Ungārija cenšas nomierināt finanšu tirgus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ungārijas valdība nedēļas nogalē centās mazināt bažas finanšu tirgos, apgalvojot, ka valsts budžeta deficīts ir samazināms, pēc iepriekš izskanējušiem izteikumiem, ka valstij draud Grieķijai līdzīgas problēmas.

"Ungārijas ekonomikai ir veselīgi pamati, un deficīta mērķis 3,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā 2010.gadā var tikt sasniegts, ja mēs īstenojam noteiktus pasākumus," norādīja Ungārijas premjerministra Viktora Orbana padomdevējs Mihalijs Varga.

Ungārijas valdība nedēļas nogalē steidzamā kārtā rīkoja preses konferenci pēc iepriekš paustajiem brīdinājumiem, ka valsts budžeta deficīts šogad var sasniegt 7,5% no IKP.

Turklāt centriski labējās partijas "Fidesz" viceprezidents Lajoss Kosa paziņoja, ka Ungārijas ekonomika ir "ļoti kritiskā stāvoklī, kas salīdzināms ar situāciju Grieķijā", un "valsts bankrots ir ļoti tuvu".

Kosas izteikumu dēļ Ungārijas valūta forints un Budapeštas akciju birža piektdien piedzīvoja strauju kritumu.

Savukārt Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) pavēstījis, ka pirmdien Ungārijā ieradīsies jauns fonda delegācijas pārstāvis Kristofs Rozenbergs, lai tiktos ar jauno valdību un ar augstākajām amatpersonām apspriestu ekonomikas situāciju un perspektīvas.

"SVF plāno turpināt strādāt ar jauno valdību un, kā ierasts, sadarboties ar Eiropas Komisijas darbiniekiem, kuri arī apmeklēs Budapeštu," norādīja fonda preses pārstāvis.

Kā ziņots, Ungārija bija pirmā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kas 2008.gada oktobrī vērsās pēc finansiālas palīdzības pie SVF.

SVF, ES un Pasaules Banka Ungārijai piešķīra 20 miljardu eiro (14 miljardu latu) aizdevumu, no kura valsts jau kopumā saņēmusi 8,7 miljardus eiro (6,1 miljardu latu).

Pērn novembrī valsts paziņoja, ka tai vairs nav nepieciešams saņemt starptautisku finansiālu palīdzību, pateicoties investoru pārliecības pieaugumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu