Uzņēmējs Jānis Jātnieks: pirmo izdrukājām rokas protēzi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sākām pirms četriem gadiem. Atgriežoties no prakses Amerikā, meklējām tehnoloģiju, kas var uzražot praktiski jebko, un nonācām līdz 3D printeriem, – stāsta Baltic 3D un Custom 3D dibinātājs Jānis Jātnieks.

Plānojām printēt dažādas industriālas detaļas ražojošiem uzņēmumiem, elektronikas ražotājiem, kokapstrādei utml. Protams, diezgan ātri sapratām, ka ar vienu printeri visu izprintēt nevar, taču mums bija tikai viens. Sākām sadarbību ar plašu partneru tīklu visā Eiropā, un šobrīd jau esam viens no lielākajiem 3D printēšanas centriem Ziemeļeiropā.

Baltic 3D ir mātes uzņēmums vairākiem jauniem uzņēmumiem, tostarp Custom 3D, kas ražo protēzes un ortozes. Strādājam vienā ēkā, lai nodrošinātu jaunajiem pieeju tehnoloģijām.

Līdz idejai nonācām, palīdzot kādam puikam. Viņam ir aģenēze – kopš dzimšanas nav pirkstu labajai rokai. Bijām gan paši redzējuši, gan puika bija redzējis video materiālus internetā ar 3D printētām protēzēm. Sākām pētīt, mēģinājām izdrukāt un sapratām, ka tas nav nemaz tik vienkārši.

Pirmkārt, mums nebija nekādas pieredzes klientu apkalpošanā, jo līdz tam taisījām tikai tehniskas detaļas.

Tagad nācās noņemt mērus, bija jāaprunājas ar cilvēku, kurš ir ienācis pa durvīm. Rezultātā kļūdījāmies, piemēram, noņēmām mērus nepareizajai rokai. Pēc kādiem diviem mēnešiem pirmā protēze bija gatava, taču sapratām, ka tā nekam neder.

Pētījām tālāk, ko šajā procesā varētu uzlabot, kā to varētu padarīt ātrāku, un nonācām līdz secinājumam, ka nav risinājuma, kas atvieglotu protezētāja darbu. Nodibinot jaunuzņēmumu, sākām testēt, vai vispār ir iespējams radīt piemērotu programmatūru. Par laimi mūsu programmētāju komanda nāca klajā ar lielisku paziņojumu, ka to var izdarīt.

Šobrīd mums jau ir pilnībā strādājošs risinājums, kas nodrošina 3D skenējuma un konkrētās ortozes vai protēzes dizaina apvienošanu.

Piedāvājam to protezēšanas un ortozēšanas centriem visā pasaulē . Ja tradicionālas ortozes izveidei, nepieciešamas 6-8 stundas un vairāku cilvēku iesaiste, tad mūsu risinājums to ļauj izdarīt dažu minūšu laikā.

Lai uzsāktu biznesu un pārbaudītu idejas īstenošanas iespējas, vispirms ieguldījām savus līdzekļus. Pavadījām gandrīz četrus mēnešus Helsinkos vienā no vadošajiem Eiropas veselības aprūpes akceleratoriem. Atgriežoties jau skaidri zinājām, ko meklējam. Atradām divus lieliskus eņģeļu investorus, kuri mūsu uzņēmumā investējuši ne tikai savus līdzekļus – viņi ir ienākuši ar kontaktiem, ar savu paziņu loku, kas mums ļoti var noderēt. To visu mums palīdzēja noorganizēt Latvijas biznesa eņģeļu asociācija LatBAN kopā ar ALTUM.

ALTUM aizdevums ir ļoti izdevīgs jaunuzņēmumam.

Ja eņģeļu investoriem mums tomēr ir jāiedod daļa sava uzņēmuma, ko mēs arī labprāt darām, tad ALTUM neprasa neko vairāk kā atmaksāt atpakaļ naudu un samaksāt procentus.

Kamēr produkts ir izstrādes stadijā, ir jālec uz priekšu ļoti straujiem soļiem. Nedrīkst gaidīt, kamēr kaut kas notiks tirgū, vai kamēr kāds konkurents aizies priekšā. Tāpēc ir svarīgi, ka naudu vai ieguldījumus var saņemt ātri. Tas bija viens no lielākajiem plusiem, strādājot kopā ar ALTUM.

Biznesa eņģeļa piesaiste savā ziņā ir arī tāds pašpārliecinātības jautājums. Ja kāds notic tavai idejai, tas jau ir labi. Bet vēl jo labāk, ja kāds pieredzējis cilvēks ar savu kontaktu tīklu, ar savu pieredzi medicīnas industrijā ir gatavs ienākt uzņēmumā. Mēs tomēr esam jauni čaļi un meitenes, un paši nekad nevarētu savam produktam pielikt klāt tik lielu pieredzi.

Mēs redzam, ka mūsu produkts varētu būt maza revolūcija protezēšanas un ortozēšanas industrijā. Tas varētu būtiski veicināt protezēšanas speciālistu produktivitāti. Un ļoti iespējams, ka kādu dienu ar 3D printeru palīdzību mēs šīs lietas varēsim izgatavot daudz lētāk.

Uzzini par valsts atbalsta iespējām biznesa sākšanai un attīstībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu