Cik liela nozīme ir tēviem ģimenes ikdienā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Tēvam ģimenē ir liela nozīme bērna psiholoģiskajā un fiziskajā labklājībā. Kad bērniem ir veselīgas attiecības ar saviem tēviem, viņi parasti uzrāda augstākus psiholoģiskās veselības līmeņus un tajā pašā laikā veido spēcīgākas attiecības. Tēvi var spēlēt dažādas lomas ģimenē, piemēram, ietekmēt sava bērna dzīvi un labklājību, jo viņi ir jutīgi, visu iegaumē un izdzīvo attiecību pieredzē.

Mijiedarbība ar tēvu ir paraugs tam, kādām attiecībām ar vīrieti ir jābūt. Ja bērniem ir veselīgas attiecības ar savu tēvu, viņi būs pašpārliecinātāki un pārsvarā jutīsies droši mijiedarbībā ar citiem vīriešiem. Pētījumi ir parādījuši, ka tēva prombūtne no ģimenes ietekmē bērna mentālo veselību. [1]

Kā aktieris un mūziķis,  meitiņas tēvs Nauris Brikmanis norāda par savu ģimeni: ‘’mēs ģimenē viens otru jūtam un visu laiku dodam viens otram telpu. Ja piedāvāju meitiņai izbraukt ar riteni, bet viņai nav vēlmes, mēs nespiežam un ārā neejam.’’ Tēvam ir nepieciešams būt par partneri ģimenē, nevis tikai autoratīvu figūru. Tikai tāpēc, ka viņam nepieder pēdējais vārds, nenozīmē, ka viņš ir slikts tēvs. Nauris stāsta, kā viņa ģimenē ‘’katram ir savas lietas, ko mēs darām. Līdz ar to, es esmu tas, ar kuru viņa dauzās, bet mamma ir tā, kura liek gulēt, tā kā mums ir sadalīti šie uzdevumi – mēs katrs piedalāmies pilnīgi citā viņas bērna fāzē, lai pats bērns nesajuktu prātā.’’

Ir pagājušas tikai dažas desmitgades, kopš ‘’iesaistītā tēva’’ ideja ir ieguvusi savu formu.

Vēsturiski vīriešu identitāte bija piesaistīta viņa karjerai, kas vēl joprojām ir novērojams, jo, kā norāda Dove Latvija veiktā aptauja*, gandrīz piektā daļa (18%) aptaujāto vīriešu nebūtu gatavi mainīt darbu, pat ja tas dotu viņiem iespēju pavadīt vairāk laika ar saviem bērniem. 

Mūsdienās tēvi ir daudz vairāk iesaistīti savu atvašu audzināšanā, viņi ir klātesoši slimības laikā, nomierina mazuli naktī, kā arī nogādā uz bērnudārzu, skolu vai kur citur. Kas ir nozīmīgi – viņi ne tikai spēlē taksista lomu, bet viņi ir arī ieinteresēti savu bērnu vajadzībās, interesēs, attieksmēs, kā arī viņu kopīgā raksturā. Ģimenes ir kļuvušas daudz vienlīdzīgākas, jo tās ir balansā un pilnas harmonijas, kad abi vecāki ir nozīmīga daļa bērna dzīvē.

Būt par tēvu nenozīmē parādīt tikai spēku un nodrošināt pārtiku, bet arī rūpes un mīlestību. Tas nozīmē izpētīt, ko šīs iezīmes un emocijas nozīmē mums un tiem, kuri mums ir blakus. Mēs, Dove Men + Care, esam pārliecināti, ka tēvs, kurš zina savu vērtību un rūpējas par sevi, spēs dot vairāk mīlestības un rūpju savai ģimenei un bērniem. Katra ģimene sākas ar cilvēkiem, kuri māk mīlēt un rūpēties par sevi!

Rūpes padara vīrieti stiprāku. Ar vēsturi, kas stiepjas 60 gadu garumā, mēs esam redzējuši vīrišķības attīstības atklāšanos. No kampaņām līdz produktiem Dove Men+Care svin moderno vīrišķību un demonstrē, ka īsts spēks prasa rūpes.

* Dati balstīti uz aptauju, kas veikta Dove Latvija Facebook lapā laika posmā no 9.-16.04.2021. Respondentu skaits 233 vīrieši.


[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904543/

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu