Toms Grēviņš balansā starp darbu, ģimeni un laiku sev

CopyLinkedIn Draugiem X

“Laiku sev es visvairāk izbaudu mājās, turklāt man tas nenozīmē tikai pabūt vienatnē - tas var būt arī kvalitatīvi pavadīts laiks kopā ar bērniem, ģimeni vai tuvākajiem draugiem,” tā video intervijā atklāj Toms Grēviņš, kura ikdiena ir aktīva sabiedriskā dzīve, darbojoties publiskajā sfērā. Toma teiktais saskan ar vienu no IKEA starptautiskā pētījuma “Dzīve mājās” secinājumiem, kurā atklājās, ka 77 % Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka laiks sev ir svarīgs, lai justos labi, turklāt katram šī sajūta kā labāk ir citādāka.

Kas tavā izpratnē ir “laiks sev”?

“Tas ir laiks, kurā tu dari to, ko tu gribi, turklāt tas var nenozīmēt būt vienatnē, kā tas parasti tiek uztverts,” tā savu ikdienas privāto laiku raksturo Toms Grēviņš.

Ģimenēs ar bērniem, kas vēl ir mazi, vecāki bieži vien nespēj atrast mirkli un telpu sev, to pierāda arī minētais pētījums – 22 % vecāku, kas audzina mazus bērnus, atzīst, ka viņiem ir grūti tuviniekiem mājās palūgt privātumu.

Lai cilvēks būtu harmonijā ar sevi un lai mājās valdītu saskaņa ar pārējiem ģimenes locekļiem, ir jāspēj balansēt, atrodot vietu un laiku sev, lai rastu mieru un lai pilnvērtīgi atpūstos.

Kā tu pavadi “laiku sev”?

Toms pāris reizes nedēļā atrod laiku arī tam, lai palasītu kādu grāmatu, žurnālu vai kādu citu lasāmvielu, un fonā viņš klausās tā brīža sajūtām atbilstošu skaņu plati. Viņš atzīst, ka tas ir lielisks veids, kā sakārtot domas un atpūsties no ikdienas pienākumiem.

Tāpat kā Tomam, vēl 68 % Latvijas iedzīvotāju ir svarīgi klausīties savu iecienīto mūziku, tādējādi veltot laiku sev un savām interesēm.

Toma “laiks sev” ir arī skriešana, kuras laikā viņš austiņās klausās mūziku. Viņš nenoliedz, ka skrējiena laikā satiek arī citus cilvēkus un sasveicinās, tomēr tas netraucē būt ar savām domām un baudīt mūziku.

Vai esi bijis situācijā, kad ilgstoši nevari atvēlēt laiku sev?

Tomaprāt, ja ilgstoši neizdodas atrast laiku sev, ir jāsaprot, kāpēc tā ir, un vai iemesls nav kāds svarīgs īstermiņa vai ilgtermiņa mērķis. Piemēram, viņam šāds periods pēdējos sešus gadus ir pirms Ziemassvētkiem, kad notiek “Dod pieci” labdarības maratons, kura moderators ir Toms. Viņš saka: “Tad vienīgais laiks sev ir tas, kas pavadīts miegā, tomēr mērķis ir tik augsts, ka manas ērtības paliek otršķirīgas.” Pēc šī perioda viņš attiecīgi veltot laiku sev daudz vairāk, nekā parasti.

Vai ir kāds priekšmets, kas tev simbolizē laiku sev?

“Es domāju, ka laiku sev visspilgtāk simbolizē naktslampiņa, jo, kad visi mājās ir aizmiguši, ir miers un klusums, šo laiku varu veltīt sev.”

81 % Latvijas iedzīvotāju IKEA pētījumā sacīja, ka, atrodot iespēju veltīt laiku sev, kaut vai diennakts tumšajā laikā, viņi iegūst iekšējo mieru, tāpēc Toma spēja šos mirkļus sev atvēlēt ir tikai apsveicama.

Toma ieteikums, kā viegli iegūt brīvu laiku sev

Mūsdienās, kad tehnoloģiju iespējas ir tik plašas, viņš iesaka izmantot troksni slāpējošas austiņas, jo tās ļauj atslēgties, esot gan mājās, gan sabiedriskās vietās, piemēram, sabiedriskajā transportā, lidmašīnā vai darbā. Viņš turpina: “Efekts ir graujošs – klikš, un pēkšņi ir izslēgts viss, kas apkārt skan. Un tev pat nav jāklausās mūzika, tu vari vienkārši klausīties absolūtu klusumu.”

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu