Paaugstinās elektrības cenas (52)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

VAS "Latvenergo" ir sagatavojusi jaunu tarifu projektu, kas paredz elektroenerģijas cenu pieaugumu, šodien konferencē "Biznesa prognozes 2006" paziņoja energokompānijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons. Tarifu gala projekts ir iesniegts izskatīšanai Ekonomikas ministrijā (EM). Kā norādīja Miķelsons, projektā ir vairāki iespējamie varianti, no kuriem viens paredz tarifu izmaiņas jau no 2006.gada.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs neatklāja, kāds projektā paredzēts elektroenerģijas tarifu pieaugums, uzsverot, ka tas būs viencipara skaitlis - no 1% līdz 10%.

Kā informēja energokompānijas vadītājs, ja būs veiksmīgs sarunu process ar EM, gala tarifu projekts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) varētu tikt iesniegts novembra sākumā.

Kā informēja EM Sabiedrisko attiecību nodaļā, ministrija ir saņēmusi "Latvenergo" tarifu projektu, tomēr plašāka informācija par priekšlikumiem tajā netiek sniegta, jo projekts satur komercinformāciju. EM speciālisti līdz nākamās nedēļas beigām izvērtēs, kādu iespaidu iespējamais tarifu pieaugums varētu atstāt uz atsevišķām nozarēm un tautsaimniecību kopumā.

SPRK tarifu projektu vērtēs saskaņā ar enerģētikas nozares normatīvajiem aktiem, ar tarifu aprēķināšanas metodiku, kā arī ar likumu "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem", norādīja vienotā regulatora Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Krūmiņa.

"Latvenergo" Korporatīvo komunikāciju departamentā aģentūrai LETA arī šodien nesniedza sīkāku informāciju par tarifu projektu.

Par energokompānijas plānoto tarifu kāpumu pirmdien, 10.oktobrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) runās ar ekonomikas ministru Krišjāni Kariņu (JL). Kalvītis vēlas noskaidrot, kāds ir ministra viedoklis šajā jautājumā, aģentūrai LETA sacīja premjera padomnieks ekonomikas jautājumos Aigars Štokenbergs.

Iepriekš Miķelsons nepieciešamību paaugstināt tarifus skaidroja ar gāzes un degvielas cenu pieaugumu, augsto inflāciju, dažādu materiālu cenu pieaugumu. "Viss ir kļuvis dārgāks," šā gada jūlijā uzsvēra kompānijas vadītājs.

Kā norādīja Miķelsons, Latvijā elektroenerģija klientiem joprojām tiek tirgota par cenu, kas ir zemākā Eiropas Savienībā.

Viņš uzskata, ka par tarifu pārmaiņām ir jādomā katru dienu. "No tā ir atkarīgi darbības rezultāti, investīciju apjomi, kuri ir nepieciešami uzņēmumam," skaidroja "Latvenergo" vadītājs.

Pēdējo reizi "Latvenergo" elektroenerģijas tarifi pieauga 2004.gada 1.janvārī, kad kāpums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bija vidēji par 12,7%. Apstiprinot jaunos elektroenerģijas tarifus, regulators bija rēķinājies, ka tos nebūs nepieciešamības paaugstināt vēl trīs gadus.

SPRK padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka, komentējot "Latvenergo" plānus, pauda viedokli, ka valdībai vajadzētu izvērtēt prioritātes un definēt, kas ir galvenais - cīnīties ar inflāciju vai ļaut uzņēmumam attīstīties. Pēc viņas domām, patlaban svarīgāka ir inflācijas apkarošana.

Ja regulators saņems "Latvenergo" tarifu projektu, valdība tiks aicināta paust viedokli, lai "regulators nebūtu vainīgais".

Regulators parasti cenšoties konsultēties ar atbildīgajām institūcijām jautājumos, kas skar valsts uzņēmumus.

Saņemot "Latvenergo" tarifu projektu, SPRK vērtēs tā atbilstību pašizmaksai, kā arī rūpīgi visu pārbaudīs, solīja Šteinbuka.

Šteinbuka uzskata, ka "Latvenergo" ir objektīvi iemesli lūgt tarifu paaugstinājumu. Kā piemēru viņa minēja plānoto gāzes tarifu pieaugumu, kā arī inflācijas gaidas, ko veido AS "Latvijas gāze" ar paziņojumiem presē par vēl lielāku tarifu kāpumu.

SPRK vadītāja prognozēja, ka par "Latvenergo" tarifu projektu regulatora padome lems kāda cita cilvēka vadībā.

Kā ziņots, kompānijas auditētā peļņa 2004.gadā sasniedza 24,7 miljonus latu, kas ir gandrīz divas reizes jeb par 13,9 miljoniem latu vairāk nekā 2003.gadā. Uzņēmuma neto apgrozījums pērn sasniedza 229 miljonus latu, kas ir par 28 miljoniem latu jeb 14% vairāk nekā 2003.gadā.

2004.gadā "Latvenergo" saražoja 4270 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 689 gigavatstundām jeb 19% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pērn no ārvalstu energokompānijām tika iepirktas 2096 gigavatstundas elektroenerģijas.

"Latvenergo" klientiem pagājušajā gadā realizējis 5573 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 3,3% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu