Pirmie iespaidi: Sony NEX 5N (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvadītajā piektdienā nepiespiestā gaisotnē Latvijas mediju pārstāvjiem tika prezentētas jaunās Sony NEX sērijas fotokameras, par kuru veiktspēju bija iespējams pārliecināties Botāniskā dārza teritorijā.

Vieniem ceļojumu sezona sākas vasarā, kad jāapbraukā tālākie dzimtās zemes nostūri vai arī jādodas tālākos braucienos pa kontinentu, bet citiem ceļošanai konkrēts periods nav noteikts un lidmašīna var kļūt par pārvietošanās līdzekli gan vēlā pavasarī, kad mērķis ir pēdējās slēpošanas reizes kaut kur Alpos, vai arī rudenī, kad gribas vēl mazliet pabaudīt vasaru un ceļojums ved uz kādu valsti ar siltāku klimatu.

Lai kāds būtu ceļotājs, viņam noteikti (tikai retais nevēlas no brauciena pārvest atmiņas digitālā formātā) līdzi ir fotoaparāts, ko izmantot kā rīku un asistentu dažādu dzīves situāciju iemūžināšanai. Kameru, tāpat kā cilvēku, ir ļoti daudz. Tās tiek ražotas dažādās cenu kategorijās, dažādos izmēros un ar dažādiem raksturlielumiem. Un allaž - jo labāka kamera un kvalitatīvākas bildes tā taisa, jo vairāk par to jāmaksā.

Sony NEX 5N
Sony NEX 5N Foto: Sony

Viens no lielākajiem fotoaparātu ražotājiem ir japāņu elektronikas gigants Sony. Tas izlaiž gan pavisam vienkāršas kompaktkameras iesācējiem, kas darbojas pēc «notēmē un bildē» principa un maksā pat zem 100 latiem, gan arī profesionālas spoguļkameras ar plašu objektīvu un aksesuāru klāstu. Piedāvājumā ir arī visai interesanta vidusceļa kategorija jeb NEX sērijas kameras, kurās apvienots kompaktkameras izmērs ar spoguļkameras attēla kvalitāti.

To Sony panāk, atsakoties no spoguļu sistēmas, bet saglabājot vairumam spoguļkameru raksturīga izmēra attēlveidošanas sensoru (23.5 x 15.6 mm), kurš iebūvēts tūlīt aiz maināmā objektīva. Apvienojumā ar jaudīgu attēlu apstrādāšanas procesoru NEX sērijas fotoaparāti ļauj iegūt ļoti daudz augstas kvalitātes attēlu, turklāt bildētājs var izvēlēties, vai vēlas bildi dabisku, vai arī ar dažādiem krāsu un toņu filtriem mākslinieciski noformētu, kam citkārt būtu nepieciešama speciāla programmatūra, piemēram, plaši pazīstamais fotošops. Tas nebūs nepieciešams pat tad, ja vēlēsies iegūt perfektu panorāmas skatu.

Sony NEX 5N un pieejamie objektīvi
Sony NEX 5N un pieejamie objektīvi Foto: Sony

TVNET bija iespēja Botāniskā dārza teritorijā izmēģināt kameru NEX 5N ar standarta E 18-55mm F3.5-5.6 objektīvu, un pirmie iespaidi ir visnotaļ daudzsološi. Pēc stundu ilgas iepazīšanās un pārdesmit bildēm ir skaidrs – lai arī kamera pārstāv dārgo galu (kopā ar standarta objektīvu Latvijā maksā ap 500 latiem), to lietot ir ļoti ērti un, kas galvenais, pie vēlamā rezultāta var nonākt ātri. Ja ir jānoķer mirklis, tas ir ļoti būtiski.

Rīkošanos ar fotoaparātu atvieglo 3 collu skārienjutīgais ekrāns, ar kuru var iezīmēt gan vēlamās fokusēšanas apgabalu, gan arī rīkoties fotografēšanas režīmu (kopumā ir pieejami 11 bildēšanas režīmi un 15 dažādi mākslinieciskie efekti) un paša fotoaparāta iestatījumu izvēlnē. Kad fotoaparāta pamatfunkcijas jau ir apgūtas, pat neprofesionālis jau var sākt mēģināt rīkoties ar ierīci manuālā režīmā, proti, patstāvīgi regulēt slēdža ātrumu, diafragmas atvērumu un fokusēt, ko ļoti atvieglo fotografējamā objekta automātiska pievilkšana tuvāk. Svarīgi atzīmēt, ka skārienjutīgais ekrāns, kas tiek izmantots arī kadrēšanai, pirms bildēšanas palīdz izvēlēties labākos iestatījumus, jo tajā jau pirms slēdža nospiešanas ir redzams, kāds būs attēls.

Vēl starp fotoaparāta labajām īpašībām var izcelt iespēju ar īpaša adaptera palīdzību pievienot faktiski jebkuras spoguļkameras objektīvu, fotografēt 3:2 (maksimālā izšķirtspēja - 4912 x 3264) un 16:9 (maksimālā izšķirtspēja - 4912 x 2760) formāta attēlus, filmēt AVCHD formāta video 1920 x 1080 izšķirtspējā ar līdz pat 60 kadriem sekundē, uzņemt datoriem draudzīgus Full HD MP4 video (1440 x 1080), īpašā ātruma režīmā bildēt līdz pat 10 kadrus sekundē, kā arī iegūt labas bildes vāja apgaismojuma apstākļos; galu galā NEX 5N jutība ir paaugstināta līdz ISO 25600, kas ir augstākais rādītājs starp kompakto sistēmu (bezspoguļa) kamerām ar maināmiem objektīviem. Par tik augsta ISO priekšrocībām gan TVNET pārliecināties nesanāca, taču prezentācijā klātesošais foto jomas eksperts, Latvijā labi zināmais fotogrāfs Jānis Deinats galvoja, ka pat sliktos apstākļos ar NEX kameru iegūt labu attēlu neesot nekādu grūtību. Tiesa gan, viņš savus iespaidus par Sony Alpha NEX sērijas kamerām bija guvis ar flagmani, ko apzīmē cipars 7 un kura cena Latvijā ir ap 970 latiem. NEX fotoaparātu klāsta otrā galā turpretim ir NEX F3, kurš pārdošanā nonāks jūnijā un maksās ap 440 latiem.

Deinatam, starp citu, ir arī daži ieteikumi topošajiem un esošajiem fotogrāfiem, lai iegūtu iespējami baudāmus attēlus.

  • Kā izvēlēties fotoaparātu? Vispirms jābūt skaidrībai par kritērijiem, ko gribam no kameras un fotogrāfijas, no tā arī atkarīga fotokameras izvēle.
  • Turēt kameru stingri rokās. Sony NEX fotokamerām ir klasiska fotoaparāta turēšana, tās var rokās turēt stingri, atšķirībā no t.s. ziepjutrauka. Ja kameru netur stingri rokās, attēls var būt neass.
  • Fotografējot automātiskajā režīmā, viena no lielākajām kļūdām ir izmantot autofokusu centrā, ja objekts nav centrā. Asums ir jāiestāda uz objektu un tad kamera jāpavirza.
  • Fotografējot cilvēkus kustībā, ir vēlams trenēt paredzēšanas sajūtu, kas ir svarīgi sporta nodarbībās, lai paredzētu, vai kamera būs jāvirza uz augšu vai uz leju, lai fotografējamais objekts neatrastos ārpus kadra.
  • Fotogrāfijā nepastāv pareizs rakurss. Jāattīsta prasme izvēlēties rakursu, kurā fotografējamais objekts izskatās vislabāk. Fotogrāfs nav tikai aparāta spiedējs, viņš pēc būtības ir pētnieks. Pirms fotografēšanas vēlams izpētīt objektu - no kuras puses māja vai dabasskats izskatās labāk.
  • Saulainā laikā, kad pretī spīd saule, ieteicams izmantot zibspuldzi, ja objekts atrodas nelielā attālumā – 0,5-3 m.
  • Jāsargā fotoaparāts un objektīvs no bojājumiem. Nekādā gadījumā neaizskart objektīvu ar pirkstiem. Ja tas noticis, objektīva tīrīšanai izmantot speciālus tīrīšanas līdzekļus.
  • Izmantojiet fotoaparātu kā palīgu fotografējot. Sony NEX-7 fotokamerā ir tik daudz palīgelementu, ka tas darbojas kā fotogrāfa asistents. NEX-7 skatu meklētājā reāli varam redzēt, kā bilde izskatīsies jau pirms slēdža nospiešanas - vai tās būs par tumšu, vai par gaišu. Līdz šim bija tikai minējumi par rezultātu – NEX-7 rāda reālo kadru, kāds tas tiks nofotografēts. Fotogrāfs pilnībā kontrolē kadra ekspozīcijas precizitāti jau pirms slēdža spiešanas, kas ir milzīgs solis fotogrāfijas attīstībā.
  • Nebaidieties fotografēt dažādos apstākļos. NEX kameras lieliski turpina fotografēt arī vājākā apgaismojumā. Iespējams iegūt kvalitatīvus attēlus apstākļos, kas līdz šim šķita nelabvēlīgi fotografēšanai.
  • Ja lietojat fiksētu objektīvu, ir jānovērtē attālums līdz fotografējamajam objektam. Viens no fotogrāfa darbarīkiem ir kājas. Ja nepieciešams, jāpieiet tuvāk vai jāpaiet tālāk. Tipiska kļūda ir kautrēšanās pieiet tuvāk vai paiet tālāk, ja nepieciešams kopplāns.
  • Izmantojiet fotoaparāta papildiespējas. NEX kamerām ir plašas iespējas, ko ar tradicionālo fotokameru nevar izdarīt. Viens no NEX fotokameru plusiem ir momentāna panorāmas kadru veidošana ar minimālu piepūli. Tikai sekojot kameras norādījumiem, tiek veidota panorāma. Tas noderēs, piemēram, kalnos, kad cilvēki redz plašumu un vēlas to iemūžināt, lai pārvestu atmiņas mājās. Skaistums ir plašumā!
  • Brīnišķīgs papildinājums portretējot būs NEX kamerās esošais soft focus efekts. Tas fotogrāfijai piešķir maigu un romantisku noskaņu, tajā pašā laikā saglabājot asumu.
  • Kas veido fotogrāfijas kvalitāti? Fotogrāfijas kvalitātes kritērijus var panākt atlasot. Nevajag fotografēt visu pēc kārtas, bet ar prātu vajag veikt atlasi, citādi iegūstam bildes, kuras neviens neskatīsies. Fotogrāfija ir momentuzņēmums, taču, lai šo momentu saprastu un novērtētu, ir vajadzīgs laiks. Ir svarīgi attīstīt fotogrāfijas atlasīšanas iemaņas, lai to varētu izmantot ātri. Jāiemūžina ir mainīgais – ziedi, bērni, kas mainās nepārtraukti. Ja veicam atlasi, attēli kļūst baudāmāki. Atlase jāveic gan fotografējot, gan rādot.
  • Fotografējot cilvēkus, novērtējiet skatpunktu un gaismas apstākļus. Nav pareizi gaismas apstākļi - ir labvēlīgāki. Fotografējot jāņem vērā ēnu kritums, saules stari, atspīdums. Fotogrāfija piefiksē gaismas stāvokli noteiktā vietā. Jāskatās ne tikai uz cilvēku, bet arī uz gaismas stāvokli.
Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu