Ja neizdarīsi uzdevumu, tad nebūs nekā: Reiņa rehabilitācijas stāsts “Pogā”

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Youtube

Reinim no Rāmavas ir seši gadi, un viņa sapnis ir kļūt par veļas mašīnu un elektroierīču meistaru. Rehabilitācijas centru “Poga” viņš apmeklē jau piekto reizi un nevar sagaidīt, kad septembrī atsāks vingrot kopā ar fizioterapeiti.

Reiņa mamma Evija: “Reinis savas gaitas plašajā pasaulē sāka ātrāk nekā paredzēts, piedzimstot jau 27. grūtniecības nedēļā. Piedzimstot tik ātri un smagi, līdzi nāca arī dažādas diagnozes – bērnu cerebrālā trieka, spastiskā diplēģija un epilepsija. Reinis sāka staigāt trīs gadu vecumā ar nodarbību palīdzību centrā “Poga”, kur Ziedot.lv rīkotajā ziedošanas akcijā tika gūts pietiekams atbalsts, lai mēs varētu doties uz Minheni, kur Reinim tika veikta kāju operācija.

Rehabilitācija bērniem ar kustību traucējumiem ir nepieciešama visa mūža garumā, lai saglabātu funkcijas un iespēju robežās uzlabotu ikdienas aktivitāšu veikšanu. Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus smagi slimiem bērniem ar kustību traucējumiem apmaksā valsts, nosakot kvotas, kuru visiem nepietiek. Rehabilitācijas izmaksas ir augstas. Smagāku slimību gadījumā tās var būt pat vairāki tūkstoši eiro gadā. Tāpēc bieži vien ģimenēm nākas segt ārstēšanās izdevumus saviem spēkiem vai lūgt palīdzību sabiedrībai. Lai uzlabotu  puisēna veselību un attīstību, paralēli nodarbībām “Pogā” Reinis apmeklē arī rehabilitācijas centru “Mēs esam līdzās”, valsts atmaksātas ergoterapijas un fizioterapijas nodarbības un dažādus citus speciālistus, piemēram, neirologu, logopēdu, psihologu, speciālo pedagogu, kas palīdzēs viņam sagatavoties arī skolas gaitu sākšanai. Reinim šie rehabilitācijas kursi nepieciešami gaitas stabilizēšanai, kā arī vispārīgai emocionālai un fiziskai attīstībai. Pēc katra rehabilitācijas kursa ir ļoti liels progress un redzami fiziskie uzlabojumi,” stāsta Reiņa mamma. 

Neskatoties uz Reiņa stāvokli, puika ir komunikabls, aktīvs un dzīvespriecīgs. “Cenšamies viņa enerģiju novirzīt pareizā gultnē!” saka Evija. Pašlaik Reiņa mīļākā “rotaļlieta” ir veļas mašīna un elektronika. Tieši spēļu veļas mašīna un dažādas elektropreces, kuras puisēns pēta mammas uzraudzībā, sagādā visvairāk prieka. Arī elektronikas preču veikala apmeklējums pēc smagām nodarbībām “Pogā” vienmēr tiek gaidīts ar nepacietību, jo tur ir daudz dažādu elektropreču un galvenais – veļasmašīnas, kas mazajam puisēnam tik ļoti iet pie sirds.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu