

«Kodak» ir nonākusi finanšu grūtībās un 19.janvārī iesniedza tiesā pieteikumu aizsardzībai pret kreditoriem pēc ASV Maksātnespējas kodeksa 11.nodaļas. Tas ir pirmais posms kompānijas bankrota izsludināšanas procedūrā.

«Kodak» pārstāvji trešdien paziņoja, ka kameru noieta kritums novedīs līdz ievērojamai darbavietu skaita samazināšanai šajā kompānijā. Vairākums šajā segmentā nodarbināto strādā Ņujorkas štata Ročesteras pilsētā.

«Kodak» vēl 2006.gadā bija starp trim lielākajām videokameru un fotoaparātu ražotājfirmām, bet tagad koncentrēsies uz printeru ražošanu un fotodrukas pakalpojumiem.

Izgudrotāja Džordža Īstmena 1892.gadā dibinātā firma bija pioniere fotogrāfijas popularizēšanā un izgudroja rokas fotoaparātu, bet tai nav izdevies veiksmīgi pielāgoties digitālās fotogrāfijas laikmetam, ko deviņdesmitajos gados spēja izdarīt tās konkurenti Āzijā. Ironiskā kārtā tieši «Kodak» 1975. gadā izgudroja digitālo fotoaparātu, taču nespēja no tā gūt peļņu.

«Kodak» astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados bija viens no vadošajiem fotofilmu un fotoaparātu ražotājiem. Kad digitālie fotoaparāti kļuva arvien izplatītāki, šīs kompānijas tirgus daļa samazinājās.

Kompānija finansiālu problēmu dēļ kopš 2003.gada ir atlaidusi 47 tūkstošus darbinieku un slēgusi 13 ražotnes. Bankrota pieteikuma iesniegšana rada šaubas par atlikušo «Kodak» 19 tūkstošu darbavietu likteni.

«Kodak» ziedu laikos astoņdesmitajos gados tās darbinieku skaits sasniedza 145 tūkstošus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu