Eastman Kodak tiesā iesniedz bankrota pieteikumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Leģendārais ASV fotopreču ražotājs «Eastman Kodak Co.» ceturtdienas rītā tiesā iesniedzis bankrota pieteikumu, lūdzot aizsardzību pret kreditoriem, paziņojis kompānijas vadītājs Antonio Perezs.

«Apsverot priekšrocības, ko šajā laikā sniedz bankrota pieteikums, direktoru padome un visa augstākā līmeņa vadītāju komanda vienbalsīgi uzskata, ka šis ir nepieciešams solis un pareiza rīcība »Kodak« nākotnei,» norādīja Perezs.

«Mūsu mērķis ir maksimizēt vērtību akcionāriem, tostarp mūsu darbiniekiem, pensionētajiem darbiniekiem, kreditoriem un pensiju fondu aizbildņiem,» sacīja Perezs.

Eastman Kodak dibinātājs Džordžs Īstmans
Eastman Kodak dibinātājs Džordžs Īstmans Foto: Reuters/ScanPix

«Eastman Kodak», kas dibināts pirms vairāk nekā 100 gadiem, bijis pionieris fotogrāfiju popularizēšanā. Taču uzņēmumam problēmas radījusi pieaugošā digitālo kameru izmantošana un vairāku gadu ilgušās finanšu problēmas, liekot tam kopš 2003.gada atlaist 47 000 darbinieku un slēgt 13 rūpnīcas.

«Mēs ceram sadarboties ar mūsu akcionāriem, lai [no bankrota procedūras] izkļūtu kā restrukturizēta, pasaules līmeņa, digitālas attēlveidošanas un materiālu zinātnes kompānija,» ceturtdien pavēstīja Perezs.

Džordžs Īstmans (no kreisās) un Tomass Edisons, starp kura zināmākajiem izgudrojumiem ir kvēlspuldze un kino kamera
Džordžs Īstmans (no kreisās) un Tomass Edisons, starp kura zināmākajiem izgudrojumiem ir kvēlspuldze un kino kamera Foto: Reuters/ScanPix

Ziedu laikos «Eastman Kodak» akciju cena sasniedza 80 dolārus 1996.gadā - tieši pirms digitālo fotogrāfiju revolūcijas, kas galu galā aizstāja nepieciešamību patērētājiem iegādāties «Kodak» fotofilmas.

Bankrota pieteikums arī apdraudējis kompānijas nodarbināto 19 000 cilvēku darba vietas. Pagājušā gadsimta 80.gados uzņēmums nodarbināja 145 000 cilvēku.

Savukārt «Eastman Kodak» finanšu rādītāji bijuši negatīvi jau vairākus gadus.

Pēdējā reize, kad uzņēmums reģistrēja peļņu, bija 2007.gadā, un arī tad tā bija niecīga. «Eastman Kodak» stabilā lejupslīde tika fiksēta jau 2004.gadā, kad kompānija tika izslēgta no 30 ASV lielāko kompāniju akciju biržas indeksa «Dow Jones Industrial Average».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu