Ko par Latvijas depozīta sistēmu domā pašmāju influenceri?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Mūsu ikdienā ienākot jaunajai dzērienu iepakojumu depozīta sistēmai, jautājumi par sistēmas darbību un jaunu paradumu ieviešanu mājo ne viena vien latvieša galvā. Influenceri Anete Ozoliņa un Lauris Zalāns dalās savā pieredzē par sistēmas ienākšanu viņu dzīvēs un praktiskiem padomiem, kā depozīta iepakojumu uzglabāšanu mājās un gājienu uz taromātu pārvērst par daļu no ikdienas rutīnas.

Depozīta sistēma un rūpes par dabu: kā Latvija pamazām kļūst tīrāka

“Es depozīta sistēmas ieviešanu vērtēju pozitīvi, jo tā motivē cilvēkus nodot tukšos dzērienu iepakojumus, par to saņemot atpakaļ depozīta maksu. Uzskatu, ka daba ir svarīgākais, kas mums ir, jo tas, cik daudz atkritumiem ļaujam nonākt Latvijas dabā un cik tīrā un sakārtotā vidē izvēlamies dzīvot, ietekmē gan mūsu veselību, gan labsajūtu,” uzskata Anete.

Laurim rūpes par Latvijas dabu nozīmē sākt pašam ar sevi. “Mēs varam un protam skatīties apkārt un redzēt slikto, nepatīkamo, piemēsloto, bet tā vietā, lai brīnītos par to, ka kāds vēl tikai mācās šķirot atkritumus, mēs varētu rādīt labo piemēru, nododot tukšos dzērienu iepakojumus depozīta punktos.” Viņaprāt, mums jāsāk pašiem ar savu mazo pasauli, lai aptvertu globālo skatījumu, un viens no variantiem, kā to ieraudzīt, ir jaunieviestās depozīta sistēmas izmantošana. “Protams, šī sistēma pagaidām atrodas pārejas periodā, jo veikalu plauktos visi iepakojumi vēl nav marķēti ar depozīta zīmi, bet tieši mēs varam palīdzēt tai attīstīties, izmēģinot to, šķirojot atkritumus, kā arī iedrošinot un pamācot līdzcilvēkus. Jā, citviet pasaulē depozīta sistēma pastāv jau sen, bet tagad tā beidzot pieejama arī pie mums. Tāpēc ejam, izmēģinām, nododam!” iedrošina Lauris.

Ikdienas paradumu maiņa: kā depozīta sistēma ienāk mūsu dzīvēs

Anete ikdienā dzērienus iepakojumos lieto reti, un, apmeklējot depozīta punktu, parasti sanāk nodot vienu vai divus iepakojumus, tādēļ arī gājiens uz taromātu nav ikdienišķs. Taču viņa savā virtuvē ieviesusi “šķirošanas atvilktni”, kurā uzglabā gan visa veida šķirojamos iepakojumus, proti, plastmasu, papīru, metālu un depozīta iepakojumus, gan bioloģiskos atkritumus. Blakus tiek krāti arī stikla iepakojumi bez depozīta zīmes, kurus nodot šķirošanas konteinerā. Anete šķiro visus atkritumus, tāpēc depozīta iepakojumi viņas dzīvē ir vēl viens ikdienišķs papildinājums, un arī sistēmas izmantošanu nav bijis sarežģīti pārvērst par jaunu paradumu. “Depozīta iepakojumu nodošana ir vienkārši jāiemācās. Dodoties iepirkties, es tāpat ņemu līdzi savus traukus, lai iesvērtu dažādus produktus un man nevajadzētu izmantot plastmasas iepakojumu. Arī tas ir paradums – atcerēties paņemt līdzi savus traukus,” skaidro Anete. “Depozīta sistēmas izmantošana ir papildinājums tam, ko es jau ikdienā daru un visu laiku esmu darījusi. Man ļoti patīk šķirot atkritumus un interesē šī tēma, tāpēc iespēja atgriezt tukšos dzērienu iepakojumus atpakaļ sistēmā ir kā punkts uz “i”,” stāsta Anete.

Savukārt Lauris taromātu apmeklē, kad tukšā tara sakrājusies pietiekamā daudzumā, lai visu var nogādāt vienā reizē. Parasti vienlaikus tiek nodotas 10-20 stikla un PET pudeles, kā arī skārdenes. “Sāc ar tukšās taras krāšanu mājās un, kad tās paliek par daudz, ej nodot. Tā tas pamazām pārtaps par nelielu ikdienišķu rutīnu, ka pirms tukšā dzēriena iepakojuma izmešanas tu paskatīsies, vai uz tā nav depozīta zīmes,” ieteikumos dalās Lauris. Depozīta sistēma ir ieviesusi izmaiņas arī viņa ikdienā. “Tagad es aplūkoju katru pudeli, lai pārliecinātos, vai uz tās nav depozīta zīmes, – ja ir, tad noteikti nemetu to ārā, bet ņemu līdzi uz mājām, nolieku vietā, kur krāju visu izlietoto taru, un vēlāk to vedu uz depozīta punktu. Turklāt depozīta sistēma iedvesmojusi arī citu dabai draudzīgu paradumu veidošanos, piemēram, vienreiz lietojamo plastmasas maisiņu izmantošana ir būtiski samazinājusies, jo iepakojumus uz depozīta punktu nu nesu auduma maisiņā, kuru pēc tam varu izmantot, dodoties uz veikalu iepirkties.”

Kāpēc pamēģināt?

Anetei ļoti patīk iepakojumu nodošanas process taromātos, un, ja līdzi ir bērni, tā varētu būt interesanta nodarbe arī viņiem. Tāpat papildu motivators bērniem ir iespēja iegūt savu kabatas naudu vai iegādāties ko sen kārotu, izmantojot kuponu, kas saņemts par nodoto taru. “Iespēja nodot tukšos dzērienu iepakojumus depozīta sistēmā ir gaidīta gadiem, un man patiešām liels prieks, ka beidzot to varam darīt arī pie mums, Latvijā. Nevar un nedrīkst būt tā, ka atkritumi vienkārši kaut kur pazūd. Manuprāt, šī sistēma patiešām motivē cilvēkus šķirot atkritumus,” savās pārdomās dalās Anete.

“Es iesaku izmēģināt depozīta sistēmu un saprast, vai tas rada interesi. Mēs nekad nepārliecināsim pilnīgi visus cilvēkus, ka ir vērtīgi šķirot vai nodot tukšo taru un ka tā iespējams saudzēt dabu un gūt materiālu labumu sev pašiem, kā arī palīdzēt pasaulei kopumā. Dzīvē esam pārliecinājušies, ka nekas nenāk tāpat vien. Tas pats attiecas arī uz depozīta sistēmu – ja nerunāsim par to un nemainīsimies mēs paši, arī apkārt viss stāvēs uz vietas vai vēl sliktāk – pamazām ies bojā,” uzskata Lauris. Viņaprāt, izmantojot depozīta sistēmu pat pavisam neilgu laiku, ikviens no mums var pats pie sevis novērtēt, cik daudz tukšo iepakojumu ikdienā iespējams sakrāt un kāda veida dzērieni visbiežāk tiek patērēti. Ja tie pārsvarā ir saldinātie un ne tik veselīgie dzērieni, tas ļauj aizdomāties, kādu nozīmi pievēršam ne tikai Zemeslodes, bet arī pašu veselībai.

Aktuālā informācija par depozīta sistēmu pieejama mājaslapā www.depozitapunkts.lv, kā arī “Depozīta punkts” Facebook un Instagram kontos.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu