Lielākie radošuma ienaidnieki: atpazīstiet tos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Katram no mums radošums izpaužas atšķirīgi. Vieni radošumu izpauž, rakstot grāmatas, komponējot mūziku, gleznojot, citi mēģina būt radoši savā ikdienas darbā vai virtuvē. Taču kas ir lielākie radošuma ienaidnieki? Ko nedarīt, lai neapslāpētu sevī gailošo radīšanas vēlmi?

Kādu dienu vēlaties kaut ko radīt, Jūsu galva ir pilna ar oriģinālām idejām, bet varbūt nespējat izpaust savas sajūtas akvarelī? Tomēr ikviens cilvēks, kas kaut ko rada, piekritīs, ka izpaust radošumu 365 dienas gadā ir ļoti sarežģīti.

Prof. Braiens Dž. Lukass (Brian J. Lucas) no Čikāgas Universitātes „Harvard Business Review” publikācijā ir atzīmējis, ka, veicot radošu uzdevumu, cilvēki visbiežāk nenovērtē savas spējas ģenerēt idejas.

Kādā pētījumā piedalījās 24 universitātes studenti, viņiem palūdza par godu gaidāmajai Pateicības dienai piedāvāt pēc iespējas vairāk ēdienu svētku galdam. Pēc kāda laika viņiem paprasīja uzminēt, cik vēl papildu ideju viņi piedāvātu, ja viņiem tiktu iedotas vēl 10 minūtes laika. Pēc tam viņiem tika iedotas minētās papildu minūtes domāšanai.

Studenti minēja, ka papildu minūšu laikā spēs piedāvāt vidēji vēl 10 papildu ēdienus, bet patiesībā viņiem izdevās piedāvāt 15. Līdzīgus rezultātus uzrādīja arī citi zinātnieka veiktie pētījumi ar darbabiedriem.

Kādēļ cilvēki nepietiekami novērtē savu radošumu? Droši vien tādēļ, ka radošums tiek saprasts kā kaut kas ekskluzīvs, īpašs un raksturīgs tikai talantīgiem cilvēkiem.

Taču radoši varam būt mēs visi, tikai, iespējams, kaut kas nomāc mūsu radošumu. Turpinājumā piedāvājam paskatīties, kas varētu negatīvi ietekmēt jūsu radošumu.

Bailes

Jums bieži vien galvā ir labas idejas, bet tās tā arī nekad neizskan skaļi? Tās nekad nekļūst par īstenotu projektu vai mākslas darbu? Iespējams, esat pakļauts bailēm.

Bailes var būt gan ārējas, gan iekšējas. Varat baidīties, ka Jūsu ideja negūs pietiekamu atbalstu no apkārtējiem vai darbā. Tāpat bailes var rasties arī iekšējas neapmierinātības ar sevi un nemiera rezultātā, baidoties, ka savu domu un ideju izpaušana var ietekmēt apkārtējo vērtējumu par jums. Taču atcerieties, ka Jums ir taisnība — neko nedarot, nekas slikts nenotiks, bet, no otras puses, jūs varat palaist garām lielu veiksmi.

Pesimisms

Arī šeit radošums var tikt nosmacēts gan iekšējo, gan ārējo iemeslu dēļ. Piemēram, apkārtējie cilvēki ir slikti noskaņoti un nepārtraukti runā negatīvi. Jums nav motivācijas mēģināt kaut ko mainīt, jo viss tik un tā būs slikti.

Jūsu radošumam var traucēt iekšējais pesimisms. Tā pamatā var būt jūsu sliktā pieredze, bet, tikai nezaudējot cerību un ticot, ka viss var izdoties, spēsiet ar visu spēku atbrīvot radošumu un pasaulei sniegt kaut ko īpašu.

Spiediens

Sabiedrības spiediens, spiediens darba vidē rada stresu, kas savukārt var bloķēt radošumu. Jūtot stresu, nav laika mierīgi nodoties savam radošumam, tādā veidā esat spiests pielāgoties ārpasaules gaidām.

No otras puses, noteiktu laika rāmju uzstādīšana uzdevumiem var palīdzēt radošuma stimulēšanā. Tas palīdz koncentrēties uzdevumam. Tomēr pārāk liels spiediens var „ieslēgt autopilotu”, kas Jūs virzīs nevis radošuma, bet mehāniska darba virzienā.

Tradīcijas

Kamēr bērni vēl nav iegrožoti sabiedrības normās un rāmjos, viņos plūst radošums. Viņiem nekas nav pareizi vai nepareizi. Taču, gadiem ejot, arvien lielāka integrēšanās sabiedrības normās ieliek mūs rāmjos, kas mūsu radošumam uzliek iemauktus.

Tradīcijas var kalpot par daiļrades impulsu, taču atcerieties tās vienmēr uzlūkot ar atvērtu prātu, ļaujiet tradīcijām un normām kļūt par Jūsu radošuma draugu, nevis ienaidnieku.

Kritika

Bērnu psihologi apgalvo, ka nepārtraukta bērna kritizēšana var nogalināt viņā mītošo radošumu. Vai patiešām labs zīmējums ir tikai tas, kur uzzīmētā cilvēka proporcijas atbilst realitātei?

Iemācieties pieņemt kritiku, lai tā neietekmētu jūsu radošumu. Pieņemiet to kā viedokli un neļaujiet kritikai sagraut jūsu uzticību sev pašam.

Apātija

Viens no lielākajiem radošuma ienaidniekiem var būt Jūs pārņēmusī apātija. Padomājiet, kādēļ jums tā ir radusies, kādēļ radošām domām un idejām neizdodas izrauties uz āru. Varbūt pietrūkst motivācijas?

Pamēģiniet kaut ko mainīt, uzdāviniet sev kaut ko, aizbrauciet kaut kur, kur vēl neesat bijis, izejiet pastaigāties vēsajā rudens gaisā. Varbūt pat nelielas pārmaiņas jūsu dzīvē atgriezīs radošumu.

Nauda

Ja par jūsu dzīves vienīgo mērķi kļūs nauda, jūsu radošums var tikt apdraudēts. Koncentrējoties uz naudu, vairāk domāsiet par to, lai jūsu kontā tās būt vairāk, tādējādi aizmirsīsiet, kā sevi realizēt un kā radīt kaut ko iespaidīgāku.

Veltot visu uzmanību naudai, riskējat aiziet pa masveida gaumes ceļu. Jā, varbūt tas sniegs jums lielāku finansiālo stabilitāti, bet vai tas patiešām dos to, ko vēlaties savā dzīvē?

Pilnīga brīvība

Brīvība radošumam ir nepieciešama, bet pilnīga brīvība, robežu vai termiņu neesamība var radīt pretēju efektu.

Lai saglabātu radošumu, jāsaprot, ka nedrīkst aizmirst par disciplīnu. Pat talantīgākie mākslinieki savu veiksmi un daiļrades virsotni ir sasnieguši ar rūpīgu un smagu ikdienas darbu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu